Kdaj bodo padale glave na mariborskem sodišču?

Foto: STA

Nekaj smrdi v deželi Danski, je v Shakespearjevi tragediji svaril Hamlet, a smrad pristranskosti, ki veje od mariborske sodnije je dosegel celo Vrhovno sodišče, ki je odločilo, da mariborsko sodišče več ni pristojno za razsojo v primerih zoper državnega svetnika Franca Kanglerja in predalo pristojnost novomeškim sodnikom. Na bolečo realnost slovenskega krivosodja že dalj časa opozarjajo številni pravni strokovnjaki, vedno bolj jasno pa postaja, da Slovenija skoraj tri desetletja od svojega nastanka še vedno krvavo potrebuje lustracijo.

Zadnja v vrsti zaušnic slovenskem krivosodju je doletela mariborsko sodnijo. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da sodniki v Mariboru niso sposobni zagotoviti niti videza nepristranskosti, kaj šele nepristranskega sojenja v primerih v katerih nastopa državni svetnik in nekdanji mariborski župan Franc Kangler.

Iz tega razloga naj bi se vsi bodoči postopki povezani s Kanglerjem odvijali na novomeškem sodišču. To samo po sebi pa še enkrat kaže kako zelo slabo stojijo stvari v slovenskem pravosodju, na kar so med drugim že večkrat med drugim opozarjali tudi vrhovni sodnik Jan Zobec, ustavnik in profesor dr. Andraž Teršak, ter ustavni pravnik dr. Jurij Toplak.

Potreba po lustracji
Spor med nekdanjim županom in mariborskim sodnikom Janezom Žirovnikom se vleče še iz Kanglerjevih dni na KNOVSu. Žirovik, nekdanji udbaš je namreč delal za Sovo. Kangler je vztrajal, da se mu Žirovnik maščuje zaradi konfliktov, ki sta jih imela takrat.

Sodnik Žirovnik v volilnem štabu Kanglerjevega nasprotnika Saše Arsenoviča. (Foto: Twitter)

Zaradi teh starih zamer naj bi Žirovnik izdal dovoljenje za prikrite preiskovalne ukrepe proti Kanglerju navkljub pomanjkanju vsakršne utemeljitve za kaj takega. To potrjuje tudi dejstvo, da je sodnik, ki je o uvedbi tajnih preiskovalnih ukrepov zoper Kanglerja odločal pred Žirovnikom prošnjo zavrnil.

Problem nevzdržne sodne politike in mrež osebnih vezi, povezav in odnosov znotraj sodišča je po Terškovih trditvah naslovilo tudi Ustavno sodišče.

Zloraba oblasti a nihče ne odgovarja
“Kako sodišča delujejo, kako sodniki in sodnice odločajo, kako se o odločanju pogovarjajo in dogovarjajo, kakšne sodbe sprejemajo, kako pristranski in odvisni, neobjektivni, zato tudi osupljivo nestrokovni so, kateri in točno določeni sodniki so določeni za sojenje točno določenim strankam, kolikokrat in kako močno kršijo ustavne pravice – tudi grobo in očitno, kako se o izidu sojenja dogovorijo še pred njegovim začetkom ipd.” je le eden izmed problemov, ki jih je naštel Teršek.

Globoka država vrača udarec: Po uvedbi parlamentarne preiskave pravosodja v primeru Kangler je svojo preiskavo državnih svetnikov začela KPK

Ob tem je potrebno izpostaviti tudi samo delo tožilcev, ki samovoljno preganjajo ene te iste politične osebnosti, ne da bi kadarkoli za to pokazali željene rezultate. Ustvarja se vtis, da je sodni pregon le nadaljevanje političnih bojev na drugem nivoju. Kar ne uspejo mediji, nadaljujejo sodišča.

Odgovornost za več kot dvajset neuspelih pregonov pa ne obstaja, kakor je izpostavil tudi Teršek se tožilci obnašajo kakor, da je njihovo delo da zgolj preganjajo koga hočejo, ne da bi zato kadarkoli imeli zadostne in utemeljene razloge. Na misel pride bosanski rek, “Kadija te tuži, kadija te sudi” nekako po tem principu pa se zdi tudi delovanje slovenskega krivosodja.

