Zakaj sploh imamo volitve?

Foto: Fotomontaža Demokracija/STA

Predlagana ministrska ekipa je marsikoga pustila brez besed, mnogi tudi menijo, da od take zasedbe kaj dosti pozitivnega niti ne moremo pričakovati. Robert Golob je včeraj namreč predstavil svoj ministrski izbor, prihodnjo vlado bo sestavljalo 19 ministrstev ter služba vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Nekaj resorjev so ustvarili na novo, določena ministrstva pa so se tudi preoblikovala. Poleg nekompetentnosti nekaterih kandidatov buri duhove javnosti tudi to, da sta ministrski mesti dobila “odpadnika”, ki na volitvah nista dobila dovolj podpore za vstop v parlament. Duhove buri tudi neznana koalicijska pogodba in bolj kot vladni program naslednjih štirih let je za bodočo koalicijo pomemben kadrovski razrez.

Politični analitik Edvard Kadič je izpostavil, da je predlagana ministrska ekipa marsikoga pustila brez besed. Najprej zato, ker sta med kandidati za ministre dva politika, Marjan Šarec in Alenka Bratušek, sicer tudi predsednika strank, ki so na volitvah dobile nezaupnico. “Volivci so jima zelo jasno povedali, da ne uživata zaupanja in da je čas, da se poslovita iz prve vrste slovenske politike,” je poudaril Kadič in nadaljeval, da je marsikdo ostal brez besed tudi zato, ker se zdi, da so imena novih ministrstev spremenjena zato, da so spremenjena, niso pa spremenjena zaradi vsebine. Primer je ministrstvo za gospodarstvo in šport. “In ne nazadnje tudi zato, ker smo v času volilne kampanje Roberta Goloba poslušali obljube o učinkovitosti in racionalnosti, dobili smo pa kar štiri (!) nova ministrstva. Med drugim bomo dobili npr. ministrstvo za solidarno prihodnost, kjer se bodo ukvarjali z ekonomsko demokracijo?!? Ja, človek ostane brez besed,” je še dejal Kadič.

Po mnenju političnega analitika dr. Matevža Tomšiča gre za proces diletantizacije, ki smo ji bili sicer priča tudi že pri prejšnjih vladah, vendar pa je tu še nekaj novih momentov oziroma dimenzij – recimo to, da se vključuje v vlado neke notorične politične luzerje, kot sta predsednika dveh KUL-ovih strank, ki sta uspela izpasti iz parlamenta, zdaj pa za “nagrado” dobita ministrski mesti. “Se pravi sedanja koalicija je sestavljena iz Gibanja Svoboda na eni strani in iz skupine večjih ali manjših luzerjev na drugi strani. Za neko kredibilnost vlade to seveda ni dobro,” je opozoril tudi Tomšič, ki je podobno kot Kadič opazil, da se dogaja celo to, kar se prej ni dogajalo – da se za določene ljudi naredijo posebna ministrska mesta, za katera nihče ne ve, čemu naj bi služila – primer tega je Luka Mesec, ki naj bi postal minister za solidarno prihodnost. Kaj naj bi to sploh pomenilo? “V resnici gre za čisto mešanje megle in za zaposlovanje odpadlega kadra. Ne da bi iskali ljudi, ki bi bili primerni za določene resorje, ampak se skuša narediti neke resorje, ki bodo pisani na kožo določenemu politiku. Od take zasedbe kaj dosti pozitivnega seveda ne moremo pričakovati,” je bil kritičen Tomšič.

Zakaj sploh imamo volitve, se sprašuje tudi politolog in nekdanji predsednik stranke SD
Eno od presenečenj predlagane ministrske ekipe je, da nekaj imen manjka, pa je v komentarju – sicer za Radio Ognjišče, dejal komentator Ure moči Miran Videtič. Odgovorni urednik tednika Domovina Tino Mamić je za Radio Ognjišče povedal, da je po eni strani zabavno poslušati, kakšna ministrstva izumljajo, po drugi strani pa je zadeva zelo resna, ko pomisliš, da nas bodo vodili ljudje, ki nimajo strokovne izobrazbe, ne političnih izkušenj, ne formalne izobrazbe in zelo malo praktičnih znanj s področij katere pokrivajo. “Človeka je lahko kar malce strah,” je pripomnil.

Do preoblikovanja nekaterih ministrstev pa je bil na Planetu kritičen tudi nekdanji SD-jev minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič: “Šport ni slučajno bil v Sloveniji s šolstvom in je vezan na šole, ne na gospodarstvo, razen če kdo misli, da bo iz športa naredil gospodarsko panogo in utrgal to humanitarno noto, rekreativno in vezano na zdravje ljudi. Tako da sem do te postavitve skeptičen in menim, da ne bo prinesla dobrih rezultatov,” je ocenil Lukšič, ki tudi meni, da je vedno problem, ko imaš v vladi nekdanje predsednike vlad. “Predvsem bo težava z legitimacijo celotne vlade in vladne večine. Tu se bo odprlo vprašanje, zakaj sploh imamo volitve, in tu gre za nenavadno potezo. Tu bo še vrelo, na to mora predsednik vlade računati,” je na Planetu opozoril Lukšič.

Nad Golobovo potezo in celotnim dogajanjem pa ni bil najbolj navdušen niti nekdanji premier Miro Cerar, ki je za Planet dejal, da je to, da gre en velik del volivcev volit proti nekomu problem, ki ga bomo morali v Sloveniji preseči. “Želim si, da bi v prihodnje volili za tiste, ki ponujajo najboljše programe. Vsakdo je bil nekoč nov obraz, zame je pomembno, kdo so ljudje, ki prihajajo v politiko, ali imajo integriteto in so kakovostni kadri z izkušnjami,” je dejal.

“Doslej še nikoli videno. Doživeli smo prvi primer, ko si stranke razdelijo ministrska mesta prej, preden se dogovorijo o programu in podpišejo koalicijsko pogodbo. Niti v Sloveniji niti kje drugje v Evropski uniji  ne poznam česa podobnega. Pozna kdo? To je možno samo tam, kjer je vlada zgolj fasada,” pa je komentiral dosedanji premier Janez Janša. Bodoča koalicija se namreč ni zedinila okoli programa naslednjih štirih let, od katere bi državljani nato terjali odgovornost. Ob tako nejasnih konceptih je jasno zgolj eno: cilj je bil prevzeti oblast, ostalo ni pomembno, tudi če se na koncu med seboj “pobijemo”. Vse dosedanje leve vlade so se namreč končale zaradi notranjih bojev za kontrolo nad državnimi deleži, cilji za državljane pa so bili vedno postranskega pomena. Skladno s tem se pod levimi vladami cela desetletja ni gradilo domov za starejše, kar je premaknila šele tretja Janševa vlada.

Mimogrede, prvi “strokovni” kadri se že umikajo, še preden so se sploh lotili dela – Robert Pavšič je danes umaknil kandidaturo za generalnega sekretarja DZ. Siol poroča, da naj bi ga po neuradnih podatkih zaposlili v kabinetu Urške Klakočar Zupančič, ki bo po vsej verjetnosti predsednica DZ. Se je Golob morda ustrašil medijev, ki so se razpisali o Pavšičevi pomanjkljivi izobrazbi? Vsekakor bi se moral zamisliti še nad marsikaterim drugim kandidatom.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1524764712440848386?s=20&t=uwcMkO3CSPvEbRa2zz5vUg

Sara Bertoncelj