Šarec se zaveda težkih časov, ko butasti šarcizmi ne bodo več dovolj za gašenje koalicijskih požarov in volilnega nezadovoljstva!

Polurne seje vlade, manko gradiv, ki iz medresorskih usklajevanj romajo na vlado in v Državni zbor RS, simulirani spori z Levico in stagnacija zdravstva. Vse to kaže le eno: da vlada Marjana Šarca ne vlada, ampak v prostem teku čaka, kaj bo jutri. Šarčeva vlada je na oblasti šele dobro leto, a jo zaznamujejo predvsem afere, minus v državnem proračunu in odhodi ministrov. Ta teden je dokončno odstopil še minister za kohezijo Iztok Purič.

Predhodnik Puriča, Marko Bandelli, nam je povedal, da so ti odstopi vprašljivi in zakaj je do njih prišlo. “Je prišlo res do napake ali podedovanja starih grehov prejšnjih vlad? V mojem primeru menim, da je prišlo do napake. Če bi nadaljevali, bi lahko dobro delali naprej.” Purič se je po besedah Bandellija sam odločil za odstop iz osebnih razlogov. “Niti točno ne poznam motivacije, zakaj.” 

Preberite več: [Video&ekskluzivno] Šarec priznal glede poznanstva N. H.: “Poznam jo že dolgo nazaj …”

Purič je že peti minister te vlade, ki je odšel po lastni volji ali ker je moral oditi. Po besedah poslanca Marijana Pojbiča to, da v tako kratkem času odstopi toliko ministrov, pove veliko o delu in vladanju Marjana Šarca. “Prepričan sem, da je to posledica nesposobnosti vodenja vlade. Še posebej pomembno je, da se okrog njega zbirajo ministri, ker se dobro sliši biti minister. V bistvu so le četrtorazredni politiki in taki zagotovo ne morejo dolgo zdržati. Še posebej ne v takšni vladni koaliciji, kot jo imamo sedaj in pod vodstvom Šarca, ki je samodržec. Preprosto ima premalo politične kilometrine, da bi lahko prevzel tako pomembno funkcijo, kot je funkcija predsednika vlade.

“Skrbi me, da tokrat odhaja že drugi minister kohezije,” je povedala poslanka Suzana Lep Šimenko. “V dani situaciji je to za Slovenijo izjemno slabo. Lahko se vprašamo, kjer so razlogi. Morda zaradi njegove nestrokovnosti. Ne nazadnje, če pogledamo – do konca avgusta smo počrpali komaj 25 odstotkov evropskih sredstev iz obstoječe finančne perspektive. Glede na to, da ni dolgo od njegove predstavitve za ministra, ko je obljubljal, da bomo počrpali do konca leta 40 odstotkov. Več kot očitno je morda sam ugotovil, da take številke ne bo mogel doseči.”

Cilj Marjana Šarca je le še obupano oklepanje oblasti
“Ta vlada ni sposobna sprejeti nobene pomembne odločitve za prihodnost državljanov,” poudarja Pojbič. Očitno pa se ni bati, da bi vlada razpadla z danes na jutri. Kaj je interes Šarčeve vlade, nam je razkril Bandelli sam. “Interes je, da ostanemo skupaj. Ni lahko imeti pet strank pa še zunanjo stranko, ki bi kakor morala dajati odločilne glasove. Morate vedeti, da je bila na začetku k vladi povabljena Nova Slovenija, če bi ta pristopila, bi se verjetno celotna politika odvijala drugače.” Cilj Marjana Šarca je torej le še obupano oklepanje oblasti, od katere je postal manično odvisen, a ve, da je koalicija disfunkcionalna. Ve, da se v resnici nič ne dela. Ve, da s podkupovanjem javnega sektorja in titoističnih volivcev levice ne bo mogel vladati ves mandat. Ve, da prihajajo težki časi, ko butasti šarcizmi ne bodo več dovolj za gašenje koalicijskih požarov in volilnega nezadovoljstva. Se bodo besede kolumnista Mitje Iršiča kmalu izkazale za preroške?

Foto: Nova24TV

Glede odhoda že petega ministra je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec v oddaji Tema dneva z voditeljico Marjanco Scheicher povedal, da je očitno v reciklirani vladi status ministrov tak, da se ti hitro menjavajo. “Reciklaža naredi svoje. Očitno tisti, ki so prišli z nekim namenom, tudi hitro oddelajo svoje. Kljub temu, da Purič pravi, da je oddelal svoje delo, pa je dejstvo, da glede črpanja evropskih sredstev ni napredka. Prepričani smo, da je bolj slabo opravil svoje delo oziroma da je ugotovil, da bo verjetno v nadaljevanju neko žrtveno jagnje in pod udarom, da se na tem resorju ni naredilo nič, in je povlekel potezo. Mogoče bi lahko rekli, da gre za pravočasni umik.”

