fbpx

Politični analitik Jeretič: Referendumska kampanja ni bila poštena, na podobne pritiske in zavajajoče kampanje leve opozicije se bo potrebno pripraviti

Sebastjan Jeretič (Foto: STA)

“Vlada bo po referendumu s svojim delom normalno nadaljevala. Je pa do naslednjega leta pričakovati vedno več pritiskov in podobne zavajajoče kampanje s strani opozicije, takšen je pač njihov način in na to se bo potrebno pripraviti,” je ocenil politični strateg Sebastjan Jeretič in dodal, da bomo prihodnje leto priča težkemu političnemu boju.

Referenduma o noveli zakona o vodah se je udeležilo 46,15 odstotka volilnih upravičencev, kar je izjemno veliko število, še posebej, ker gre za referendum in ker se nahajamo v času poletnih dopustov. Proti uveljavitvi novele je glasovalo 86,60 odstotka oziroma 677.119 volivcev, za pa je po doslej preštetih glasovnicah glasovalo 104.793 oziroma 13,40 odstotka volivcev. Po mnenju političnega analitika in strokovnjaka za odnose z javnostjo, Sebastjana Jeretiča je levica presenetila z zelo dobro izpeljano kampanjo, kar je vplivalo na končno odločitev volivcev. “Opozicija se je vprašanja o sprejemu zakona o vodah odzvala z zelo dobro organizirano kampanjo, mobilizacijo in nagovorom volivcev, pri čemer je igrala na čustva ljudi,” je pojasnil Jeretič.

Številni opazovalci so v času kampanje opozarjali, da je levici kampanja uspela na račun manipulacij, zavajanja in laži. Jeretič meni, da se bo na videno potrebno izjemno dobro pripraviti na volitve, saj je s strani levice lahko pričakovati podobne “napade” tudi v prihodnje. “Vlada bo po referendumu s svojim delom normalno nadaljevala. Je pa do naslednjega leta pričakovati vedno več pritiskov in podobne zavajajoče kampanje s strani opozicije, takšen je pač njihov način in na to se bo potrebno pripraviti,” je še pojasnil. Naslednje leto bomo tako priča izjemno težkemu boju, čakajo pa nas kar trojne volitve: lokalne, državne in predsedniške.

Nika Kovač, Inštitut 8. marec. (Foto: STA)

V nadaljevanju Jeretič poudarja, da je poleg zelo dobre kampanje na rezultat referenduma vplivalo tudi kolektivno stanje duha, nekoliko pa tudi trenutno zadovoljstvo z delom vlade. “To je tudi zelo pomemben signal za vlado, da prilagodi svoj način delovanja. Vsekakor bo morala nekoliko spremeniti strategijo delovanja, prav tako pa bo pomembno tudi prilagoditi sodelovanje z drugimi koalicijskimi partnerji,” je še poudaril. Pri vsem tem je pozitivno tudi to, da se je za podporo zakona, kljub izjemno dobri kampanji vseeno dokaj velik delež volivcev odločil, da zakon podpre. “Vsekakor je jasno, da vlada, sploh pa največja koalicijska stranka imajo podporo med volivci za naslednje volitve,” je še povedal.

Referendum kot pozitiven sprožilec za spremljanje politike in oddajo svojega glasu
Na primeru referenduma je levica zelo dobro ugotovila, kako s pomočjo emocij mobilizirati čim več volivcev, predvsem pa mladih. “Pri tej kampanji je zelo jasno vidno, da so v tem primeru zmagala čustva in ne dejstva, ki so potrjevala, da novela zakona o vodah dejansko vodo še bolj ščiti,” je še v nadaljevanju pojasnil. Jeretič ocenjuje, da kampanja ni bila poštena, a opaža tudi pozitivne premike v družbi na račun slednje. Vse od prejšnjih volitev narašča zanimanje mladih za politiko, to število pa se je na referendumih še povečalo. “Vsekakor je zelo pozitivno to, da se vedno več mladih zanima za politiko in soodločanje pri zakonih. Ocenjujem, da se bodo morale stranke na naslednje volitve zelo dobro pripraviti za nastope in kampanje, saj bo potrebno poleg vse starostnih skupin, še posebno velik poudarek podati mladi generaciji,” je še dejal analitik Jeretič.

Sara Rančigaj