fbpx

[Javnomnenjska anketa] Golobova stranka pada, Janša se mu nevarno približuje

SDS se približuje Gibanju Svoboda glede na javnomnenjsko podporo. (Foto: STA)

Medtem ko je Mediana pred dnevi objavila svoje rezultate in zatrdila, da tako vlada kot tudi stranka Roberta Goloba v politično jesen vstopata z rekordno podporo, pa rezultati agencije Parsifal kažejo, da podpora pada Gibanju Svoboda in Levici, medtem ko stranki SDS narašča. Me tistimi, ki bi se udeležili volitev, je razlika med največjo vladno in opozicijsko stranko le še slabe 4 odstotne točke. Podpora raste tudi Novi Sloveniji – krščanskim demokratom, medtem ko Socialni demokrati od zadnjega merjenja držijo približno enak nivo.

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi največ volivcev svojo podporo namenilo stranki Gibanju Svoboda (29,3 odstotka), sledi SDS (22,5 odstotka), NSi (7,3 odstotka), SD (6,6 odstotka) in Levica (3,6 odstotka).

Vir: Parsifal

Razlika se z udeleženci volitev le še zmanjša
Med opredeljenimi (teh je bilo 488), bi Gibanje Svoboda dobilo 42,3 odstotka, SDS 32,4 odstotka, NSi 10,6 odstotka, SD 9,6 odstotka in Levica 5,1 odstotka. Razlika med največjo vladno in opozicijsko stranko pa se zmanjša med tistimi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev. Gibanje Svoboda v tem primeru dobi 33,2 odstotno podporo, SDS pa 29,3. Razlika je torej le še v 3,9 odstotnih točkah. Sledijo Socialni demokrati (8,4 odstotka), Nova Slovenija (7,8 odstotka) in Levica, ki bi s 3,5 odstotki izpadla iz parlamenta.

Vir Parsifal

Rezultate v kategoriji volivcev, ki bi se zagotovo udeležili volitev, gre pripisati zvesti in trdni bazi Slovenske demokratske stranke, medtem ko so volivci levice bolj fluidni. Prav tako vlada Roberta Goloba v treh mesecih vladanja ni sprejela še nobenega strateško pomembnega zakona za boj proti vse višji draginji, se je pa intenzivno ukvarjala s kadrovanjem. V času treh mesecev se lahko že primerja rezultate z nekdanjo Janševo vlado, ki je v tem obdobju pokazala bistveno večjo učinkovitost. Prvi obsežen protikoronski zakon je namreč sprejela v manj kot 20 dneh vladanja.

Nihanje podpore strankam.

V Parsifalovo raziskavo, ki je potekala med 30. avgustom in 2. septembrom, so bili zajeti 703 anketiranci, od tega 51,2 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 53,7 let, standardni odklon je 16,3. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (49,1 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (32,8 odstotka), najmanj je anketirancev iz najmlajše starostne skupine (18,1 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (34,2 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (27,4 odstotka), 20,7 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 17,6 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo. Največ anketirancev prihaja iz vasi ali zaselka (56,1 odstotka), sledi mesto (28,1 odstotka) in manjši kraj (15,7 odstotka). Največ anketirancev prihaja iz osrednjeslovenske regije (26,0 odstotka), sledita podravska (15,2 odstotka) in savinjska (12,4 odstotka) regija.

Sara Bertoncelj