fbpx

Prisluškovalni dokazi so za Zorana Jankovića tako obremenilni, da bi mu uničili kariero – če pridejo v javnost, jih bo označil za “zmontirane”

Zoran Janković (foto: STA)

Čeprav ljubljanski župan Zoran Janković vztrajno zatrjuje, da ga v zadevi podkupnin v poslih z ljubljanskim komunalnim podjetjem in zlorabe položaja v primeru farmacevtke nič ne skrbi, pa ga je očitno vseeno strah, da bi se tajni policijski prisluhi znašli v javnosti, danes na svojem blogu o zakulisju Slovenije piše novinar Bojan Požar. Naj spomnimo. Janković se je pred dnevi javno pohvalil, da je dobil še eno sodno bitko, saj je bilo sodišče primorano izločiti tajno pridobljene policijske prisluškovalne dokaze, ker državna tožilka Blanka Žgajnar ni opravila svojega dela in proti njemu ni pravočasno vložila obtožnice. Požareport zdaj opozarja, da bo Janković policijske prisluhe, če se bodo vseeno pojavili v javnosti, označil za zmontirane oz. neresnične. Ravno to je namreč posredno priznal v odzivu na nedavne izjave ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča.

Bojan Požar piše, da so policijski prisluhi tako obremenilni, da bi bili lahko uničujoče usodni za nadaljnjo politično kariero ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije, ki ima bojda potihoma znova ambicije postati predsednik vlade. Zoran Janković sicer ministra Gorana Klemenčiča, direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Majheniča, višjo državno tožilko Blanko Žgajnar in dolgoletnega tesnega sodelavca Gorana Klemenčiča Darka Stareta, zdaj državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje, prej pa preiskovalca na Komisiji za preprečevanje korupcije in nekdanjega namestnika direktorja Sove, obtožuje za zaroto proti njemu.

Požareport še razkriva, da naj bi Žgajnarjeva kmalu napredovala do statusa vrhovne državne tožilke. Zlobni jeziki pa pravijo, da je to nagrada za dobro delo v zadevi Janković, saj je poskrbela za izločitev dokazov. Na Novi24TV smo že poročali, da v odvetniških krogih ne verjamejo, da gre za samostojno akcijo tožilke, ki je nekoč veljala za vzorno in vestno pravnico, temveč dela po navodilu višjih instanc.

Javnomnenjske ankete: Janković nima več možnosti za zmago
Bojan Požar na podlagi svojih neimenovanih virov napoveduje, da se je Janković že odločil, da gre, ne glede na vse, na prihodnje parlamentarne volitve.  Tako naj bi se njegova stranka Pozitivna Slovenija že pripravljala na poletje 2018. “Pri tem se Janković menda zaveda, da na volitvah ne more več zmagati. Interne ankete javnega mnenja, ki naj bi jih zanj delala agencija Ninamedia, naj bi mu kazale odličen rezultat v nekaterih delih Ljubljane, zunaj prestolnice – razen menda v Velenju in na Jesenicah – pa poraznega, zato lahko računa le na 5 do 10 odstotkov glasov,” poroča Požareport.

Foto: STA

A očitno ima ljubljanski šerif vseeno svojo računico. Če gre namreč verjeti pisanju Požarja, bi to po Jankovićevi oceni lahko zadoščalo za to, da bi držal v šahu morebitno prihodnjo levo parlamentarno večino, saj brez njega levica ne bi mogla sestaviti vlade. Janković bi tako morda celo poskušal izsiliti premierski stolček ali pa vsaj vplivati na sestavo vlade.

T. F.