Romana Tomc Von der Leynovi: vaši odgovori nakazujejo na popolno nepoznavanje vsebine, o kateri govorite, ali na dvojna merila

Romana Tomc (Foto: arhiv Demokracije)

Evropska poslanka Romana Tomc se že dolgo trudi evropskim funkcionarjem razložiti, kaj se v zvezi z medijsko svobodo pod Golobovo vlado v resnici dogaja. V bojih z retoričnimi mlini na birokratski veter se je že večkrat borila s predstavniki Evropske komisije, ki razmere v slovenskih medijev poznajo le površinsko, pa še to le na podlagi polresnic in neresnic, ki jih slišijo s strani slovenskih levičarskih aktivistov. Na žalost je ena takih tudi Ursula Von der Leyen, predsednica Evropske komisije, ki sicer pripada desno-sredinski parlamentarni družini EPP. 

Tomčeva je predsednici Evropske komisije v večih pismih zelo natančno, podkrepljeno z empiričnimi podatki in mnenji strokovnjakov, razložila mehanizem, s katerim si želi Golobova vlada podrediti javni zavod RTV Slovenija. Prav tako ji je večkrat pojasnila, kako medijska netransparentnost in koncentracija medijev kvarno vplivata na svobodo slovenskih medijev in novinarskega poklica nasploh.  Vsakič je naletela na zid popolne ignorance in nerazumevanja. Tudi tokrat je bilo tako.

Von der Leynova odgovarja na pismo evroposlancev

Evroposlanci Romana Tomc, Milan Zver in Franc Bogovič so junija več evropskih inštitucij – med njimi predsednico EK – seznanili z dogajanjem okoli RTV Slovenija in Ustavnega sodišča RS. Posebej so izpostavili sodbo sodišča kot takšno, v kateri so sodniki s štiri proti ena razveljavili sklep o začasnem delnem zadržanju novele zakona. Posebej so izpostavili ločeno mnenje sodnika Svetliča, ki priča o škandaloznem vmešavanju politike v delo sodišča in politično motivirane ter protiustavne odločitve nekaterih sodnikov. Obenem so še poudarili, da so z odločitvijo kršene ustavne pravice tistih, ki so podali pobudo za ustavno presojo (članom programskega sveta RTV Slovenija itd.).

Odgovor Von der Leynove je bil šokanten. Poleg leporečnic o zavezanosti Evropske komisije k medijski svobodi je Von der Leynova na pismo Tomčeve, kjer jo je ta znova opozorila na nevzdržne razmere v slovenskih medijih, absurdno odgovorila, da je bilo “v poročilu o stanju pravne države za leto 2023, objavljenem 5. julija 2023, ugotovljeno, da je Slovenija to priporočilo v celoti izvedla”, čeprav je vsakemu poznavalcu jasno, da ta vlada razen političnega prevzema RTV Slovenija ni naredila prav ničesar za boj proti resničnim težavam slovenskega medijskega prostora – medijski transparentnosti in lastniški koncentraciji medijev.

Še več, Von der Leynova celo omenja, “da je Komisija predlagala evropski akt o svobodi medijev, ki med drugim po vsej Evropski uniji uvaja skupne zaščitne ukrepe za boljšo zaščito neodvisnih in javnih medijev”. To pomeni, da se hvali z zloglasnim aktom, ki bo poskrbel kvečjemu za to, da bo slovenska vlada prevzela nadzor še nad zadnjim medijskim prostorom, ker nadzora še nima – nad spletom.

Več kot očitno je, da Von der Leynova ne razume, kaj se v Sloveniji v resnici dogaja oz. stvari niti površinsko ne pozna dovolj, da bi sploh znala razpravljati o resničnih težavah, ki tarejo našo medijsko krajino. Videti je, kot da njena šablonska sporočila pišejo slovenski aktivisti iz Društva novinarjev Slovenije ali kateri od “zaupanja vrednih obveščevalcev”, kot sta profesor na FDV Marko Milosavljević ali novinar Odlazkove hobotnice Blaž Petković – oba sta v preteklosti prispevala k poročilu Evropske komisije o vladavini prava.

Tomc: težko bi trdili, da so vam zadeve nepoznane

Tomčeva je zato bila Von der Leynovi prisiljena še enkrat odpisati in jo opozoriti, da je o razmerah v slovenskih medijih povsem nevedna, hkrati pa jo vzpodbuditi, da se vendarle pouči o zapleteni situaciji, v kateri so se znašli tako slovenski mediji kot novinarji. Pismo, s katerim je evropska poslanka odgovorila predsednici Evropske komisije, objavljamo v celoti.

Spoštovana predsednica Evropske komisije, gospa Ursula von der Leyen,

Najprej bi se vam rada zahvalila za vaše sporočilo, ki sem ga prejela prejšnji teden. Žal vsebina odgovora kaže na veliko nepoznavanje realnega stanja v Sloveniji, vzbuja pa tudi dvom v iskrenost vaših besed o vladavini prava in svobodi medijev kot eni izmed najpomembnejših vrednot Evropske unije. Glede na to, da je bilo na Evropsko komisijo naslovljenih že veliko dopisov s podrobnimi informacijami in opozorili o popolnem političnem prevzemu radiotelevizije (RTV) v Sloveniji, bi težko trdili, da so vam razmere nepoznane. Od leta 2020 sem vas in predvsem vašo komisarko ter podpredsednico Evropske komisije, Věro Jourovo večkrat opozorila na dogajanje v Sloveniji. Odziva Evropske komisije ni bilo. Celo več, iz vaših ravnanj in poročil izhaja, da politizacijo celo podpirate. To s sklicevanjem na poročilo o vladavini prava tudi potrjujete.

Medtem se brutalen pohod vladajoče koalicije na neodvisno novinarstvo nadaljuje. Vodstvo RTV je zamenjano, sledijo menjave urednikov, med zadnjimi dogodki, ki pomenijo nedopustno zastraševanje in discipliniranje neposlušnih in do vlade kritičnih novinarjev, je obisk policije. V političnih čistkah je sodeloval celo slovenski parlament. V njem ima koalicija zadostno
večino, ki ji omogoča absolutistično vladanje. Dokazila o zlorabi prava in preseganju pooblastil je predsednica poslancem in javnosti prikrivala, dokler njihovega razkritja ni odredil pooblaščenec, ki odloča o informacijah javnega značaja.

Spoštovana predsednica, ob takšnih odgovorih, ki nakazujejo ali na popolno nepoznavanje vsebine, o kateri govorite, ali, kar bi bilo še huje, na dvojna merila in zavestno izogibanje soočanju s kršitvami vladavine prava v eni izmed držav članic, se ne gre čuditi zmanjšanju zaupanja v EU institucije. Te naj bi skrbele za zaščito vladavine prava in svobode medijev, kar pa vsaj v primeru Slovenije ne velja. Ponovno vas pozivam, da skrbno preučite vsa dejstva in informacije, ki sem vam jih posredovala in zaščitite vladavino prava ter preprečite popolno politično podreditev nacionalne RTV. Za dodatna pojasnila sem vam ali vaši komisarki Jourovi vedno na voljo. Verjamem, da boste informacije pridobili tudi iz drugih virov, pri čemer je nujno, da jih primerno razpršite. Na to opozarjam, ker je opazno, da k sodelovanju vedno vabite iste ljudi in organizacije, seveda predvsem tiste, ki so povezani z aktualno vlado.

Hvala za vaš odziv in sodelovanje. S spoštovanjem,

Romana Tomc