fbpx

[Ekskluzivno] Milijone v energetiki služi tudi Golobova žena

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: Matic Štojs Lomovšek)

Prodaja električne energije je bila dolga leta kariera “novega obraza” Roberta Goloba. Prodajo električne energije je med drugim tudi razširil v družinskem krogu, saj je njegova žena lastnica in direktorica podjetja Star Solar, ki se ukvarja s proizvodnjo električne energije. Podjetje posluje dobro, vse od leta 2014 pa je podjetje sklenilo poslov v vrednosti 1,8 milijona evrov z operaterjem trga z elektriko Borzen. Kot pravijo pri Borzenu, imajo sklenjeno pogodbo o zagotavljanju podpore kot obratovalno podporo električni energiji. Na račun bajne plače v Gen-I in dobrega poslovanja podjetja pa si zakonca Golob tako lahko privoščita razkošno vilo, o kateri lahko večina Slovencev le sanja.

Prodaja električne energije je kot kaže družinski posel Roberta Goloba. Njegova žena Janja Nemec Golob je namreč lastnica podjetja Star Solar, ki se po javno dostopnih podatkih ukvarja s proizvodnjo električne energije. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2012. Podjetje posluje z dobičkom, ki pa je bil v zadnjih letih nekoliko nižji na račun poslovnih odhodkov zaradi povečanih stroškov materiala in storitev.

Po brskanju po spletu nismo našli nobene spletne strani podjetja, kjer bi lahko izvedeli kaj več o omenjenem podjetju, denimo tudi to, na kakšen način proizvajajo električno energijo. Po imenu sodeč predvidevamo, da proizvodnja temelji na sončnih celicah, a tega ne moremo potrditi, saj javno dostopnih podatkov ni.

Foto: Pixabay

Glede na to, da je bil Golob predsednik uprave podjetja Gen-I vse od leta 2002, nas je zanimalo, ali podjetje Star Solar sodeluje s podjetjem Gen-I. S tem namenom smo poslali novinarsko vprašanje na podjetje Gen-I. Po javno dostopnih podatkih pa smo ugotovili, da podjetje Star Solar prodaja električno energijo operaterju trga z elektriko Borzenu.

Operater trga z elektriko Borzen skoraj v celoti odkupuje električno energijo od podjetja Star solar, katerega lastnica je žena Roberta Goloba. (Vir: Erar)

Predvidevali smo, da je vse od leta 2014 Borzen od podjetja Star Solar odkupil za 1,8 milijona evrov električne energije, a pri Borzenu pravijo, da imajo sklenjeno pogodbo o zagotavljanju podpore kot obratovalno podporo električni energiji. “Podjetje Star solar d.o.o. ima z Borzenom sklenjeno pogodbo o zagotavljanju podpore kot obratovalno podporo električni energiji, proizvedeni iz obnovljivih virov energije za tri fotovoltaične elektrarne. Elektrike podjetje ne prodaja Borzenu, pri tem pa tudi nimamo informacije s kom ima podjetje sklenjeno tržno pogodbo o prodaji elektrike,” so nam sporočili iz Borzena.

Borzen sodeluje tudi z Gen energijo
Borzen je javno podjetje, ki se ukvarja z zagotavljanjem in omogočanjem usklajenega delovanja slovenskega elektroenergetskega sistema. Kot operater trga tudi omogočajo aktivno poslovanje na trgu vsem udeležencem trga z elektriko. Sodelujejo z večino ponudnikov električne energije, med drugim tudi s podjetjem Gen energija. Gen energija je v zadnjih šestih letih Borzenu nakazala približno 1,5 milijona evrov, Borzen pa Gen energiji približno 114 tisoč evrov.

Po podatkih Erarja podjetje Gen energija odkupuje električno energijo od podjetja Borzen. (Vir: Erar)

Golobova žena pa je bila tudi lastnica podjetja Star Marketing, ki je bilo ustanovljeno leta 2007. Po poročanju Požarja naj bi Golob marketinške akcije za podjetje Gen-I koristil pri ženinem podjetju. Podatek smo preverili tudi sami, po podatkih, ki jih prikazuje Erar, pa omenjeno podjetje ni sodelovalo z Gen-I oziroma Gen-I temu podjetju ni nakazal nobenih finančnih sredstev. Podjetje je zaprlo svoja vrata julija 2019.

Zakonca Golob pa sta na istem naslovu (Delpinova ulica 18 v Novi Gorici) imela še eno podjetje, in sicer Hišo otrok sonček, ki se je ukvarjalo z dnevnim varstvom otrok. Podjetje sta ustanovila oktobra 2010, aprila 2016 pa je bilo izbrisano iz poslovnega registra.

Zakonca Golob živita v razkošni vili
Reporter je leta 2016 poročal, da zakonca Golob živita v razkošni vili v naselju Pod Škabrijelom nad Novo Gorico, ki pa jo je Gurs ocenil na zgolj 189 tisoč evrov, pri čemer naj bi bila 3.393 kvadratnih metrov velika parcela vredna le 22 tisoč evrov, vila pa 167 tisoč evrov. Golobova vila ima 201 kvadratni meter uporabne površine, celotne je 311 kvadratnih metrov. Nekdanji prvi mož Gen-I si je vilo zlahka privoščil na račun visokih prihodkov, po podatkih portala Siol naj bi Golob v letu 2020 mesečno prejemal 18 tisoč evrov neto plače, po navedbah Reporterja pa tudi druga leta njegovi zaslužki niso bili nič manjši.

Sara Rančigaj