Ni zaupanja v mariborsko sodišče
Da v Mariboru ni več zaupanja v sodišče je za 24ur povedal tudi Toplak. “Ta sodba je signal, da je na mariborskih sodiščih nekaj hudo narobe.” Vsekakor pa je sporočilo vrhovnega sodišča jasno. V kolikor ne zmorejo biti sodniki nepristranski, naj vsaj dajejo vtis nepristranskosti.

Dr. Jurij Toplak (Foto: STA)

Kangler je bil z odločitvijo vrhovnega sodišča zadovoljen. “Po osmih letih so spoznali, da mi sodišča v Mariboru ne morejo zagotoviti nepristranskega in pravičnega sojenja.” je povedal državni svetnik, ki niti v enem od 21 sodnih postopkov zoper njega ni bil pravnomočno obsojen.

Rihard Orel

 • Franjo Trojner

  Nihče, raje so se na sodnika Zobca spravili, ker javno opozarja na napake, ki se v pravni državi nikoli ne bi smele dogoditi.

 • Gabrijel Obid

  Totalni pokvarjenci.

 • Franc Šink

  In veste kaj se bo sedaj zgodilo ? Nič.Popolnoma nič.

 • Anton

  ja “pizda” no, spet ta faca od Tona, kot da ni dovolj, da sem ga moral gledat in poslušat vsa ta leta v smučariji, ampak jebač pa je dobr, ni zastonj vzdevek Tona kamikaze

  sarkazem press

  • Franc Šink

   Tudi ure ima rad.

 • Resnica

  Jaz sem na nezakonito ravnanje sodnikov mariborskega okrožnega sodišča opozarjala že od 2012. Po vloženi kazenski ovadbi zoper stečajno sodnico Mirjano Pintarič, predsednico okrožnega sodišča v Mariboru Zadravcevo ter takratno njeno namestnico Kežmahovo je tožilstvo ovadbe zavrglo, češ da niso zavestno ravnali pri sprejemanju odločitev. Pintaričeva je celo napisala v izjavi, da ne spoštuje veljavno zakonodajo ZFIPP, da ne preverjajo podatkov pred no ih objavio na AJPES-u, kljub temu, da sodišče odgovarja za pravilnost objavljenih podatkov, namreč prodajali so moje nepremičnine kot da se nahajajo v Tolminu in ne v centru Maribora. Pintaričeva je storila neverjetno število napak, njeno izločitev nikakor nisem mogla doseči, kljub temu, da sta tudi minister Pličanič ter Klemenčič potrdila nepravilnosti. Pintaričeva je mene kaznovala s 500eur kazni, ker sem češ vlagala neupravičeno zahteve za izlocitev. Višje sodišče je pritožbo zavrnilo in mi dodalo še 300 EUR kazni. Pintaričeva je potem napredovala na mesto Višje sodnice na višjem sodišču v Mariboru. Sama sem nadaljevala kazenski postopek zoper Pintaričevo, sodišče na Ptuju je ugotovilo, da sodniki ne morejo kazensko odgovarjati in optozbo zavrnilo. Višje sodišče v Mariboru na katerem Pintariceva sedaj dela je pritožbo zavrnilo, Vrhovno Zahtevo za varstvo zakonitosti zavrglo češ, da oškodovanci nimamo pravice vložiti zahteve, zadeva je od decembra 2017 na Ustavnem sodišču, ne premakne se. In kaj lahko zaključimo? Zaradi nezavesnih sodnikov, kateri naj ne bi odgovarjali za kazniva ravnanja ampak celo napredujejo, lahko le zbolimo, kot sem jaz zbolela, lahko smo kaznovani, ker opozarjamo na njihove napake, pomoči od nikoder ni. Ko jih srečam na ulici, saj je Maribor malo mesto, se mi smejijo. KPK je bila o vsem obveščena, nismo mi niti odgovorili, kaj šele, da bi ukrepali. Sem pa jim prižgala svečko v cerkvi, da jim Bog pomaga, da tega nikoli več ne naredijo in da jih pravično kaznuje. Veseli me, da tudi drugi opozarjajo na nepravilnosti na mariborskem sodišču, da se vlagajo ovadbe proti sodnikom, kateri bi svoje delo morali opravljati vestno in ne da se skrivajo v dogovoru s tožilci, češ da niso bili zavestni. Sramota slovenskega pravosodja. Kdo pa jih plačuje? Državljani, katerim ne zagotavljajo pravno državo. Hvala Nova TV za informacije, ki jih delite z državljani. Vse najboljše Kanglerju in vsem žrtvam nezakonitega dela sodnikov, da imajo čim več moči, da vztrajajo pri svojih pravicah in da nikoli ne pozabijo kdo so.

