fbpx

[Dokument] Prejeli smo Golobove “sezname za odstrel”

Foto: montaža Demokracija/STA/Freepik

Izključni namen priprave pregleda novih zaposlitev in premestitev je ugotoviti, ali je pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah prišlo do neustreznih, neprimernih ali celo nezakonitih praks kadrovanja,” je namen “seznamov za odstrel” pred časom pojasnil direktor Ukoma Dragan Barbutovski. Seznami, ki so nam jih v prejšnjih dneh končno posredovali, vključujejo zaposlitve in premestitve od 1. januarja 2020 do 1. junija 2022 – torej krajše obdobje, ko je vlado vodil Marjan Šarec, predvsem pa obdobje, ko je bil predsednik vlade Janez Janša.

Spomnimo, v začetku junija so morala ministrstva vladi poslati sezname zaposlitev in premestitev v zadnjih dveh letih in pol. Seznami so morali poleg imen vsebovati tudi podatke o nazivih, plačnih razredih in tipu zaposlitve. Predsednika vlade Roberta Goloba je torej zanimalo, ali je bila oseba zaposlena za nedoločen oziroma določen čas ali na zaupanje ter za čas mandata ministra.

Za vse novozaposlene za nedoločen čas naj se posebej označi, ali je pred samo zaposlitvijo že obstajalo delovno razmerje, ter pravno podlago predhodnega razmerja,” je vlada naročila na svoji prvi redni seji. Glede na status javne dostopnosti smo od vlade te sezname zahtevali tudi v uredništvu Nova24TV, vendar so bili najprej mnenja, da seznami niso namenjeni javnosti. Prejšnji teden pa smo jih končno prejeli – v celoti si jih lahko ogledate tukaj: Poimenske preglednice.zip

Če je informacijska pooblaščenka dala takšno odločbo, potem je potrebno tej odločbi slediti. Če pa se zavezanec s tem ne strinja, lahko uveljavlja sodno varstvo,” je bil glede prikrivanja Golobovih “kadrovskih seznamov za odstrel” jasen pravnik Matej Avbelj. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je po poročanju Siola dejala, da gre za informacije javnega značaja, kot takšne pa morajo biti dostopne zainteresirani javnosti.

Sara Bertoncelj