Ključnih težav se ne rešuje
Že pred odstopom Puriča se je govorilo, kako ta vlada ne funkcionira. Odnosi med njimi niso na primerni ravni. Njegov odstop je te govorice še pospešil, še glasnejše so. Po besedah Krivca nekega pretiranega usklajevanja v koaliciji ni. “Nekih pomembnih zakonskih predlogov in rešitev v državni zbor praktično ne dobimo. Dobro se vidi, da nimajo nekega programa, ki bi ga uresničevali. Kaj šele, da bi izpolnjevali svojo zapisano koalicijsko pogodbo. Prilagajo se pritiskom političnih opcij znotraj koalicije. Največkrat Levica postavi neke ultimate, najprej so to trdni okopi, ki se hitro zbližajo, in na koncu so vsi veseli.” Po besedah Kriva poskušajo najti skupne rešitve, vendar za neke probleme, ki niso tako pomembni. “Vsekakor pa so preizkušanje po eni strani živcev druge strani pa tudi potrpljenja same koalicijske skupine, tako da te stvari se na nek način celo stopnjujejo. To vidimo iz dneva v dan. Problem je, da se ne rešuje ključnih težav, ampak se ukvarjajo s stvarmi, ki se jim dogajajo praktično na ulicah, oziroma jim prihajajo na pot in jih morajo reševati (primer Adrie).” 

Foto: Nova24TV

Potrebno se je vprašati ali ta vlada sploh vlada ali pa se samo odziva na neke dogodke, ki so posledica dejanj, ki jih niso predvideli. Zaradi tega se znajo pravilno odzivati, je prepričan Krivec. Interesi posameznikov in vplivnih skupin, ki v ozadju krmarijo vlado, so tisti razlogi, ki vlado držijo skupaj. “Na to opozarjajo ves čas in govorimo o neki reciklaži. Praktično polovica – ali več – te vlade je delovala v vladi Mira Cerarja, prišla pod neke vplivne skupine in očitno se to nadaljuje. S koalicijsko pogodbo, ki ima kar nekaj dobrih nastavkov, so metali pesek v oči. V praksi se uresničujejo le neki parcialni interesi, ki prihajajo večinoma s terena. Ta teren lahko ocenimo tako ali drugače, kot vplivna ozadja, vplivne posameznike, in na ta način tudi funkcionira vse skupaj.” 

Foto: Nova24TV

Šarec postaja nervozen kljub visoki javnomnenjski podpori
Po besedah Krivca je v nastopih Šarca mogoče opaziti, da ga je zapustila njegova suverenost, postaja namreč precej nervozen in v odgovorih pove marsikaj, česar ne bi želel. “Tukaj se vidi, da so določene informacije, ki so pricurljale v javnost, zanj vseeno problematične, in to ne glede na to, da mu mainstream mediji stopijo ob strani. Vemo, kdo so lastniki v ozadju posameznih medijev, in na osnovi tega tudi vzpostavlja in ohranja neko visoko javnomnenjsko podporo, ki pa očitno ni realna. Na treh volitvah je bila izražena visoka podpora LMŠ, pa se je v praksi izkazalo, da je realna podpora tretjinska od tistega, kar se nameri. Javnomnenjske ankete so res za postaviti pod vprašaj. Trdna koalicija se počasi nažira sama iz sebe, bomo videli, kam bo to pripeljalo. Bomo videli, do kam bo to pripeljalo. Očitno nekateri novinarji, mediji ali vplivni in lobiji, ki niso bili pripuščeni h koritu, počasi izkoriščajo svoje vire in spuščajo primerne informacije v javnost. Tako da nas verjetno še čaka vroča jesen.”

Celotno oddajo si lahko ogledate na priloženem videoposnetku.

Hana Murn

 • Antonius

  Šarcu pripisati zavedanje težkih časov, je popoln novinarski absurd.
  Če bi se Šarec zavedal, potem svoje žene ne bi nikoli primerjal z žabo.