  • Janez Korenjak

   Sočustvujem s tabo in vsemi ostali podobnimi žrtvami mariborskih sodišč. Nisi edina, mnogi so storili samomore iz stiske in nemoči. Tvojo zgodbo (ki bi jo bilo lepo prebrati bolj dejstveno) bi lahko z dokumentacijo vred objavila tudi kje drugje, ne samo v komentarju tukaj (ker se bo hitro porazgubila). Ti z veseljem pomagam.

   • Janez Korenjak

    Hecno… komentar, ki podrobno opisuje nečednosti mariborskega sodišča, je bil hitro označen kot “spam” komentar.

    • Vid Pustoslemšek

     To je modus operandi na tem portalu. Če bi se dogajala podobna šlamastika mariborskega sodišča tudi v drugih primerih, potlej bi se Kanglaru pač ekskluziva stalila…

     • Janez Korenjak

      .. nekako dvomim, da ima uredništvo tega portala moč nad AI Disqusa; bolj je verjetno, da gre za podobno avtomatiko, kot na Facebooku (dovolj prijav kot spam se kot takega avtomatsko označi). Mislim, da je vojska podpornikov krivosodja dovolj množična (pa še v interesu jim je, delajo itak nič razen tega, da branijo svoje položaje), da lahko dosegajo označevanje komentarjev kot spam. Seveda pa je možno tudi, da ima uredništvo tega portala tudi možnost poseganja v komentarje in da so se preprosto zbali posledic. Komentatorka je namreč precej dejstveno in podrobno opisala dogajanje, z imeni in priimki.
      Dvomim tudi, da je uredništvu v interesu favoriziranje Kanglerja – slednji je samo ekstremno viden primer (in na srečo javno obelodanjen), kako mariborska krivosodna mafija in “policija” v resnici delujeta.

     • Vid Pustoslemšek

      Kakšne pa ti prodajaš?? Uredništvo moč nad Disqus??? Uredništvo ima administrativno moč in z lahkoto označi koment kot spam, ga izbriše ali celo povsem blokira uporabnika disqusa, ki preko disqusa dostopa do Nova portala. Pri spam avtomatiki, ti ne bi imel možnosti prebrati komenta od @Resnica. Torej, nekdo iz uredništva je koment prebral in šele po prebranem označil kot spam. Zato si ga lahko prebral tudi ti. Tudi klikanje, po tvojem zgolj podpornikov krivosodja, vpliva le na naslednji koment, ki ga želi objavit isti komentator pod člankom. V bistvu more v takšnem primeru komentator uporabiti drug IP, da spet kaj objavi.

     • Janez Korenjak

      …kar pošlji prosim link do Disqus pogojev za vključene medije; jih ne najdem. Spam “avtomatika” je logična, ker je potrebno nekaj časa, da se zbere vojska (podobno, kot na FB). Tale o IP je kisla; preden nadaljuješ, govoriš z osebo, ki ji je razvoj v računalništvu kruh. Namesto prerekanja, navedi dejstva za svoje trditve (link do Disqus pogojev za vključene medije, ne najdem tega). Kolikor vidim na njihovi spletni strani, Disqus prevzema proti plačilu “administriranje” in odgovornost za komentarje. Če se motim, me popravi – z dejstvi, ne z brezplodnim prerekanjem. Hvala.

