fbpx

Operativka Foruma 21, rusofilka, teta iz ozadja – vse to je Marta Kos

Pretendentka za zunanjo ministrico Marta Kos. (Foto: sta)

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je na digitalnem kongresu stranke članom predstavil podpredsednico stranke Marto Kos kot strankino kandidatko za predsedniške volitve. Kosova je morda po levem radikalizmu najbližje Danilu Türku. Znana je kot operativka Foruma 21, radikalna rusofilka, zagrizena levičarka in teta iz ozadja slovenske tranzicije. 

Že kar na začetku se je zgodila manjša nerodnost, ko je predsednik vlade, ki je znan po tem, da je njegov jezik včasih hitrejši kot glava, pikro pripomnil, da predzadnji predsednik CK ZK Milan Kučan kdaj pa kdaj ustreli tudi kakšnega kozla, pri tem pa se je obregnil ob Kučanovo izjavo, da bo podprl Natašo Pirc Musar, ne pa Kosovo zaradi pomisleka, da bi potem bila oblast skoncentrirana izključno v eni stranki. Vidno šokirani Kosovi izjava zelo očitno ni bila všeč, kar kaže kako globoko je povezana z enim zadnjih vodij slovenskih komunistov, ne glede na to, da je uradno ni podprl. Podpora bi lahko na koncu Pirc Musarjevi celo škodila, kot smo nedavno nazaj razložili.

Kdo sploh je Marta Kos?
Marta Kos je sestra zloglasnega Draga Kosa, ki ga nekateri označujejo za nadurednika POP TV-jevega informativnega programa in enega botrov afere Patria. Je diplomantka FDV, delovala pa je kot dopisnica RTVS iz Nemčije.

Dolgo preden se je politično izpostavila v Golobovem Gibanju Svoboda, je Kosova veljala za politično aktivistko leve sfere. Leta je bila generalna sekretarka Kučanovega lobistično-interesnega kaviar socialističnega društva post-tranzicijskih milijonarjev Foruma 21 in za njega opravljala ključne operativne vloge. Tako je septembra leta 2008, pred volitvami za 8.440 evrov pri tajkunu Bojanu Petanu  naročila politični pamflet, v katerem je napadla takratno vlado, ki jo je vodila stranka SDS in njenega predsednika Janeza Janšo, posamezne ministre ter celo strokovne sodelavce ministrstev in stranke.

S celostranskim oglasom se je (takrat še Marta Kos Marko) v Petanovem Dnevniku izrazila, “svoj sram in žalost nad aktualnimi političnimi razmerami v državi” in se pod oglas podpisala kot državljanka Republike Slovenije. Šlo je za očitni, dobro plačani predvolilni agitprop, ki je pripomogel k tesni zmagi Pahorjevega trojčka. Ta je nato državo, ki jo je prejel v dobri kondiciji, popeljal v skorajšnji bankrot.

Foto: STA

Vlada Alenke Bratušek jo je imenovala za veleposlanico v Nemčiji. Kasneje je veleposlaniško funkcijo opravljala še v Švici, kjer pa so se ji po prijavi osebja veleposlaništva očitale nepravilnosti, zaradi česar je odstopila, čeprav sama trdi, da je bil razlog odstopa nestrinjanje z zunanjo politiko vlade. Med majem in junijem 2020 je bil izveden tudi štiritedenski izredni inšpekcijski nadzor veleposlaništva. Razlogi za izredni nadzor, ki ga je vodil diplomatski nadzornik Andrej Grasseli s sodelavci, so bili očitki zaposlenih o neprimernem vodenju veleposlaništva s strani Kosove. Ti očitki pa so se vlekli že od njenega veleposlaniškega mesta v Nemčiji – tudi med njenim vodenjem veleposlaništva v Berlinu je bil namreč sprožen nadzor.

Znan je incident, ko je Kosova med opravljanjem veleposlaniške službe kljub opozorilom med delovnim časom sodelovala na strankarski konferenci SD s Tanjo Fajon in Božom Repetom.

Vir: posnetek zaslona

Še 28. novembra 2021 je v intervjuju za Dnevnik izjavila, da nikakor ne želi v politiko, oz. je ta ne zanima, še posebej ker ima po razhodu z razvpitim bivšim možem Aaronom Markom, novega partnerja v Švici, zato je bil njen neposreden angažma v politiki svojevrstno presenečenje, saj je desetletje veljala za nekakšno globokodržavno “teto iz ozadja” o kateri so veliko vedeli politični poznavalci, malce manj pa občasni spremljevalci politike, razen tisti, ki berejo tabloide, saj je bila nekaj let nazaj njena ločitev od Marka, ki naj bi jo zapustil zaradi mlajše ženske, pomembna tema slovenske politične elite.

Kosova ne skriva svoje afinitete do trde levice Kučanove linije, kot rečeno je bila generalna sekretarka Foruma 21. Znana je tudi po bizarnih objavah, kjer je branila slovenski model visokih davkov in obilne sociale države. Izjavila je na primer, da Švicarji zaslužijo več od Slovencev, a si Slovenci lahko privoščijo več. Težko bo prevzela tako pomembno mesto v državi, če se na tak pritlehen kaviar socialističen način norčuje iz lastnih državljanov.

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos (Foto: STA)

Prav tako je razburkala javnost z odkrito rusofilijo, ki je nabrž šokirala tudi dele Golobove vlade, kar je bil morda eden izmed razlogov zakaj ni postala ministrica za zunanje zadeve. Kosova je bila ena redkih, ki je javno pozivala, da se mora Slovenija pogovarjati z etnofašistično Rusijo in njenim diktatorskim predsednikom Putinom. Medtem ko so domače in svetovne medije preplavljale slike razmesarjenih otrok, Putin in njegovi pajdaši pa so rožljali z jedrskim orožjem, je v javnosti govorila, da si ne smemo zapirati vrat z Rusijo. Tesne vezi levice s Putinom so že dolgo znane. Njen brat Drago Kos naj bi nedavno, ob 300-letnici ruskega tožilstva, obiskal Moskvo skupaj z državnim tožilcem Dragom Šketo, kjer je Šketa podpisal zloglasni sporazum z rusko fašistično pravosodno entiteto. Kosova je bila tudi ena redkih, ki ni pohvalila obiska takratnega predsednika vlade Janše pri Volodimirju Zelenskemu v Kijevu. Njen pomislek je bil, da trije predsedniki niso imeli mandata EU, hkrati pa se je spraševala, da še vedno ne vemo kaj je Janša Zelenskemu ponudil. Njena bizarna in na trenutke iracionalna afiniteta do Ruske federacije po vsekakor ena izmed tem predvolilnih soočenj.

Še en pomislek, ki ga navajajo nekateri strokovnjaki je njena zveza z švicarskim diplomatom, ki bi lahko predstavljala varnostno tveganje, saj jo bi, če bi bila izvoljena za predsednico države o strogo tajnih dokumentih obveščali agenti varnostno-obveščevalnih služb. Tu pa obstaja povečano tveganje romanja informacij k predstavniku tuje diplomacije, iz države, ki sploh ni država članica Evropske Unije.

Andrej Žitnik