Poslanec Bandelli je znova streljal kozle: Tokrat je na Twitterju neuspešno dokazoval, da je “karantanski” panter nacistični simbol!

Marko Bandelli (Foto: STA)

Poslanec SAB Marko Bandelli nas znova in znova nasmeje do solz, tokrat s sveže naloženimi fotografijami na Twitter profilu, ki naj bi dokazovale, da je “karantanski” panter nacistični simbol. A slednje dokazujejo zgolj to, da poslanec v resnici ne ve o čem govori. Kot kaže, je želel s fotografijami podkrepiti svojo nedavno izjavo, da bo “nacistični simbol” (s čimer je mislil “karantanskega panterja”“prepoznavni znak Slovenije ob predsedovanju EU”. 

Brez poslanca SAB Marka Bandellija bi bile debate v Državnem zboru mnogo bolj dolgočasne, suhoparne. Kot kaže pa tokrat že drugič ni opravil svoje domače naloge in si prebral kakšne knjige o heraldiki (prva se je nanašala na Goli otok).

Postregel je s fotografijami, ki prikazujejo zlorabo simbola črnega panterja, ki se je vse od 12. stoletja dalje (torej od srednjega veka) pojavljal tudi na naših tleh, in ko ni bilo ne duha ne sluha o kakšnem nacizmu. Kot gre razbrati s fotografij, naj bi ga med 2. svetovno vojno sicer onečastili nacisti, saj so mu pripeli kljukast križ.

Podobno zlorabo je mogoče opaziti v primeru skrajne skupine, ki se je fotografirala z belo zastavo s “karantanskim” panterjem in nacistično zastavo hkrati (fotografija je spodaj). A oba primera ne spremenita dejstva, da je šlo zgolj in samo za zlorabo s strani določene politike, ideologije oziroma subkulture, saj so črnega panterja (ki ga mnogi zmotno razglašajo za “karantanskega”), uporabljale različne plemiške rodbine tako na Slovenskem kot tudi drugje.

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1390597144743186433?s=20

Tudi orel na nemški zastavi je bil na podoben način zlorabljen (tako kot panter na grbu avstrijske dežele Štajerske). Si upa poslanec Bandelli trditi, da sodobna Nemčija in avstrijska dežela Štajerska uporabljata nacistično simboliko? Niti Nemci niti Avstrijci ne bi bili zadovoljni s takšnim pojasnilom. Nenazadnje pa je panter prisoten tudi v Državnem zboru. Se potemtakem Bandelli sprehaja po nacističnih prostorih? Če je tako, potem ima resen problem, saj gre za hudo protislovje z njegovo osebno ideologijo.

Značka z “nacističnim” panterjem s profila poslanca Marka Bandellija in grb Štajerske kot avstrijske zvezne dežele, ki ima dolgo zgodovinsko tradicijo. (Foto: Twitter, Wikipedija)

Orel je simbol s tradicijo in je še dandanes prisoten na zastavi Zvezne republike Nemčije, pa ga nihče ne povezuje z nacizmom. Res pa je, da je bil v obdobju nacizma zlorabljen s strani vladajoče politike in njene osrednje ideologije. Orla poslanec Bandelli sicer ni objavil in je zgolj za primerjavo. (Foto: wikimedia commons)

S fotografije, ki jo je na svojem profilu objavil poslanec Bandelli je razvidno, kako je skrajna skupina zlorabila stoletja star simbol “karantanskega” panterja, za svojo ideološko propagando. (Foto: Twitter)

Sara Kovač