Samo za prvorazredne tipa Pirc Musar: Komu od vas je država subvencionirala obnovo vaše hiše?

Nataša Pirc Musar in Aleš Musar (Foto: STA)

Komu od vas je država subvencionirala obnovo vaše hiše? To je vprašanje, ki ga na družbenih omrežjih postavljajo številni. Časnik Finance je namreč razkril, da so Musarjevi v času Šarčeve vlade od ministrstva za gospodarstvo prejeli skoraj 200 tisoč evrov. 

Aleš Musar, soprog in donedavni šef štaba kandidatke za predsednico Nataše Pirc Musar, sicer ne želi razkriti, koliko računov ima v tujini.

Medtem smo davkoplačevalci ob vseh njihovih milijonih sofinancirali ključni projekt zakoncev Musar, pa je 12. oktobra razkril portal Necenzurirano. Subvencijo je podjetje Ruska dača, ki ima sedež v poslovni stavbi na zemljišču v Mostah, prejelo konec junija 2018, ko je vlado vodil Marjan Šarec.

Nataša Pirc Musar in Aleš Musar sta solastnika podjetje Ruska dača, ki ima v lasti istoimensko nepremičnino v Zgornjih Gameljnah pri Ljubljani.

Nataša Pirc Musar in Aleš Musar sta solastnika podjetje Ruska dača, ki ima v lasti istoimensko nepremičnino v Zgornjih Gameljnah pri Ljubljani. Veliko večino denarja je v projekt, ki je skupaj znašal približno dva milijona evrov, vložil Musar. Znano je, da je Musar posloval tudi prek davčnih oaz, ki posameznikom omogočajo skrivanje premoženja in zniževanje davčnih obveznosti. Posloval je tudi prek davčne oaze Jersey.

Če nisi bil del vzporednega mehanizma, se nisi mogel iti privatizacije. Glede na to, da je družina Musar dobila priložnost plenjenja pri slovenski privatizaciji ne čudi, da mnogi poudarjajo, da spadajo med izbrance Kučanovega klana in vzporednega mehanizma. Poleg tega pa je Musar na veliko privatiziral še v Črni gori in BiH. Soprog predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar je bil še do nedavnega vodja njenega volilnega štaba. Nato se je umaknil in se v javnosti v času soočanj pojavlja zgolj “kot soprog”, ki bi v času, ko bi državo vodila njegova soproga, rad “skrbel predvsem za ohranjanje kulturne dediščine”, kot razlaga.

Pirc Musarjevi so nedavno v svoji vili gostili tudi Milana Kučana.

O tem, da so Pirc Musarjevi podeželsko domovanje obnavljali tudi z denarjem davkoplačevalcev, je poročal tudi časnik Finance. Ker je ustanavljanje podjetij, preoblikovanje, brisanje sledi, zanikanje, sprenevedanje in na koncu zopet bogatejši proračun družine Musar, modus operandi družine Musar ne čudi, da je mnoge zmotila konkretna subvencija iz davkoplačevalske blagajne. Čeprav je bilo mogoče videti, da se je celo največji navijač Pirc Musarjeve Milan Kučan znašel v zadregi v zvezi z načinom poslovanja Musarja, pa je v odgovor dejal, da se je treba zavedati, da se na teh volitvah voli Musarjevo, ne pa njenega moža. Glede na to, da sta zakonca poslovno povezana, je torej povsem neumestno izgovarjanje, kako naj ne bi prav nič vedela glede moževega poslovanja. “Nekdo, ki je lastnik podjetja, je še vedno odgovoren, argument “nisem vedel” po slovenski zakonodaji ne zadostuje, kar ve tudi vsak pravnik,” je poudaril Rado Pezdir, ko ga je voditelj oddaje Beremo Metod Berlec vprašal, kako komentira izjave Nataše Pirc Musar, da o moževih poslih ne ve ničesar.

Moja Dolenjska