fbpx

[Ekskluzivno] Tit Turnšek ni samo predsednik zveze borcev – je tudi med ustanovitelji podjetja, ki z ministrstvom za obrambo obrača milijone!

Foto: STA

Redkokdo ne pozna Tita Turnška, predsednika Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, saj ta slovi po svojem kontroverznem obnašanju. Verbalni obračun z novinarko Financ, preklinjanje na odboru za obrambo, preklinjanje pred kamerami in cenzuriranje slovenske polpretekle zgodovine predstavljajo Turnška. Manj znano pa je, da ima Tit Turnšek tudi poslovno žilico. Bil je namreč ustanovitelj, prokurist in direktor podjetja AKRILA d.o.o., ki vse od leta 2013 obsežno posluje z obrambnim ministrstvom. Od ustanovitve pa do danes je ministrstvo za obrambo Turnškovemu podjetju izplačalo več kot milijon in šesto tisoč evrov.

Podjetje AKRILA, svetovanje in storitve d.o.o., s sedežem na Leskoškovi cesti 9D v Ljubljani, je bilo ustanovljeno 17. aprila 2008 pod klasifikacijo posredništva pri prodaji strojev, industrijske opreme, ladij. Prvi med borci Tit Turnšek je v podjetju opravljal funkcijo ustanovitelja, direktorja in prokurista, nato pa je 23. aprila 2008 izstopil kot direktor podjetja, 11. oktobra 2013 pa kot ustanovitelj podjetja in prokurist.

Vir: Gvin

Lanskoletno nakazilo najbolj izstopa
Od 4. novembra 2013 do 11. oktobra 2018 je podjetje AKRILA d.o.o. ministrstvu za obrambo izstavilo račune v vrednosti 1.661.482,55 evra. Aplikacija o porabi javnega denarja v Republiki Sloveniji Erar prikazuje, da je bilo leta 2013, ko je bilo ustanovljeno podjetje, s strani ministrstva nakazanih 93.144,56 evra, leto pozneje pa že kar 237.540,82 evra. Leta 2015 je kapnilo nakazilo v znesku 168.631,33 evra, leta 2016 pa v vrednosti 129.393,16 evra.

Vir: Erar

Najvišja transakcija denarja na račun podjetja AKRILA d.o.o. je bila izvedena leta 2017, v vrednosti 843.842,27 evra, v letošnjem letu je bilo meseca februarja nakazanih 3.682,32 evra, aprila 112.197,91 evra in oktobra 73.050,18 evra, skupaj torej 188.930,41 evra, pa leta še sploh ni konec.

Tit Turnšek na kongresu Levice, s katero se Marjan Šarec začenja dogovarjati o skupnem vladanju državi. (Foto: Spletni časopis)

Prišlo od opeharjenja upnikov
Turnšek pa ni bil dejaven le v podjetju, ki servisira vojaško opremo za Slovensko vojsko, pred tem je bil namreč tudi prokurist podjetja Svobodna misel d.o.o. V začetku lanskega leta je bil končan stečaj družbe Svobodna misel, katere večinski lastnik je bila Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije (ZZB NOB), katere predsednik je Turnšek. Ob tem je prišlo do opeharjenja upnikov zaradi propadle revije Svobodna misel, namreč, stečajna upraviteljica Angelika Lukačić je v predlogu za končanje postopka zapisala, da ker stroški postopka presegajo unovčeno maso, vlaga poročilo s predlogom zaključka postopka brez razdelitve upnikom. Upraviteljica je priznala le 0,11 milijona terjatev od prijavljenih 0,21 milijona evrov terjatev.

Mnoge je tedaj presenetilo, kako je mogoče, da ZZB NOB založniške hiše ni dokapitaliziral, glede na to, da je združenje v zadnjih 13 letih od ministrstva za obrambo in od ministrstva za delo, družino in socialne zadeve prejelo sedem milijonov evrov. Več kot očitno je, da borcem prioriteto predstavlja financiranje proslav, preostalo pa gre za razdelitev honorarjev in plač. Ob avtorske honorarje so bili tako Tiskarna Formatisk, Pošta Slovenije, ZPIZ, Elektro energija, ZZZS, FURS, Delo Prodaja, Mestna občina Ljubljana in fizične osebe. Seveda pa ta zgodba ni pomenila konca za izdajanje propagandne revije, saj je ZZB NOB pričel izdajati revijo z imenom Svobodna beseda. Kot je razvidno iz spletne strani ZZB NOB, je zadnja številka izšla septembra letos.

Živčni izpadi mu niso tuji
Turnška se je zaradi njegove vloge v slovenski politiki prijel vzdevek udbovski podtaknjenec. Glede na njegovo funkcijo v Demosovi vladi in stranki SLS v 90-ih letih je mogoče videti, kako se je infiltriral v pomladno opcijo in jo rušil od znotraj navzven. V zadnjih letih pa je v vlogi predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB s svojimi radikalnimi izjavami pričel kazati svoje prave barve. Aktivno se je vključil v kampanjo o privatizaciji in v okviru le-te verbalno napadel novinarko Financ Petro Sovdat in jo označil za kozo, z grožnjo, da sama nikoli ne bo deležna pokojnine. 

Precej napeto je bilo pred enim letom tudi ob delitvi denarja “veteranom”, ko je o tem razpravljal tudi odbor za obrambo. Tedanji predsednik odbora Žan Mahnič (SDS) je bil zaradi zaradi zmerjanja poslancev z lažnivimi kurci primoran Turnška nagnati s seje. Razlog za njegovo jezo se je skrival v ogledalu, ki mu ga je o povojnih pobojih in komunističnih zločinih nastavil poslanec Franc Breznik. Glede na podatke, ki so razvidni iz Gvina in Erarja, lahko vidimo, da Turnškova specialiteta ni le cenzuriranje intervjujev, kot je bilo v primeru intervjuja dr. Jožeta Možine z dr. Jožetom Dežmanom, ampak tudi dobro delujoča poslovna žilica. Ni kaj, privilegiranci preteklega režima se znajdejo.

H. M.