Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zavrglo Fišerjevo ovadbo zoper Mahniča!

Foto: STA

Kazensko ovadbo, ki jo je novembra lani zaradi domnevne razžalitve vložil vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer zoper poslanca SDS in predsednika parlamentarne preiskovalne komisije v zadevi Kangler Žana Mahniča, je okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zavrglo, poroča spletni Večer. 

Po besedah Katarine Bergant, vodje ljubljanskega okrožnega sodišča, je bila kazenska ovadba s sklepom zavržena iz razloga, ker naznanjeno dejanje ni kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti.

Novembra lani je Fišer, ki seje upokojil z letošnjim letom, za STA povedal, da naj bi bila izjava “mafija je zaščitila mafijo” žaljiva obdolžitev in da se s tem ne gre igrati. Skliceval se je na izjavo, ki jo je Mahnič izrekel v odzivu na sklep ustavnega sodišča, da do končne odločitve zadrži tudi izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, v kolikor se nanaša na državne tožilce.

Foto: STA

Do končne odločitve ustavnega sodišča Preiskovalna komisija DZ v zadevi Kangler ne sme izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, ne samo na sodnike. Mahnič je v odzivu najprej na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oziroma dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo.” Dejal je še, da “imamo očitno policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji”.

Matevž Krivic, nekdanji ustavni sodnik, je zaradi tega predsednika republike Boruta Pahorja in ustavno sodišče pozval k predlogu za kazenski pregon Mahniča. Ker temu predlogu oba nista sledila, je bil Fišer tisti, ki je vložil ovadbo. Spomnimo. Mahnič se je v svojem zapisu na družbenem omrežju Facebook odzval ostro in uvodoma zapisal, da ko mačku stopiš na rep, ta zacvili, ter nadaljeval: “Včeraj so ustavni sodniki čez noč odločili, da se tožilcev, ki so sicer izvršna in ne sodna veja oblasti, v državnem zboru ne sme preiskovati. Isti dan, ko bi morali pričati pred preiskovalno komisijo. Da so jih zaščitili pred odgovornostjo. Nek bivši ustavni sodnik se sedaj razburja, ker sem v odzivu rekel, da je mafija zaščitila mafijo.”

Mahnič je v svojem zapisu izpostavil tudi nekaj ključnih točk, s katerimi je dodatno podkrepil svoje trditve:
– da državi vlada mafija, ki jo pravosodje ščiti, meni krepka večina Slovencev
– zaupanje v pravosodje je na pičlih približno 20 %
– ko gre za navadne državljane, ti na sodiščih čakajo leta in leta na pravico, če jo sploh dosežejo
– ko sodniki sodijo sodnikom in tožilcem (tako kot včeraj), to naredijo čez noč in jih zaščitijo
– banksterji, ki so pokradli milijarde iz bank, se mirno sprehajajo, ker jih pravosodje ščiti
– tisti, ki so z medicinsko opremo kradli denar iz zdravstvene blagajne, da vsi čakamo v čakalnih vrstah vsako leto dlje, uživajo na svojih jahtah
– sodniki in tožilci lahko delajo, kar želijo, pa za nič ne odgovarjajo
– nedolžne zapirajo, lopove oproščajo
– preiskovalni komisiji Anžeta Logarja in Jelke Godec sta prišli do konkretnih ugotovitev o kriminalu. Kaj so naredili tožilci in sodniki? NIČ!
– itd. itd. itd.

Novembra lani so se oglasili z vrhovnega državnega tožilstva, kjer so izrazili zaskrbljenost zaradi Mahničevih izjav. Pripisali so: “Ker gre po našem mnenju za nedopusten napad na institucije v pravosodju, pričakujemo ustrezen odziv pristojnih državnih institucij.”

Hana Murn