     • Vid Pustoslemšek

      Zgoraj je pojasnilo…

    • Resnica

     Hvala Janez, kot ugotavljam moj komentar je bil izbrisan. Me sploh ne čudi. Mogoče so to naredili nezavestno tako kot so sodniki v moji zadevi odločali nezavestno. Moja zgodba je v celoti podprta v pisni obliki, še veliko drugega je bilo poleg tega, kar sem napisala, kot vidite bilo je zbrisano. Ja, vem, da nisem edina, prav tako vem, da so nekateri storili samomore iz stiske in nemoči. Jaz sem imela srečo, da sem imela najboljšega možnega svetovalca to je bil, moj, žal sedaj že pokojni oče, kateri je bil zdravnik, mi je jasno povedal, da tudi če ne morem vplivati, da bo pravici zadoščeno, glede na to, da o tem odločajo slabi ljude, da se moram zavedati, da je odgovornost za zdravje, odgovornost vsakega posameznika, torej tudi moja. Tako, da sem sprejela to odgovornost, sedaj sem zdrava, dovolj močna, da te slabe ljudi sploh ne sovražim, kot sem povedala, prižgala sem v cerkvi svečko, da jim Bog pomaga, da tega več nobenem ne naredijo in da jih Bog pravično kaznuje.

     • Janez Korenjak

      …ni bil izbrisan, označen je kot spam. Možno je, da so ga kot takega označili v uredništvu nova24tv.si iz strahu pred posledicami, bolj verjetno pa je, da so ga levi komentatorji, ki delujejo dokaj sinhrono, množično označili kot spam – ostalo pa je naredila avtomatika pri sistemu za komentiranje Disqus.
      Če ti ni odveč, pa mi prosim piši na [email protected] – zagotovim ti lahko objavo tako, da je niti sodni nalog ne bo mogel izbrisati in hkrati dovolj dobro indeksacijo v iskalnih orodjih, da bo vidna javnosti. Če še zmoreš in imaš dovolj energije, piši.
      Se pa dobro zavedam (ker sem že srečal množico ljudi, ki jih je mariborsko krivosodje dobesedno mentalno kastriralo in jih porinilo onkraj nemoči), da morda tega ne boš zmogla… ampak drugače, kot z obelodanjanjem teh krivosodnih svinjarij ne bomo spremenili ničesar. Hvala za pozornost!

     • Vid Pustoslemšek

      Poskusite objaviti malo spremenjen komentar še enkrat. Nekaj nas je, ki radi beremo ono, kar gre uredništvu v nos.

     • Resnica

      Težko je to spremeniti, itak sem napisala le del tistega, kar se je dogajalo, in je onemogočeno, da drugi preberejo. Bom pa ponovila imena. Tožilstvo je opravičilo nepravilnosti in nezakonito delo sodnikov mariborskega Okrožnega sodišča, kateri so bili ovadeni in sicer stečajne sodnice Mirjane Pintarič, katera je kljub velikem številu nepravilnosti v le enem istem stečajnem postopku napredovala na mesto Višje sodinice, na VIšje sodišče v Mariboru, predsednice Okrožnega sodišče v Mariboru Alenke Zadravec ter njene takratne namestnice Urške Kežmah, ki je sedaj odvetnica. Tožilstvo ih je opravičilo tako, da je ugotovilo da nobeden od njih ni zavesno ravnal. Vemo, kaj to pomeni, ni zavestno ravnal, ni naklepa, ni kaznivega dejanja. Pintaričeva je celo podpisala Izjavo, da ne preverjajo pravilnost podatkov pred no se ti objavijo na AJPES-u, kljub temu, da sodišče odgovarja za pravilnost objavljenih podatkov. Namreč, moje nepremičnine, katere se nahajajo v centru Maribora, so dražili kot da se nahajajo v Tolminu in to trikrat zaporedoma, kako bi zbili ceno. Prav tako je bila objavljena najnižja za upnika sprejemljiva cena, saj je šlo na koncu pri eni od nepremičnin za prodajo z zniževanjem cene, kljub temu, da je upnik, posebej opozoril, da se ne bi objavila zanj najnižja sprejemljiva cena, zaradi morebitnih špekulacij. Ker sem jaz večkrat zahtevala izločitev sodnice, katera ni zakonito vodila postopek, prav tako je bila ovadena, nisem uspela, ista ta Pintaričeva pa me je kaznovala s 500EUR kazni, ker sem zahtevala večkrat izločitev. Višje sodišče pa mi je po vloženi pritožbi še dodalo kazen v višini 300EUR. Zadeva zoper Pintaričevo je trenutno na Ustavnem sodišče, od konca leta 2017, žal se nič ni premaknilo. Sodišče na Ptuju, katero je reševalo je ugotovilo, da naj sodniki ne bi smeli kazensko odgovarjati za napravilnosti pri opravljanju svojega dela in optožbo zavrnilo. Višje sodišče prav tako, Vrhovno je Zahtevo za varstvo zakonitosti zavrglo, češ da oškodovanci nimajo pravice do vložitve Zahteve za varstvo zakonitosti. Nezavestni sodniki?

