Šarec molči: Na vprašanja, kam je izginilo več kot 1,5 milijona evrov za izgradnjo OŠ Frana Albrehta v Kamniku, ne odgovarjajo!

(vir: twitter)

Včeraj smo na Nova24TV poročali, kako je po pridobljenih podatkih znesek, ki je izpuhtel pri nikoli začeti gradnji OŠ Frana Albrehta, presegel 1,5 milijona evrov. O tem smo na kabinet predsednika vlade in nekdanjega kamniškega župana Šarca naslovili tudi novinarska vprašanja, na katera pa se v času pisanja članka še niso odzvali.

Že dalj časa smo spremljali zgodbo okoli enega najdražjih projektov občine Kamnik, ki se je začel, ko je županoval zdajšnji premier Marjan Šarec. Za gradnjo osnovne šole je bilo v času osmih let, kolikor je občino vodil Šarec, zapravljenih več kot 1,5 milijona evrov, o šoli pa ni ne duha ne sluha.

Še do pred kratkim je bil znesek zapravljenega denarja za projektiranje OŠ Frana Albrehta ocenjen na 1,1 milijona evrov. Zdaj se je izkazalo, da je ta znesek še višji. Denar pa je enostavno poniknil v raznih “projektantskih” podjetjih. Nove številke so nam posredovali občinski viri, ki so razkrili, da gre v resnici za več kot milijon in pol evrov vredno investicijo, za katero je neposredno stal nekdanji župan in sedanji premier Šarec.

Več kot 1,5 milijona evrov samo za 8 let projektiranja
Vprašanje o nikoli izgrajeni šoli so prvi načeli na lokalnem spletnem portalu Kamnik.info, a so hitro naleteli na oviro pri pridobivanju informacij, saj jim Občina Kamnik ni želela posredovati projektne dokumentacije. Toliko o transparentnosti. Če izpostavimo, da je gradbena investicija v OŠ Frana Albrehta v projektiranju dolgih 8 let po najbolj konservativnih ocenah znašala 21 milijonov evrov, se lahko res vprašamo, kam bo šel ves denar. Ravno tako je pomemben poudarek, da v teh 21 milijonov evrov ni vštetih 1,5 milijona evra za vse projektiranje.

Poslovanje podjetja CSE Invest s kamniško občino od leta 2012 dalje.

Izgradnja osnovne šole bo tako kar štirikrat dražja od povprečne osnovne šole v Sloveniji. V vsaki normalni državi bi se vsi mediji spraševali, kam je šel denar. A živimo v Sloveniji, kjer je do še včeraj “neodvisna” novinarka na POP TV zdaj vodilna kandidatka na listi LMŠ za evropske parlamentarne volitve. Mislili bi si lahko, da je v interesu največje komercialne televizije, da o teh stvareh ne poroča.

Prihodki podjetja Atelje Hočevar astronomsko narastejo po letu 2010.

Atelje Hočevar, kjer nimajo razen direktorja Primoža Hočevarja niti enega dodatno zaposlenega, je tako od leta 2009 do leta 2018 prejel kar 1.322.030,83 evra občinskega denarja. Za šolo Frana Albrehta je Hočevar prejel 1.083.184,03 evra. Za preostalih 238.846,80 evra se “uradno” ne ve, za kakšen namen so bili izplačani. Na Občini Kamnik namreč ne želijo razkriti podrobnosti. A kot smo izvedeli, je Atelje Hočevar v letu 2011 od občine dobil 140 tisoč evrov, v letu 2012 70 tisoč evrov in v letu 2017 30 tisoč evrov nepojasnjenih sredstev.

Šola bo kar 4-krat dražja od povprečne OŠ v Sloveniji
Atelje Hočevar pa ni bilo edino podjetje, ki je sodelovalo pri projektiranju osnovne šole v Kamniku. Po podatkih, dostopnih na Erarju, je jasno, da je več projektantskih podjetij dobro služilo v času Šarčevega šerifovanja v Kamniku vse od leta 2010 naprej. Podjetje CSE Invest je tako prejelo 151.000 evrov, Koda 534.000 evrov, Proctor 628.000 evrov. Že samo hiter izračun pove, da je župan Šarec za projektiranje Osnovne šole Frana Albrehta porabil mnogo več kot le 1,5 milijona evrov.

Prihodki podjetja Proctor so poskočili leta 2010, ko je vodenje občine Kamnik prevzel Marjan Šarec.

Naši viri so nas ob tem opozorili še, da je potrebno k celotni investiciji prišteti še honorarje podjetij, kot so PBL Lunar, Saning, Arhitekturni atelje Uršula Lenščak, Locus, Genius loci, Ingo in druge, ki so ravno tako sodelovala pri (pre)projektiranju šole Frana Albrehta. Kamničani tako že opozarjajo, da je na novemu županu Mateju Slaparju težko breme, ki ga je prevzel od predhodnika Šarca. Sedaj je na njem, da razkrije celotno dokumentacijo najdražje šole v Sloveniji in širše.

Na predsednika vlade Marjana Šarca smo zato naslovili več vprašanj, na katera pa do časa objave še nismo prejeli odgovora:

– Kako so bila izbrana podjetja, ki so projektirala šolo?
– Ali je s katerim izmed njihovih lastnikov v prijateljski ali kakršnikoli drugi sorodstveni povezavi?
– Kako pojasnjuje cene projektiranja projekta?
– Kako komentira celotno vrednost projekta, ki je ena najdražjih?
– Zakaj na občini v času, ko je bil ta še župan, niso želeli izročiti projektne dokumentacije?

Ivan Šokić