fbpx

Ministrico Aleksandro Pivec ujeli v novem projektu z državnim denarjem: 177 tisoč evrov v vlogi sekretarke in ministrice!

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je znala poskrbeti za svoje finance, kar razkrivajo naša pisanja ter poročanja nekaterih drugih medijev. V ptujskem javnem podjetju Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj smo jo ujeli pri projektu, ki traja od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2020, torej v času, ko je že opravljala vlogo državne sekretarke in zdaj aktualne kmetijske ministrice. ZRS Bistra Ptuj je zapustila septembra 2016. V tem času, od njenega vstopa v državno politiko, pa je projekt od državne Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) prejel že 177 tisoč evrov. Tretji projekt, ki so ga uspeli prijaviti na ARRS, je izdelava pirolizne naprave v velikosti, primerni za kmetijo. Gre za novo navzkrižje interesov aktualne kmetijske ministrice?

Ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec smo ujeli v še enem zanimivem projektu. Projekt se imenuje Separacijski in drugi procesi za nizkoogljično, bio in krožno gospodarstvo ter trajnostni razvoj in se izvaja pod okriljem ZRS Bistra Ptuj. Traja od 1. januarja 2017 do 31. decembra 2020, sofinancirata pa ga Mestna občina Ptuj in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Njen projekt je samo od ARRS prejel 177 tisoč evrov v treh letih njenega službovanja kot državne sekretarke in zdaj aktualne ministrice. V aplikaciji Erar lahko vidimo, da se mesečni zneski nakazil gibljejo med 3 do 7 tisoč evrov na mesec. V oči bode tretji prijavljeni razpis na ARRS za izdelavo pirolizne naprave v velikosti, primerni za kmetijo. Vsak kmet bi lahko s pomočjo naprave izdeloval biooglje iz lastne biomase, ob tem pa pridobival toploto. Ali se lahko kmetijska ministrica Aleksandra Pivec pri tem projektu znajde  v navzkrižju interesov, glede na to, da se projekt direktno navezuje na delovanje kmetij in kmetijske mehanizacije?

Aleksandra Pivec je bila šestnajst let zaposlena na ZRS Bistra Ptuj. V obdobju 2011-2016 je opravljala vlogo direktorice tega javnega zavoda, potem pa je septembra 2016 zasedla mesto državne sekretarke na uradu za Slovence po svetu. V ZRS Bistra Ptuj ima še vedno status zaposlene, saj na uradni strani piše, da opravlja dopolnilno delo. Vodja omenjenega projekta je dr. Janvit Golob. V njem poleg kmetijske ministrice Aleksander Pivec sodelujejo še dr. Klementina Zupan, dr. Barbara Novosel, bivši dolgoletni ptujski župan ter direktor ZRS Bistra Ptuj dr. Štefan Čelan, dr. Dušan Klinar, dr. Klavdija Rižnar, dr. Nataša Belšak Šel in Matic Grojzdek. Vsi omenjeni projekti so se pričeli izvajati 1. januarja 2017.

Aleksandra Pivec in Klavdija Perger, glavni protoganistki afere SRIPT (foto: STA)

Aleksandra Pivec in Klavdija Perger, glavni protagonistki afere SRIPT. (Foto: STA)

Denar služili na račun izdelave in vgradnje biooglja v zemljo za vzpostavitev bioaktivne zemlje
Projekt Separacijski in drugi procesi za nizkooglijično, bio in krožno gospodarstvo ter trajnostni razvoj naj bi prinesel učinke za razvoj novih proizvodov in tehnologij, razvoj in optimiranje tehnoloških procesov in ekološko energetske učinkovitosti ter ustvarjanje pogojev za vzpostavitev krožnega gospodarstva. Med drugim so za agencijo ARRS prijavili projekt za izdelavo in vgradnjo biooglja v zemljo za vzpostavitev bioaktivne zemlje.

Tretji prijavljeni projekt na ARRS. V njem vidite, da se nahaja projekt direktno na kmetije in kmetijsko mehanizacijo. (Foto: Ajpes)

Tretji prijavljeni projekt na ARRS. V njem vidite, da se projekt direktno nanaša na kmetije in kmetijsko mehanizacijo.  (Vir: Ajpes)

Kar štirje donosni projekti v vlogi sekretarke in ministrice
Kmetijska ministrica pa ima veliko časa, da se poleg spopadanja z zahtevnimi izzivi in težavami slovenskega kmetijstva, gozdarstva in prehrane ukvarja še z donosnimi projekti svoje prejšnje službe v ZRS Bistra Ptuj. Ob pregledu poročil iz leta 2017 in 2018 na Ajpesu smo opazili, da je ministrica Pivčeva sodelovala pri najmanj štirih projektih v izvajanju ZRS Bistra Ptuj, in sicer v vlogi državne sekretarke in aktualni vlogi ministrice.

Finančna nakazila ARRS za omenjeni projekt v letih september 2016 do oktobra 2019 (Foto: Erar)

Finančna nakazila ARRS za omenjeni projekt v obdobju od septembra 2016 do oktobra 2019. (Vir: Erar)

Dokaz. Finančna nakazila ARSS javnemu podjetju ZRS Bistra Ptuj. (Foto: Erar)

Dokaz. Finančna nakazila ARSS javnemu podjetju ZRS Bistra Ptuj. (Foto: Erar)

Vodje in avtorji projekta. Med njimi tudi Aleksandra Pivec. (foto: Ajpes)

Vodje in avtorji projekta; med njimi tudi Aleksandra Pivec. (Vir: Ajpes)

Luka Perš