fbpx

Prvi teden Šarčeve in Janševe vlade: Razlika je očitna!

Foto: STA

Kljub temu, da je Slovenija soočena s težko situacijo na račun širjenja novega koronavirusa, lahko v zadnjih dneh opažamo, kako nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, ki je odstopil sam, neizprosno udriha čez svojega naslednika Janeza Janšo in vlado, ki je bila zaradi Šarčeve brezbrižnosti že na samem začetku soočena s težko situacijo. Očitno je, da Šarca ni prav nič sram, da je za seboj pustil prazna skladišča zaščitne opreme. Še posebej pa je nehigienično, da udriha čez vlado nekdo, ki v prvem tednu mandata ni naredil prav nič!

Vlada Marjana Šarca je rabila kar dva meseca, da je vložila prvi zakon, s katerim se je dvignila socialna pomoč. Vlada Janeza Janše, ki jo Šarec tako napada, pa je v tednu dni vložila kar pet interventnih zakonov s prvimi ukrepi za ublažitev posledic epidemije novega koronavirusa.

Med sprejetimi interventnimi zakoni s prvimi ukrepi za zajezitev epidemije so bili: odlog plačila kredita za eno leto pri bankah in hranilnicah za vse državljane in gospodarstvo; v naslednjih treh mesecih vsaj 20-odstotna nižja cena elektrike za vsa gospodinjstva in malo gospodarstvo; delna subvencija za čakanje na delo in odlog plačila za s.p.; odlog in obročno plačilo davčnih obveznosti, prek SID banke tudi do likvidnostnih sredstev; za mala in srednja podjetja ukrepi preko Slovenskega podjetniškega sklada in pomoč pri širjenju na tuje trge in subvencije za turistične promocije. V pripravi pa je bil tudi krovni zakon v višini 3 milijard evrov.

Poskrbeli za največji državni intervencionizem v zgodovini Slovenije!
S predstavitvijo prvega obsežnejšega zakonskega paketa za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, takoimenovanega #protiKoronapaketa, je bila v torek izpolnjena obljuba premierja Janše, da bo Vlada RS zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohrani delovna mesta, socialno stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciale v znanosti, kulturi … in družbi nasploh.

Z novim ukrepi so poskrbeli za izboljšanje socialnega položaja najranljivejših skupin, ki jih je najbolj prizadela epidemija. Status delavcev, ki ne morejo delati zaradi višje sile, bo izenačen z delavci, ki so na čakanju. Tistim, ki bodo v tem času izgubili službo, pripada nadomestilo za brezposelnost. Plačila javnih storitev, ki se ne izvajajo, ne bo. Upokojencem bo izplačan poseben dodatek. Sprejeta je vrsta usmeritev za pripravo ukrepov za pomoč samozaposlenim. Tisti samozaposleni, ki zaradi epidemije ne bodo mogli opravljati svoje dejavnosti, bodo upravičeni do temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače. V tem obdobju se jim odpiše prispevke, ki jih plača država, pravice se ne zmanjšajo. Do odmere dohodnine se odloži plačilo akontacije dohodnine. Napovedali so 30-odstotno znižanje sejnin v nadzornih svetih družb v večinski državni lasti in plač funkcionarjev na državni ravni za čas trajanja epidemije. Poudarili so, da bodo na Vladi RS naredili vse, da se kmetijstvu pomaga enako kot ostalemu gospodarstvu.

14. Vlada RS (Foto: STA)

Izrazita užaljenost in napadalnost
Če bi se Šarec pri ukrepanju v zvezi zajezitvijo novega koronavirusa odzval vsaj dva tedna prej, bi bila slika povsem drugačna. Deloval je namreč s prepočasnim tempom in ljudem govoril, da ni razloga za paniko. Očitno pa tudi sedaj, ko se soočamo z vedno več smrtnimi žrtvami, ne premore niti malo samorefleksije, saj sicer ne bi napisal dolgega pisma, kjer pojasnjuje, kako je sledil stroki. Med drugim je vlado okrcal, ker je zamenjala njegove zaupnike, prav tako pa mu ni po volji, da se je vlada odločila za sodelovanje z Jelkom Kacinom, češ da se z njim vračamo v leto 1991. Več kot očitno je, da je Šarec užaljen, saj je javnost dobro obveščena o tem, da je za seboj pustil prazna skladišča.

Šarčeva vlada v spominu Slovenk in Slovencev nedvomno ne bo ostala zaradi sprejetih ukrepov v korist državljanov, ampak po obračunavanju z drugače mislečimi in šalah, ki jih je izrekal sam predsednik vlade, da bi z njimi odvračal pozornost javnosti, da pravzaprav ne ve točno, kaj se v državi dogaja in kakšne ukrepe bi bilo potrebno sprejeti. Žalostno pa je, da nekdo, ki se nima s čem hvaliti, sedaj črti vlado, ki je morala številne ukrepe za zajezitev epidemije spisati praktično preko noči, od prve in do zadnje črke. Včasih je molk res najbolj modra odločitev.

Hana Murn