Ekonomist Šumah: “Golobova afera Star Solar zrela za preiskavo”

Datum:

Razkritje, da je predsednik vlade Robert Golob, ki je v preteklosti vodil GEN-I, konec lanskega leta postal lastnik podjetja Star Solar, ki večino denarja prejema od državne družbe Borzen, je dvignilo veliko prahu. “Torej posluje predsednik vlade sam s sabo in to bi morala KPK prepoznati vsaj kot korupcijsko tveganje. Da pa je bil doslej dejansko skriti lastnik podjetja in je bila njegova žena le slamnati lastnik podjetja, ki je veselo poslovalo z državo, pa je verjetno tudi zrelo za preiskavo s strani ustreznih organov,” ugotavlja ekonomist Štefan Šumah.

Kot smo pisali, je Golobovo lastništvo podjetja Star Solar razvidno iz objave Komisije za preprečevanje korupcije, kamor je zaradi sporazumne ločitve od Jane Nemec Golob prijavil več sprememb premoženja. Že 12. julija lani pa je bila za direktorico tega podjetja imenovana njegova hči Luna Golob, sicer 19-letna gimnazijska maturantka. Podjetje Star Solar za proizvodnjo električne energije je bilo ustanovljeno marca 2012, do 20. oktobra lani pa je bila njegova uradna lastnica premierjeva nekdanja žena. Kot kaže, je bil Golob že prej dejanski lastnik podjetja, ki je po podatkih Erarja doslej prejelo 2,14 milijona evrov, največ od državnega energetskega Borzena. Ta je podjetju Star Solar nakazal 14 tisoč evrov tudi že po formalnem Golobovem prevzemu. Povezave so še tesnejše, saj je direktorica Borzena Mojca Kert nekdanja uslužbenka podjetja Gen-I, ki jo je vodil Golob, ter poslanska kandidatka Gibanja Svoboda, ki ga vodi Golob …

Janez Janša: Uničevanje energetske substance države

“Takih in podobnih sončnih zvezd in lun ‘vrhunskega menedžerja’ & comp. je še veliko po Balkanu in drugod. Močne sledi o ‘jaranih’ so bile objavljene na Novi24TV, Požareportu ali Planet TV že pred volitvami, pa doslej še nobene Tarče, nobene preiskave depolitizirane policije, KPK, tožilstva ali sodstva,” je na družbenem omrežju X zapisal predsednik SDS Janez Janša in dodal: “Če Nova Slovenija že več kot 18 mesecev ne bi blokirala ustanovitve preiskovalne komisije, bi Slovenija imela danes že drugačno vlado. Verjetno bi bila podobne barve, zagotovo pa ne bi zaradi sebičnih kšeftarskih koristi uničevala energetske substance države.”

Odzval se je tudi politični komentator in strokovnjak za komuniciranje Edvard Kadič, ki je opozoril, da “da gre za javni denar Slovenije, ne za nek supertruper global biznis”. Janša pa je še dodal, da lahko stavimo, da “tole za 24ur in RTV Slovenija ne bo osrednja novica. Ker kao nikogaršnji hlapci”. In da je pri nas še slabše kot v ZDA, kjer celo levičarski CNN že cel dan poroča o seznamu obiskovalcev pedofilskega otoka #EpsteinIsland, čeprav so na njem predvsem njihovi politični prijatelji.

Dr. Štefan Šumah: Zrelo za preiskavo s strani ustreznih organov

“To, kar se dogaja, je najmanj moralno sporno,” ocenjuje ekonomist dr. Štefan Šumah. “Če pogledamo s strani korporativnega upravljanja, je vlada dejansko skupščina Borzena, podjetja, ki posluje z podjetjem, katerega lastnik je predsednik vlade. Vlada tako postavlja direktorja Borzena in tako ali drugače tudi usmerja delovanje le-tega. Torej posluje predsednik vlade sam s sabo in to bi morala KPK prepoznati vsaj kot korupcijsko tveganje. Da pa je bil doslej dejansko skriti lastnik podjetja in je bila njegova žena le slamnati lastnik podjetja, ki je veselo poslovalo z državo, pa je verjetno tudi zrelo za preiskavo s strani ustreznih organov.”

Dr. Štefan Šumah (Foto: Demokracija)

Peter Jančič: Primerjajte reakcijo medijev pri Grimsu in Golobu

“Sramota: Primerjajte reakcijo medijev pri Grimsu, ko žena oddaja nepremičnino na trgu in pri Golobu, kjer je žena za Goloba elektriko prodajala državnemu Borznu, kjer je šefe nastavil Golob, zdaj je še podjetje prevzel, s kompenzacijo posojila,” pa je na omrežju X opozoril Peter Jančič, urednik portala Spletni časopis.

Politolog dr. Miro Haček je jasen: “PV ne sme in ne more poslovati z državo (kar vključuje tudi vsa državna podjetja), ki jo vodi, ne neposredno ne posredno preko družinskih članov. Saj ti najbolj osnovni postulati koruptivnih tveganj pa so najbrž kristalno jasni čisto vsem, tudi SD in Levici?”

M. Bo.

Sorodno

Zadnji prispevki

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Francija usposobila 10.000 ukrajinskih vojakov

Francija je od začetka ruske invazije na Ukrajino usposobila...

Vlada odkrito sponzorira Hamasove pomagače

Z besedami, ki jih je Robert Golob izgovoril ob...

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...