 • rubec

  Mislim, da mu ta afera ne bo kaj dosti škodovala. Nasprotno. Če malce špekuliram, se bo dnevnik POP TV tam nekje leta 2032 začel takole: “Danes je izšla po svetu težko pričakovana knjiga nekdanjega prvega predsednika Republike Slovenije in Metohije, državnika in dobrega poznavalca evropske zgodovine dr. Marjana Šarca z naslovom, Smrt diktatorja, prevara ali ukana. V knjigi avtor dokazuje, da Hitler ni umrl na način, kot so zgodovinarji dolga leta mislili, to je, da je bil polit z bencinom in potem zažgan, ampak je v resnici bil polit s starim oljem iz fritez za cvrtje pomfrija. Zgodovinarji bodo to trditev, ki je že zdaj še preden je knjiga izšla dodobra razdelila javnost, težko izpodbijali. Avtor namreč v knjigi objavlja tudi faksimile na dvorišču bunkerja najdenega računa, iz katerega se jasno vidi, da je bil že leta 1943 izdan račun za nakup dveh ton krompirja. Ali je bil račun tudi plačan, nam bo avtor, tako vsaj obljublja, razkril v eni od prihodnjih knjig. Komaj čakamo. Zdaj pa vreme z našo Taro Ibn Jasmin-Kurtović.”

  • Boy

   Citiram del nepricakovano dolgobesednega sporocila gospoda ROBCA:
   ” … predsednika Republike Slovenije in Metohije …”

   krohotam (ker sem dodal niz smeskotov, so mi sporocilo blokirali, poskusimo tako, hehe)

   • rubec

    boj ou boj.

    • Boy

     boj o uboj

     • rubec

      hehe

  • dob

   HAHAHAHA, legendarno!

 • tomven

  Banda uničevalcev Slovenije, s kratkonogo pokveko na čelu, bi težko našla bolj primernega klovna za vlogo “klovna”, od šmarskega Klovna,. Tako kot klovn v cirkusu animira gledalce, ko pripravljajo kulise za naslednjo točko, tako nas naš klovn “zabava” s svojo bebavo predstavo. V ozadju pa mafija pripravlja zadnji veliki rop države. Ovce pa ploskajo in blejajo…

 • Andrej

  Šarec se zaveda, da Slovenci še vedno ne ločijo med Šarcem in Serpentinškom.

  • Amerikanc

   Če ni ločnice, težko ločiš.

   • Andrej

    Torej bi ga že zdavnaj morala KPK stisnit. Gre za navskrižje interesov. Če nima registrirane glumaške firme tudi glumit ne sme.

 • rubec

  Doug te niblo.

  • Mademoiselle

   Dva profila so mi onemogočili, dobivala sem preveč minusov :D ..ne samo na Novi, tudi na nekem drugem portalu. In se sploh vpisati nisem mogla …
   Sicer pa… malo preveč sem si dopusta poleti vzela :p in se potem nisem zadnja meseca ukvarjala s tem kaj dosti. :)

   • rubec

    Eh, tega si ne jemlji preveč k srcu. Forumi so zadnja stvar zaradi katere bi se človek sekiral. Važno je, da si se čez poletje spočila in imela čas samo zase. To sem ti hotel že na letališču v Frankfurtu povedat, ko sva čakala na svoje lete. Ti za Maldive, jaz pa za Maribor. Na terasi, to verjetno nisi vedela, sem spremljal odhod tvojega aviona, kot da sem kakšen najstnik. Jaz sem sicer še vedno na letališču.Ne razumem, zakaj tudi mi že enkrat ne gremo.

    • Mademoiselle

     Ahahha! Zanimiv smisel za humor. :) Realnost je taka, da Maldivov jaz od blizu nisem še nikoli videla. Tudi ne vem, če me sploh še mikajo.
     Hmm…Jaz letim večinoma iz Zuricha, sem pa slišala o nekem Slovencu, ki že ves mesec tabori v Frankfurtu in vpije ‘Osvobodite Adrio’, to ste vi? ;))):D

    • samurai

     Če pa si hotel leteti LE z Adrio, no
     https://www.youtube.com/watch?v=J0P_gfiU4zc zdej pa maš.
     Ne gane me.
     Čiči pa čaki ! :)

 • althar

  Dokler je skakal v prazen bazen, je še nekako šlo, resen problem pa je nastal, ko je začel skakat na lepo N.

 • totex39

  Tudi v Novo24 so se prikradli rdeči škratje, namreč so mi zbrisali število vseh zapisov, ki sem jih pisal vsa ta leta.

