fbpx

Promotor “zelene” politike Jure Leben črpa ideje kar pri Kučanovem dolgoletnem svetovalcu Zdenku Roterju

Nekdanji Kučanov sodelavec Zdenko Roter in nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben (Foto: STA)

Jure Leben je v času vlade Marjana Šarca zasedal mesto ministra za okolje in prostor. Za Lebna je bila usodna afera maketa, ki je bila zakuhana že v času Cerarjeve vlade, ko je kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo nadzoroval projekt drugi tir in so v Kopru postavili maketo projekta za vrtoglavih 133 tisoč evrov. V zadnjem času se Lebna omenja v povezavi z ustanovitvijo zelene stranke. Če bi kdo morda pomislil, da bo vendarle šlo za nekakšno sredinsko stranko, pa očitno temu le ni tako. Iz njegovih zapisov na blogu je namreč mogoče razbrati, da ideje črpa pri samem Zdenku Roterju, Kučanovem dolgoletnem svetovalcu in nekdanjem sodelavcu politične policije Udbe, ki je bil zadolžen za verske skupnosti.

Nekdanji minister iz vrst SMC Jure Leben je v januarski oddaji Studio City napovedal ustanovitev zelene stranke in s tem dal vedeti, da se mu toži po politični sceni. Iz najnovejšega zapisa z naslovom “Prvo pomladni dan- Komu zvoni?”, ki ga je Leben delil preko Facebooka, je razvidno, da ga navdušujejo pogledi na spoštovanje človekovih pravic Zdenka Roterja.

Današnji prvi pomladni dan me je spomnil na tekst Zdenka Roterja “Krhka slovenska politična pomlad”. V njem avtor govori o nasilju in kršenju človekovih pravic kot temeljnem načinu vladanja ‘partijske elite’ – govori o Sloveniji, priča o Jugoslaviji, vleče vzporednice s Češkoslovaško. Razmišlja o tem, kako je v letih 1987-1988 v Sloveniji prišlo do pluralizacije v politiki, do odmika od enopartijskega sistema in miselnosti. Tekst ima zgodovinsko, a tudi učno vrednost. Predvsem zame, ki hlepim po političnem udejstvovanju, četudi vidim, da slovensko politiko še vedno krojijo iste osebe tistega časa. Takrat so bili mojih let, mukoma so prebijali plafon stihijske enomiselnosti, danes se zdi, da se prebijajo v prav nasprotno smer tega, kar bi morala biti enosmerna cesta družbenega razvoja,” je Leben zapisal v samem uvodu svojega zapisa.

Kljub temu, da Roter sam sebe predstavlja kot dobrega udbovca, ki ni bil nikoli prisoten pri hudih stvareh in ni nikoli nič vedel in nič videl, je nekdanji uslužbenec Udbe oziroma Službe državne varnosti Željko Kekić, razkril, da temu le ni čisto tako. Ko je razkrinkal slovensko paradržavo, je postalo jasno, da je nekdanja komunistična oblast uporabljala vsa sredstva za ohranitev oblasti in eliminacijo Janeza Janše. Priznal je, da je želel v času afere Depala vas, aktivirati celoten politični vrh. “To kar sem doživel sredi 90. let, je bil izjemen pritisk vaše oblasti name. Vaš predsednik Kučan je poslal svojega svetovalca dr. Zdenka Roterja z dvema sodelavcema na Hrvaško. Oni so pritiskali name, da naj pričam proti Janši v nekem montiranem procesu,” je denimo povedal Kekić in dodal, da ni želel sodelovati, zato ga je čakalo takojšnje maščevanje.

Milan Kučan in Zdenko Roter pred Opera barom.

V nadaljevanju je Leben podal še svoj pogled na aktualno vlado. Zapisal je namreč, da se Slovenija po letu delovanja aktualne vlade nevarno prostovoljno pridržuje državam, od katerih delovanja smo v preteklosti bežali. “Slovenija ni več nova Švica, je nova Madžarska, nova Poljska, nova Češkoslovaška. Slovenija čečka preživete ideje v milijardne fonde Evropske komisije, hkrati pa se z njo pogaja o stopnji medijske svobode. Se je o tem moč pogajati? Slovenija piše pisma o nujnosti skupne politike cepljenja, a obenem ne priznava skupne evropske migracijske politike.” Kot lahko vidimo, ima Leben zelo podoben pogled na svet kot slovenska opozicija, ki na vsak način poskuša v Evropi ustvarjati občutek, kako naj bi živeli v diktaturi in kako naj bi se bratili z državami, ki naj bi bile nazadnjaške, čeprav niti slučajno ni tako. Poleg tega je nemogoče mimo vsebine poročila priznanega časnika The Economist, ki kaže, da je bil demokratični indeks v Sloveniji najvišji ali pa v porastu, ko je bila na oblasti ravno vlada Janeza Janše.

Leben gledal stran, ko se je ravnalo neekološko
Znani slovenski publicist in sociolog Bernard Nežmah je pred mesecem dni v intervjuju za Domovino razložil, da je glede nastajanja strank v Sloveniji potrebno razumeti, da te ne nastajajo spontano. Pri tem se je še posebej dotaknil nastanka Lebnove stranke in zapisal: “Potem pa se najde nek Leben, eden najslabših okoljskih ministrov v Sloveniji, ki naj bi ustanavljal neko ekološko stranko.” Spomnil je, da so pod njegovim ministrovanjem mirno kopali kanalizacijo nad ljubljanskim vodnim zajetjem in ob tem dodal, da še preden je stranko ustanovil, že ima namenjen večji prostor v časopisu. “Dobovšek ne dobi takih. Mediji ene gradijo, druge pa torpedirajo. Zanimivo pa bo videti, ali je antijanša pol voden iz ene ali več točk. Če je iz ene, lahko pričakujemo precej racionalni premislek, kaj ustvariti. Če pa je teh točk odločanja več, se utegne zaplesti. V tem primeru se utegnejo glasovi razdrobiti in dobili bomo popolnoma drugačen rezultat,” je bil jasen.

Aktivistka, raziskovalka in vodja projektov društva EnaBanda, Ajda Pistotnik je ob novici, da Leben ustanavlja zeleno stranko, spomnila, da ga ni bilo slišati glede zastrupljanja Anhovega in doline Soče ali spornega frackinga v Petišovcih. “Prav tako se ni postavil po robu postavljanju lakirnice Magne niti ne v bran okoljevarstvenikom, ki so opozarjali na njene negative vplive.”

Nečak iz ozadja Borut Jamnik. (Foto: STA)

Kljub temu, da bo Leben šele na ustanovnem kongresu stranke, ki bo predvidoma poleti, pokazal, kdo se nahaja v ozadju njegove stranke, Požareport poroča, da sta predsednik upravnega odbora Save Klemen Boštjančič in nekdanji bankir Matej Narat tista, ki predstavljata poslovno ozadje. To po besedah Požarja pomeni, da je zraven tudi predsednik uprave Modre zavarovalnice Borut Jamnik. In če še pomislimo, da Jamnik velja za enega najvplivnejših predstavnikov slovenske globoke države, se zdi, da tok denarja za delovanje stranke ne bo predstavljal problema. Ob tem, da je bil Leben že ob napovedi nastanka stranke deležen precejšnje pozornosti, se ni bati, da tudi v prihodnje ne bo tako. Na novih volitvah se tako obeta pestro dogajanje, saj je znano, da je tudi nesojeni mandatar KUL-a Jože P. Damijan najavil, da namerava ustanoviti svojo stranko.

Sara Kovač