Politični analitik Matevž Tomšič: Predsednik vlade ne more biti zadovoljen z rezultatom! Obeta se zapletanje odnosov v koaliciji …

Foto: STA

Volitve v Evropski parlament so se končale s prepričljivo zmago skupne liste SDS in SLS, ki je z okoli 26,4 odstotka glasov osvojila tri poslanske mandate. Sicer sta po dva poslanska mandata osvojili tako Židanova SD z okoli 18,6 odstotka glasov kot tudi Šarčeva LMŠ s 15,6 odstotka glasov, a dejstvo je, da je premierjeva lista dobila 14.433 glasov manj kot SD, in to Šarcu nikakor ne more biti v zadovoljstvo. Glede na to, da je Šarec izgubil tako državnozborske kot tudi lokalne in sedaj še evropske volitve, je po prepričanju političnega analitika Matevža Tomšiča pričakovati, da bo to zapletlo odnose v koaliciji.

“Če bi želel biti malo ciničen, bi lahko komentiral to z: iz poraza v poraz do končne zmage. Šarcu je v preteklosti uspevalo nekaj precej neverjetnega, da je izgubil praktično vse volitve do sedaj. Od predsedniških volitev, ko je to še izpadlo kot presenečenje, kot dober rezultat za relativnega novinca v nacionalni politiki, potem pa je uspel postati predsednik vlade, in to kljub temu, da je izgubil državnozborske volitve. Nato je izgubil lokalne volitve in je še vedno ostal predsednik vlade,”  je za Nova24TV rezultat Šarčeve LMŠ komentiral Tomšič in dodal prepričanje, da bo to zapletlo odnose v koaliciji.

Tomšič poudarja, da si s tem rezultatom Šarec nikakor ni okrepil položaja. “Stranka SD je sicer dobila enako število evropskih poslancev kot LMŠ, ampak je dobila več glasov. Za Šarca ta rezultat, na nek način ne morem reči, da je uspeh, na drugi strani, če pa pogledamo, kakšna je bila sestava njegove liste za evropske volitve pa kako je nastopala vodilna kandidatka te stranke v soočenjih in nasploh v predvolilni kampanji, pa rezultat niti ni tako slab. Nikakor pa predsednik vlade ne more biti zadovoljen s tem rezultatom.”

Vir: DVK

Razlage Šarca so delovale smešno

Seveda Šarec ob razglasitvi rezultatov ni zmogel priznati, da je izid zanj slab. Komentiral je, da je uspeh, da je LMŠ kot novinka volitev dobila dva mandata. Ob tem pa je dodal, da je stranki takšen rezultat uspel, ker naj bi imela evropsko usmerjeno kampanjo, ki se ni ukvarjala z drugimi. Zanimivo, da ko so pa Šarca novinarji soočili z dejstvom, da je največji uspeh pravzaprav dosegla skupna lista SDS in SLS, je komentiral, da ne smejo pozabiti, da je šlo za skupno listo. Ob odzivu Šarca Tomšič poudarja, da vsak politik skuša podati interpretacijo, da je njemu v korist. “Te včerajšnje razlage od premierja so delovale tako smešno, češ SDS in SLS sta imeli skupno listo, da je praktično LMŠ zmagovalka, čeprav je ta zaostala za 11 odstotkov, v smislu, SDS ima samo dva poslanca, tako kot LMŠ.” Tomšič je prepričan, da tudi, če bi SDS nastopila samostojno, bi bila ta prepričljivo pred LMŠ. “Te njegove razlage nikakor ne pijejo vode,” poudarja.

Dr. Matevž Tomšič (Foto: Demokracija)

Politični komentator Mitja Iršič je za Demokracijo komentiral izid volitev in poudaril, da so evrovolitve konkludentno povedale, da so SMC, SAB in DeSUS politična trupla, s tem pa tudi koalicija. “Ta koalicija temelji na fantazmi Marjana Šarca in jugonostalgični, ultrakolektivistični volilni bazi SD. Sladko presenečenje je nadkoalicijska Levica, ki je nepričakovano izvisela – očitno so bili abotni nastopi Violete Tomić vendarle preveč tudi za vsega hudega vajene slovenske volivce. Najpomembnejša ugotovitev evrovolitev je, da koalicija Marjana Šarca nima več nobene legitimnosti, in je zato treba vlado čimprej razpustiti in še enkrat preveriti podporo pri volivcih. S tremi klinično mrtvimi strankami in eno nadkoalicijsko skrajno levičarsko je disfunkcionalnost takšne koalicije prevelika, da bi še naprej normalno funkcionirala,” je prepričan Iršič.

Foto: STA

Težko je razumeti, kako si Šarec razlaga, da je na evropskih volitvah doživel uspeh, glede na to, da je dobil 51.154 glasov manj kot skupna lista SDS in SLS in 14.433 glasov manj kot Židanova SD. Če si pogledamo statistične podatke in primerjamo rezultate evropskih volitev iz leta 2014 in 2019, lahko vidimo, da je Janševa SDS tista, ki je doživela zgodovinski uspeh na evropskih volitvah. Leta 2014 je dobila 99.643 glasov (24,78 odstotka glasov), tokrat pa je SDS na skupni listi z SLS prejela 124.634 glasov (26,43 odstotka glasov). Ni kaj, največja stranka v Državnem zboru RS, SDS, je včeraj proslavljala tretjo zmago v roku enega leta in Šarec se lahko upravičeno vpraša, kako to, da mu niti dajanje bonbončkov ne pomaga.

H. M.