  • Mademoiselle

   Ne vem kdo ima to čez, pomoje niti ne kdo na Novi ali pač? Meni se je isto zgodilo, pomoje je to povezano z delovanjem Disqusa, ki briše, če dobiš preveč minusov/prijav ljudi, ki se ne strinjajo s tvojim mnenjem.
   Morda se pa motim in je zadeva drugačna. Ne morem trditi nič, nisem zatrdno seznanjena z delovanjem. Sklepam.

   • totex39

    To ne bo držalo ni bilo nič minusov, tudi te trije všečki od danes niso zabeleženi. Mogoče pa preverjajo. V tej državi je bolje, da si anonimen in da ti je res vseeno. Bilo je le lepo, pa smo se malo izživljali. Lep pozdrav vsem!

    • Mademoiselle

     Tudi pri drugih je podobno…ali pa če daš v komentarje preveč smeškov, ti avtomatsko blokira.
     Meni sta pomoje tista dva trola (haloški in še en) navijala ‘prijavi profil’ in dajala minuse – to je desna puščica, kjer stisneš vseček. Ti minusi niso vidni, se pa nabirajo. Potem ti program kar sam da blokado.
     Dvomim, da bi sami sebi brisali komentarje, saj jim je še všeč, če kdo navija zanje ne druge ;)
     Ne se sekirati. Res pa je, da nikoli ne vemo.

     • totex39

      Škoda časa, za ta pisanja, bolje da dam energijo kam drugam, kjer bo več haska.

     • Mademoiselle

      Ja, to se pa strinjam. Pametno je včasih malo prebrati različna mnenja…kaj več pa ni za pričakovati.

 • Slovenka

  Šarec, samo droben nasvet. Ne spravljaj se na boljše od sebe. Z drugimi besedami, pusti Janšo pri miru, toliko bolj ker ti država razpada pred očmi in je dela, da poštenega človeka glava peče. Ni časa za klovnovske izpade in tudi ne spodobi se.

 • karpelec

  Tako pač je v peskovniku. Ob večjem nalivu pa vse zgine brez ostanka. Ostaja le šarko, velikih oči in postrani nosom.

 • xtc

  Šarec,je GOTOF,ne reši ga niti več Kučan obupno blebetanje o tem ,da je Šiptar in da je za vsem JJ in ,da JJ to in JJ ono,je le dokaz njegove topoumnosti,saj je že Pertinač to povedal javno.
  Vedeti je namreč moral ,da ko bo javna osebnost bo kurbarija in vse kar je zagrešil na račun nje nezakonitega z njo vred butnilo na dan-idiot amaterski,kot Muri,ki ga verjetno čakajo še kake afere.,definitivno pa bosta poročili KNOVS in KPK obremenilni tako za Xaraxcaha in Kozamelja,kakorkoli že pa tudi Murija.
  Tako Xaraxch,kot Muri pa bosta težko dokazala,da nobeden nič ne ve o Murijevem podjetju ,ki bi kasiralo provizije od gradnje JEK ,ki bi lahko šle tudi do 1,5 miljarde+ in dvomljivo je ,da Xaraxch o tem ni vedel nič,preje je verjetno ,da je Muri imel njegov blagoslov v zameno za tretinski delež v upanju ,da zadeva nebo prilezla v javnost,definitivno pa je posla Xaraxch,Muri in gospa iz IGLUja -Westinghouse definitivno konec vsaj za prvo trojico,saj zagotovo Westinghouse z tako močno kompromitiranimi ljudmi z korupcijo v SLO ne bo več posloval in bo izkal druge,tudi zaradi sebe,da nebi slučajno končal v kakem korupcijskem škandalu.

 • Boy

  Tako pometen kot pise v naslovu pa Sarec spet ni!

 • mona lisa

  Slovenijo mizar uspešno vodi v propad.

 • pajot

  Z nastavitvijo serpentinška za predsednika vlade,se je kućan odkrito ponorčeval iz Slovencev.
  Njegov znameniti stavek: pustite narod,narod je butast,je seveda samo uvertura v še večje zajebavanje poštenih,domoljubnih Slovencev.
  Nedvomno so mu pri tem početju sekundirali tudi tisti,ki so na volitvah obkrožili tega klovna. Niso ga samo kućanovi ritolizci,temveč tudi useful idiots,ki jih je malo morje v Sloveniji.
  Zdaj imamo,kar pač imamo.
  tako ali drugače bo v doglednem času Slovencem zavladal islam.
  Salam alejkum.
  In minareti bojo peli svojo vsakodnevno jutranjo pesem.