fbpx

Pahor za ustavno sodnico predlagal Katjo Šugman Stubbs, profesorico prava, ki je javno zagovarjala protiustavno sodbo v primeru Patria

Dr. Katja Šugman Stubbs (Foto: STA)

Predsednik države je predsedniku DZ posredoval predlog, v katerem za ustavno sodnico predlaga dr. Katjo Šugman Stubbs. Šugman Stubbsova naj bi lahko računala na podporo vseh šestih koalicijskih strank, LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice. Profesorica prava je bila ena redkih, ki so javno podprli neustavno sodbo v zadevi Patria.

Predsednik Borut Pahor je predsedniku DZ Dejanu Židanu posredoval predlog za imenovanje profesorice Katje Šugman Stubbs na mesto ustavne sodnice. Po Pahorjevi oceni naj bi kandidatka, kot poroča STA, izpolnjevala strokovne kriterije, poleg tega pa “vzbuja zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije”.

O kakšnem zaupanju točno govorimo, ni jasno. Sploh če pogledamo, da je bila Šugman Stubbsova ena redkih v slovenskem pravu, ki je javno zagovarjala protiustavno sodbo v zadevi Patria. Ta sodba je bila kasneje soglasno razveljavljena. Šugman Stubbsova mogoče res ima potrebne strokovne kompetence in lahko uči na ljubljanski pravni fakulteti, kjer je tudi predstojnica katedre za kazensko pravo, a zaupanja ne vliva, sploh če pomislimo, da bo pravnica, ki je v preteklosti podpirala protiustavno sodbo, v bodoče razsojala na ustavnem sodišču.

Ima podporo šestih koalicijskih strank
“Po pogovorih predsednika republike z vodji poslanskih skupin je mogoče utemeljeno sklepati, da ima kandidatka tudi potrebno podporo za izvolitev,” so sporočili iz urada predsednika republike. Šugman Stubbsova naj bi tako lahko računala na podporo v LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice.

Javna predstavitev kandidatke za ustavno sodnico bo v soboto ob 11. uri v predsedniški palači. Pahor je imel poleg kandidature Šugman Stubssove na mizi še predlog kandidature dr. Verice Trstenjak, ki so ji podporo napovedali v SDS, NSi in SNS. Trstenjakova je v preteklosti opravljala službo generalne pravobranilke na sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

A. B.