     • Vid Pustoslemšek

      Hvala. Zakaj so na Vašem profilu vidni le trije komentarji od 20.???

     • Resnica

      Resnica moti.

 • Basileus

  SDS in SLS si želijo strankarsko spolitizirat sodišča po Sloveniji.

 • dob

  Pri nas se kriminalce, ki so kriminalci zaradi svoje vdanosti in službe režimu, kvačjemu upokoji! In to je potem največja “kazen”, ki jo lahko pričkujejo.

  Pravzaprav se kazen zanje sploh ne razlikuje od nagrade.
  Mene ne zanima kaznovanje sodnika z upokojitvijo, ker ni sodil po Pravu! Zanima me, kdaj bodo ti sodniki v zaporu.
  Tisti, ki so sodnikom delili ukaze po telefonu o tem, kako naj sodijo, pa tudi! Da ne rečem predvsem!

 • montyamp

  Prekleta banda udbovska .
  SMRT MURGLOMARIBORSRBSKEMU FAŠIZMU — SVOBODA SLOVENCEM

 • montyamp

  Komunistični partizani pobijejo več Slovencev kot okupatorjev .
  Komunistični partizani pobijejo več neoboroženih kot oboroženih .
  Komunistični partizani pobijejo več ljudi po vojni kot med vojno.
  Potomce komunistične neobvladljivo izkrivljene in neuravnovešene hunte mladičev ,
  CENTRALNOG KOMITETA SAVEZA KOMUNISTIČKE PARTIJE SOCIALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIČKE VUKOJEBINE MURGLOSRBOYUGOSLOVENIJE , imamo mi danes na oblasti in po gnilem krivosodju .
  Zato drvimo iz bankrota v bankrot in hlapčujemo bivšim okupatorjem .
  UDBOVSKA DECA so s krivosodjem rak rana države .

  • Janez Kepic-Kern

   +++++++++,
   AHA, TO JE POVEDAL TUDI DR. DEŽMAN, se mi zdi. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Janez Kepic-Kern

  TUDI TU.
  Bog daj – nam, Vam – vsem – dober dan ”
  V Kopru so imeli danrs izjemno dobro pridigo
  in lepo SV. MAŠO.
  Je bilo slišati na Radiu Ognjišče.
  Ob pesmi “V NEBESIH SEM DOMA” me je obšla
  moja šaljivost in sem si rekel, sam sebi:
  ” NO, ZLAST EX KP, ZK FAKE , NEPAVILNO SAMOPOIMENOVANI ” LEVČARJI”
  VEČINOMA
  ne živijo – ravno – “v NEBESIH”
  Tista “žal” EU poslanka, samovsiljena in medijsko nam vsiljevana SD T.FAJON
  zagotovo
  NE ŽIVI – “V NEBESIH”, ampak samotarsko, verjetno v kakem precej luksuznem stanovanju,
  a “SAMOŽIVSKO” – v “družbi” s “sostanovalci”
  kot so za stanovanja TIPIČNI –
  – MIKROBI, PRAH, PRŠICE, MOLJI, VEŠČE ITD.
  V
  KAKŠNIH “NEBESIH” PA ŽIVIJO, DOMUJEJO
  NA
  TEM OK PORTALU NOVE24TV – “ŽAL PISOČI” – razni ex KP, ZK – “HLLBILLYIJI”
  BODO
  PA ŽE ONI SAMI POVEDALI. Morda? L.R. Janez K. Kern KOMENDA

