fbpx

Revija Zarja v lasti tajkuna Martina Odlazka oddaji Mojce Šetinc Pašek Brezno poje hvalospeve, čeprav so jo povsem raztrgali slovenski ekonomisti in pravniki, ki ne spadajo v krog Kučanovega Foruma 21!

Foto: YouTube/Printscreen/Twitter

Čeprav so ugledni slovenski ekonomisti in pravniki, ki ne spadajo v krog Kučanovega Foruma 21, enotno ocenili, da je oddaja novinarke RTV Slovenija Mojce Šetinc Pašek z naslovom Brezno na temo sanacije slovenskih bank totalno neprofesionalna, zavajajoča in celo lažniva, ji v reviji Zarja pišejo prave hvalospeve in dokumentarec označujejo kot posebej surov mafijski film, ki naj bi ga ustvarila pogumna novinarka. 

V reviji Zarja novinar Jure Aleksič glede dokumentarca Šetinc Paškove navaja, da je ta naravnost pretresljiv. “V tistem delu javnosti, ki še ni povsem pobegnil v new age in svoje mobitele, je sprožil velikansko ogorčenje. V njem pogumna novinarka na podlagi dokumentov in pričevanj slači tančico za tančico s tako grandiozne svinjarije, da bi se morale po tem razkritju v pravni državi tresti gore. Nič čudnega, da je avtorica v tednu po objavi dokumentarca že drugič prejela anonimno poštno pošiljko z zastrašujočim belim praškom,” je mogoče prebrati.

S hvalospevi dokumentarcu Šetinc Paškove poskušajo v reviji, ki je v lasti medijskega mogotca Martina Odlazka, povzdigniti vrednost oddaje, ki so jo popljuvali ugledni ekonomisti in pravniki. Profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani Igor Masten je na družabnem omrežju Twitter razkril, da v oddaji niso bili sposobni smiselno sestaviti skupaj dveh številk in so tako naredili povsem manipulativno oddajo, ki ne odraža realnega stanja o krivdi glede povzročitve bančne luknje, globini bančne luknje ter njeni sanaciji. Številne kritike, ki so se usule na račun oddaje, so povsem upravičene, saj je več kot očitno, da je bil glavni namen oddaje zvrniti vso krivdo za tako imenovano bančno luknjo na Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in SDS ter hkrati popolnoma zamolčati vlogo domačih tajkunov in njihovih kreditodajalcev pri omenjenem problemu.

Foto: STA

Dr. Avbelj hudomušno: Nacionalna televizija nas je poučila, da bančne luknje praktično sploh ni bilo
Na zgrešene zaključke v oddaji Brezno je opozoril tudi izredni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije dr. Matej Avbelj, ki je glede oddaje zapisal, da je nacionalni televiziji v zvezi z bančno luknjo uspel veliki, čudodelni met. “Lansirala je nov narativ, novo resnico o bančni luknji na Slovenskem ter o krizi, ki se nam je dogajala med letoma 2009 in 2015.” Ob tem je hudomušno naštel tudi vse “resnice”, ki jih je gledalcem poskušala “prodati” Šetinc Paškova. “Toda pozor, vsi skupaj smo bili zavedeni. Živeli smo v zmoti, celo v laži. Zdaj, po toliko letih, ko je bančna luknja že zakrpana, nas je nacionalna televizija podučila, da praktično bančne luknje sploh ni bilo. Tisto, v kar smo metali milijarde davkoplačevalskega denarja, je bila nakana Evropske komisije, ki je na nas, poizkusnih zajčkih, preizkušala povsem zgrešeno metodologijo. Ta – in ne kazniva dejanja banksterjev in drugih gospodarskih kriminalcev ter njihovih političnih voždov – je povzročila luknjo, krizo in prikrajšanje davkoplačevalcev. Za to sta kriva tedanja vlada – ki je, pa saj že veste, Janševa – in pa novi, zdaj že bivši guverner, ki je v imenu in za Evropsko komisijo ter Evropsko centralno banko lastnoročno kopal razvpito luknjo v slovenskih bankah. Aleluja. Zdaj je vse jasno.”

Foto: STA

Paškova v službi tistih, ki so povzročili bančni rop
“Krizo so povzročile evropske institucije, tujci, ki so z domačimi zavezniki, neoliberalci, izkoristili so šibko slovensko državo, kot že neštetokrat prej v zgodovini, ter s tem zaustavili avtohtoni in povsem zdrav slovenski nacionalni gospodarski razvoj ter njegove prepoštene in presposobne izvajalce. V Sloveniji nismo in niso, razen konkretne, že omenjene vlade in vodstva Banke Slovenije, naredili ničesar narobe
.” Avbelj v kolumni ugotavlja še, da je iz nesmiselnih zaključkov, do katerih so prišli v oddaji, jasno, da bi bila Slovenija danes po njihovo v ekonomskem cvetju, če nam je le ne bi “praktično kriminalno zagodli iz Bruslja in Frankfurta”, je še zapisal glede “resnice” Šetinc Paškove.

Mojca Pašek Šetinc je s svojo oddajo naredila veliko uslugo Kučanovemu Forumu 21.

Da je z leti vse težje lagati, ker vse več ljudi spoznava resnico, preko družabnega omrežja Twitter opozarja prvak opozicije Janez Janša in dodaja, da mora biti ta vse bolj hvaležen tistim, ki lažejo namesto njega. Sicer pa se niti ni toliko čuditi, da je Šetinc Paškova na tako zavajajoč način oblikovala raziskovalno oddajo, ta je namreč partnerica Mileta Šetinca, lobista in vplivneža globoke države, ki je med drugim nasprotoval slovenski osamosvojitvi. Odlazkova revija več kot očitno s takim člankom pozdravlja namen, da se zamolči vlogo domačih tajkunov in njihovih kreditodajalcev pri omenjenem problemu, kar kaže na neko obliko sprege s Forumom 21. Resnično žalostno.

H. M.