fbpx

Pogrom svobodnjakov nad medijsko svobodo se nadaljuje: odgovorni urednik Nove24TV z grožnjo prisilne privedbe klican na policijo

Generalni direktor Policije Boštjan Lindav preganja medije. (Foto: STA)

Odkar je svoboda, je treba paziti, kaj rečeš, še za eno besedo te lahko zaprejo,” je znameniti stavek iz filma Moj ata, socialistični kulak. Življenje pogosto imitira umetnost. Kot ruski plačani siloviki leta 1945 so tudi tokrat svobodnjaki prileteli na krilih plačane “zmage” in si svobodo zopet predstavljajo skoraj tako kot po svetovni vojni. Gibanje Svoboda je napovedalo vojno svobodi govora in disidentskim medijem, ki niso na partijski liniji. Ostanki desnih medijev so v prvi bojni liniji vladnega terorja proti svobodi tiska in splošnega izražanja. Tokrat je ugrabljena država s svojim mogočnim aparatom na odgovornost poklicala odgovornega urednika spletnega portala Nova24TV Marka Puša.

Jasno je, da so si svobodnjaki v policijo postavili sebi zveste kadre, zdaj pa lahko represivni organ uporabljajo kot svoje orodje, kar je za politično opcijo, ki stremi k avtokraciji, izredno priročno. Tako kot Putin z zasliševanjem novinarjev in urednikov Nove Gazete in Meduze ustrahuje ruske neodvisne medije, tako se slovenski oblastniki spravljajo na naš portal – eden zadnjih neodvisnih medijev v državi.

Odgovornega urednika portala Nova24TV Marka Puša tako zaradi suma kaznivega dejanja žaljive obdolžitve na škodo uradne osebe Mitje Gregorca (uslužbenca policije) vabijo na zaslišanje na policijsko postajo. Očitajo mu, da je kot odgovorni urednik spletnega portala Nova24TV dne 29. junija 2022 dopustil objavo članka z naslovom “Anonimno pismo iz policije: Če si prijatelj Lindava, se vse da”.

Anonimno pismo in stari članki
Spomnimo, Nova24TV je bil eden redkih medijev, ki si je upal objaviti anonimno pismo, ki razkriva domnevne šokantne povezave z vrha Policije, ki jo sedaj vodi generalni direktor Boštjan Lindav. Ta naj bi nameraval “pomilostiti” Mitjo Gregorca, policijskega sindikalista, ki je po navedbah v anonimnem pismu v več pogledih sporen lik, še več, avtor ga označi celo kot “kriminalca”, ki naj bi mu bil Lindav naklonjen do te mere, “da naj bi ga iz Tacna premestil na neko veliko višje mesto v policiji, kjer bi služil kot “vrhunski” strokovnjak z visoko integriteto”.

Naš portal se poleg anonimke sklicuje tudi na že 12 let star članek iz Financ, ki razkriva, da je bil omenjeni Gregorc dopoldne kriminalist, popoldne pa izterjevalec, za svojo popoldansko “obrt” pa ni pridobil soglasja Generalne policijske uprave (GPU). Na neki točki naj bi se lotil tudi popoldanske “pridelave” alkoholnih pijač. Avtor pisma navaja, da je Gregorc “dobil redno odpoved zaposlitve, ker je uporabljal službeni avto izven službenega časa v privatni zadevi. Šel je na zaslišanje na posebni oddelek na tožilstvo (sum zlorabe uradnega položaja), ker je hotel vplivati na odločitve kriminalista na Policijski upravi Ljubljana v povezavi z njegovo črno gradnjo. Kriminalist se je takrat pritožil in Mitja Gregorc je prejel opomin pred odpovedjo”.

Nato naj bi ponovno kršil zakon, zato so mu nameravali vložiti redno odpoved, ki pa mu je nikakor niso mogli vročiti, saj je odšel na bolniško z odobritvijo zdravnice, da lahko menja lokacije in potuje okoli, zaradi česar ga nikoli ni bilo na lokaciji za vročitev. Pošiljatelj anonimnega pisma pa je Gregorca prav tako obtožil spolnega nadlegovanja vseh na NPU, saj naj bi njegovo pisarno krasil koledar golih žensk, in še pohajkovanja na Šmarno goro med službenim časom.

Anonimka se sklicuje tudi na poročanje 24ur in Tarče
Anonimka, ki se sicer sklicuje tudi na poročanje 24ur in Tarče, trdi, da je istemu Gregorcu Darko Muženič prepustil preiskavo nakupa mask in ventilatorjev, kot preiskovalec pa naj bi Gregorc izdajal podatke medijem še med tekočo preiskavo s poudarkom na Zdravku Počivalšku.

Prava tarča ni Nova24, ampak svobodno novinarstvo
Kot je iz članka jasno razvidno, naš portal nikogar po krivem ne obtožuje, se pa sklicuje na več virov in časopisne članke, ki so že bili objavljeni. Seveda policijski siloviki ne bodo zasliševali novinarjev Financ, Pop TV in Tarče, saj oni niso prava “tarča” tega lova na čarovnice. Prava tarča niti ni portal Nova24TV, ampak svoboda do izražanja in avtonomija novinarskega poklica nasploh. Dve leti smo poslušali o tem, kakšno represijo nad mediji zganja Janševa vlada brez kančka dokaza ali celo indica, da se kaj takšnega res dogaja – še več, v času Janševe vlade so vsi mediji prosperirali bolj kot kadar koli, prav tako se nihče ni bal pisati o izvršilni oblasti in njenih politikih.

V “svobodi” bo očitno drugače. Tudi objava anonimnih pisem je povod, da se represivni organ kot izrastek izvršilne oblasti spravi na manjše neodvisne konservativne medije in jih želi sistematično ustrahovati, če jih že ne more s silo uničiti. Takšne putinizacije, kot smo jo deležni v času Golobove vlade, Slovenija še ni videla. Smo na razpotju kot Rusija leta 2000. Zdaj še lahko izbiramo, ali bomo živeli v avtokraciji ali demokraciji.

Čez pet let, ko bo umrla prva slovenska Ana Politkovska, bo že prepozno. Verjemite nam na besedo – ne žêlite si živeti v državi, kjer si mediji ne upajo kritizirati policije, pravosodja in izvršilne oblasti. V takšni državi je vaša varnost odvisna izključno od kapric in dobre volje oblastnikov. Zato bomo še naprej v službi resnice objavljali stvari, ki si jih drugi ne upajo. Zato cenimo vašo pomoč v boju za svobodo medijev, hkrati pa vas pozivamo, da nam še naprej pomagate ustvarjati oazo medijske svobode, ki bo kritična do oblasti.

Andrej Žitnik