Kakšna zadrega: Šarec kot poslanec nasprotoval nakupu letal, ki so pomagala pri gašenju požarov!

Marjan Šarec je kot poslanec LMŠ glasoval proti nakupu večnamenskega letala, ki je pomagalo pri gašenju požara. (Foto: STA)

“Enako letalo smo za Slovensko vojsko kupili v našem mandatu. Dobava obljubljena še letos,” je Janez Janša zapisal ob videoposnetku z dvema romunskima letaloma spartan med gašenjem Krasa. Ravnanja prejšnje vlade potrjujejo njeno daljnovidnost. Nakup letala pa ni edina tovrstna poteza. Ključna je bila tudi odločitev notranjega ministra Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Olaja za nakup helikopterja agustawestland AW 169, ki prav tako pomaga pri gašenju. 

Ravno nasprotno pa je kratkovidnost mogoče zaznati, denimo v primeru obrambnega ministra Marjana Šarca, ki je nakupu spartana, ko je bil še poslanec, nasprotoval. Poslanec SDS Žan Mahnič: “Nakupu takšnega letala sta kot poslanca nasprotovala Marjan Šarec in Rudi Medved.” Nekdanji kadri LMŠ bi siromašili potenciale naše države na področju obrambe in civilne zaščite. Samo strah nas je lahko takšnih voditeljev. V primeru še kakšnih izrednih razmer bi lahko vsi nosili boleče posledice njihove nepremišljenosti in slabih odločitev.

Slovenska vojska pojasnjuje koristnost spartanov: “Pravkar pristali na Brniku – romunske oborožene sile so v podporo gašenja požara na Krasu poslale dva spartana, ki ju spremlja transportno letalo C130 hercules za logistično podporo. Spartan lahko v enem naletu odvrže 6.000 litrov vode.” Šarec pa se je poleg Roberta Goloba znašel v vlogi političnega “frontmana”, ko gre za spopadanje z največjim požarom v zgodovini Slovenije. V primeru, da bi obveljala njegova nepodpora nakupu spartana, bi dodatno oslabil svojo lastno pozicijo na ministrskem stolčku, torej škodil kar samemu sebi.

Predvsem pa bi potencialno dodatno ogrozil človeška življenja, premoženje in naravo. To pa je bistroumna domislica podobna tisti, da bi namesto vrhunskih oklepnikov boxer rajši kupili zastarele in slabše KTO rosomake! Šarec je očitno levičar tako in drugače (kot kaže, ima tudi dve levi roki). Večkrat smo že poročali, da v primeru ujm, naravnih nesreč itd., vojaška oprema igra ključno vlogo, kar pa razni “šarci” in “mesečniki” očividno težko dojemajo. Ali pa preprosto ne želijo verjeti in se jim enostavno “fučka”, podobno kot za naravni prirast prebivalstva in Urad za demografijo.

Odločili smo se za relativno poceni in učinkovito kolektivno obrambo, zato imamo tudi obveznosti!
Denar mora biti predvsem za uslužne NVO-je … Menda tudi za razne “bele substance”, kot je slišati zadnje čase. V primeru Šarca se po svoje ne gre čuditi, če je imel na srednji šoli šest popravnih izpitov, in če mu je profesor dejal, da je “zabit kot kur**”. Večja tragedija pa je to, da se takšen kader znajde na vodilnih državnih položajih, kar je zagotovo posledica negativne selekcije pod vplivom globoke države. Del odgovornosti za napačne Šarčeve odločitve, bi lahko nosil tudi sporni Damir Črnčec, Šarčev osebni svetovalec.

Marjan Šarec in njegova “senca” – Damir Črnčec, znan tudi kot “vohunči murči”, z novim naskokom na oblast preko obrambnega resorja. (Foto: STA)

Druga ključna zadeva pa je, da se je Slovenija odločila za kolektivno obrambo v okviru Nata, kar je ceneje, predvsem pa bolj učinkovito. Popolnoma jasno je, da bi Slovenija v primeru vojne, sama le stežka prosperirala. Zaradi dolgotrajnega miru po 2. svetovni vojni smo se razvadili, nekateri celo tako zelo, da se niti ne zavedajo pomena antične modrosti: “Če želite mir, se pripravite na vojno.” Zlasti med metelkovskimi anarhisti se pojavlja kratkovidno, romantično, infantilno, bedasto prepričanje v slogu: “Manj orožja, manj nasilja, manj vojne.” 

Domen Mezeg