 • xtc

  Dokler bodo na pravni fakulteti lahko mirno predavali Bavcon in njegovi komunistični vajenci ne bo iz pravne države nič.
  Na pravni fakulteti se predava neodvisnost sodstva in pripadnost zavezi prava in pravne države.
  No pri nas komunistični pohabljenci vbijajo v glave študentom prava ,da je sodnija v službi države ta pa je v lasti partije,zato je sodnija namenjena vzdrževanju Partije na oblasti vse ostalo je podrjeno tem interesu in sodstvo in tožilstvo je orodje s katerim se tudi z nezakonitimi metodami in sodbami obračunava z nasprotniki partije.
  Zato morajo biti sodniki večinsko levo umsko pohabljeni ,da so pravoverni in “pravilno sodeči” tj. naprej se ve kako mora biti ne našim sojeno kot našim ,da zadeva štima.
  In ti sodniški majmuni iz Maribora delajo ravno tako mimo vsake odgovornosti,ravno zato se sodstvo z vsemi štirimi otepa odgovornosti sploh ko gre za politične procese,ki nato padejo pod veliko sramoto-zato bi morali tožilci in sodniki,ki večkrat hudo prekršijo pravne okvirje po dveh ali treh hudih kiksih ,ki hudo nižajo zaupanje v sodnijo in tožilstvo biti takoj razrešeni in suspendirani z prepovedjo opravljanja pravniškega poklica za vedno.Enako bi moral biti takoj suspendiran Florjančič-ki je kar jasno izjavil,da če mu sodbe nadrejenih instanc nebodo ustrazale jih nebi spoštoval in kaj takega izjavi VS in za povrhu še predsednik VS.

 • Resnica

  Prosim uredništvo, da mi razloži, zakaj je bil izbrisan moj komentar. Bil je napisan primerno, če je sporno, da je bil napisano po resnici, potem mi ni potreben vaš odgovor.

  • Janez Korenjak

   Se podpišem. Uredništvo bi lahko pojasnilo sistem komentiranja, svoje vplive na to in tudi podalo razloge, zakaj do določeni komentarji izbrisani. Strinjam se, da nesmiselni in bebavi komenatarji, ki zgolj provocirajo, nimajo kaj iskati v javni debati.
   Komentar “Resnice” pa ni vseboval elementov razžalitve, bila so samo navedena dejstva, ki bi jih bilo potrebno v imenu resnice in za dobro vseh nas bolj podrobno preučiti. Javnost ima pravico biti seznanjena s primeri, ki so v interesu javnosti – mar ni tako po ustavi in podredni zakonodaji, uredništvo?

   • Vid Pustoslemšek

    Vid Pustoslemšek Janez Korenjak 3 minutes ago
    Detected as spam This isn’t spam »
    Ne rabiš biti napadaln, ker nisem IT strokovnjak. Povem ti iz lastnih izkušenj, saj sem mnogokrat žrtev administratorja na tem portalu. Moj račun je zaradi tega že kakšen peti ali šesti po vrsti. Jovo J, Jovo Jamnica, Iztok Pušnik…

    Spodaj se zaman trudiš:
    One other person is typing

  • montyamp

   Daj ga še enkrat da si ga skopiram , potem pa na delo .

 • Garbage man

  Dokler so Srbi, Bosanke in Šiptarji sodniki v slovenskem krivosodju – nikoli!

 • Janez Kepic-Kern

  ZA “ŽAL NAŠE”
  HILLBILYIJE” –
  TISTE PROKATORSKE
  IN TUDI ZA TISTE- BOLJ OŠMINKANE. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  HILLBILLY*S SONG
  https://www.youtube.com/watch?v=XfMwuT3Ltyw

 • Vid Pustoslemšek

  Prosim uredništvo, da mi razloži, zakaj so bili izbrisani moji komentarji.
  [email protected]

 • Hribouc

  ALO-ALO!

  Šlo je za revolucionarno svinjsko odstranitev župana Kanglerja.
  Žirovnik je samo orodje parasistema rdečih banditof !
  Istočasno so tudi iztikali bruno v kolesju komunizma, Janeza Janšo.
  ————————————————————————————————–
  Udbokučanizem je izrabljeno zlorabil policaje, tožilce in sodnike in to na debelo, načrtno in brez vsakega strahu-uporabili so tudi kup”civilne rdeče družbe” , kockarje in raketarje, Zombije in celo čudne tipe plačance iz Bosne , skratka ne dosti prikriti pravi teroristični diktatorski režim !

  “Karkoli se bo enim parim zgodilo, bodo vedno nagrajeni za svoje zlodelo!” PRESS