fbpx

Slovenci upravičeno jezni: Prejšnje leve vlade nesmotrno zapravljale proračunski denar za nevladne organizacije, infrastrukturo za študente in upokojence zanemarjali

Slika protesta okoljskih nevladnih organizacij, ki pa niso protestirali gradnji kanalizacije nad pitno vodo Ljubljančanov (Foto: STA)

Od leta 2009 do leta 2019 je bilo iz Proračuna RS za prenovo domov za starejše namenjenih 31.841.020 evrov ob dejstvu, da v tem času ni bilo zgrajenega nobenega doma za starejše. Za vzdrževanje in gradnjo študentskih domov je bilo v tem času namenjenih zgolj 35.672.609 evrov. Hkrati pa je 20 najbolje financiranih tako imenovanih “nevladnih organizacij”, večinoma iz naslova Metelkova 6 v Ljubljani, iz proračuna prejelo kar 70.481.020 evrov. V Posvetu z volivci je stranko SDS zanimalo, ali se jim zdi takšen vrstni red financiranja ustrezen, volivci so v 60 odstotkih izrazili, da je to škandalozno, 34 odstotkov pa je takšno ravnanje označilo za neustrezno.

V Slovenski demokratski stranki si želijo naprednejšo ter razvitejšo Slovenijo, v kateri bo lahko vsak posameznik uresničil svoje potenciale ter dobro živel. “Da bi naš program ter rešitve še bolj približali Vam, smo letos že tradicionalno na vsa slovenska gospodinjstva poslali Posvet z volivci, v katerem smo Vas prosili za mnenje o aktualnih temah in dogajanju,” so pojasnili pri SDS. Skozi akcijo posveta z volivci so prejeli več kot 27 tisoč odgovorov, za kar se vam iskreno zahvaljujejo, saj so prepričani, da jim bodo rezultati posveta pomagali pri prihodnjih odločitvah.

V sedmem vprašanju Posveta z volivci so volivce prosili za mnenje o porabi davkoplačevalskega denarja v preteklosti. Zanimalo jih je, ali se jim zdi pravilno, da je bilo med leti 2009 in 2019, medtem ko je bilo za prenovo domov za starejše namenjenih 31,8 milijona evrov in za gradnjo študentskih domov zgolj 35,6 milijona evrov, za 20 najbolj financiranih  “nevladnih organizacij” namenjeno kar 70 milijonov evrov. Da je takšen vrstni red financiranja škandalozen, je menilo 60 odstotkov vprašanih, 34 odstotkov pa jih pravi, da je neustrezen. S takšnim vrstnim redom financiranja se je strinjalo šest odstotkov vprašanih.

Graf posveta z volivci (Vir: SDS)

Rezultati posveta predstavljajo odločilno vodilo pri delu vlade za skupno dobro, zato se volivcem zahvaljujejo za odgovore. “V želji po čim bolj relevantnih rezultatih smo vsak vprašalnik skrbno prebrali, pregledali, preučili in ga arhivirali, saj Vaše mnenje šteje!” so še pojasnili.

Nevladniki so po ukinitvi financiranja ostro protestirali in celo grozili
Vlada se v tem mandatu zelo zaveda pomena finančnih spodbud pomoči potrebnim. Ne strinja pa se s financiranjem nevladnih organizacij, ki so namenjene same sebi. Na nezakonitih protestih so protestniki močno nasprotovali ukinitvi državnih prihodkov, nihče pa ni protestiral, ko je ljubljanski župan gradil kanalizacijo nad čisto pitno vodo Ljubljančanov. Po drugi strani si minister za kulturo Vasko Simoniti želi obnoviti dotrajane prostore, ki so jih najemniki uporabljali zastonj. Ker so nevladniki izgubili privilegij, so ministru in zaposlenim na MK zagrozili kar s krvjo.

Grožnje pred ministrstvom za kulturo. (Foto: Nova24TV)

Po podatkih ministrstva je kar 18 uporabnikov dotrajanega objekta v lasti države in sicer: Pravno informacijski center nevladnih organizacij – PIC, Zavod SCCA Ljubljana, Mirovni inštitut, Društvo NSK, informativni center, Društvo za retroavantgardo, Forum Ljubljana, zavod za umetniško in kulturno produkcijo, Plesni teater Ljubljana, Društvo ŠKUC, Maska Ljubljana, Zavod En – knap, Center za slovensko književnost, Zveza ekoloških kmetov Slovenije, Sloga, Zavod Exodos Ljubljana, Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana, Vitkar zavod, Društvo za promocijo žensk v kulturi – mesto žensk in Gallus J. Carniolus zavod. Ob tem je seveda mogoče, poudarjajo, da je nevladnih organizacij, ki brezplačno uporabljajo prostore, še več.

Sara Rančigaj