Šele sedaj smo v normalni situaciji, ko ima tisti, ki je zmagal volitve priložnost sestaviti vlado!

Datum:

V ponedeljek je povsem nepričakovano odstopil predsednik vlade Marjan Šarec. Še posebej je presenetil svoje koalicijske partnerje. Presenetil pa je seveda tudi javnost, namreč 15. januarja je na obeh velikih televizijah zagotavljal, da je s koalicijo vse v redu. Očitno tisti, ki imajo šest popravnih na Srednji lesarski šoli, rabijo kar leto in pol, da ugotovijo tisto, kar smo nekateri vedeli že takoj. O tem, o odzivih na njegov odstop ter o možnostih, ki so na voljo, sta v oddaji Kdo vam laže? z voditeljem Borisom Tomašičem komentirala predsednik Dobre države Bojan Dobovšek in predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler.  

Po besedah Dobovška obrat od nedavnih trditev Šarca, kako je vse v redu, pa do odstopa, kaže odraz politične kulture v Sloveniji. “Kot kaže so morali pripraviti piarovski odziv na vse to, da bi zvalili odgovornost na partnerje. V bistvu pa je počil milni mehurček v njihovi lastni stranki in so skušali to prikriti javnosti. Torej prikriti to, da ga zapuščajo najtesnejši sodelavci in da ne zmorejo več.”

Po besedah Kanglerja je bil le Šarec tisti, ki se je pred 14 dnevi počutil, kot, da je v raju. “Očitno mu je šlo, kot da je v raju, saj ima ob svoji strani dobrega svetovalca- nekdanjega direktorja Sove, ki ima neke informacije. Matej Tonin in Janez Janša pa sta pokazala, da več kot očitno poznata slovensko politiko, imata dolgoletne politične izkušnje in vesta, da muha enodnevnica ne more preživeti. Predsedniku vlade je lastna stranka razpadla.” Izpostavil je, da ni dovolj, da si všečen se navzven hvališ, pri tem pa spomnil tudi na to, da so ga v tujih medijih po odstopu zamenjali s hrvaškim predsednikom vlade. “Še en dokaz več, da nima niti mednarodne kilometrine, je pa dober igralec. Zna pa dobro igrati predsednika vlade in ta dobra njegova igra, ki jo je ves čas igral, je odraz tega, da mu je razpadla lastna stranka. Na domačem teatru je slabo igral, ni bilo komunikacije med ministri lastne stranke in med poslanci. Poslanci so zelo nezadovoljni nad Šarcem, na njegovega svetovalca pa so dobesedno alergični. To lahko potrdim iz prve roke.”

Foto: Printscreen

“Slovenija potrebuje resno vlado, ki bo operativna in bo delovala partnersko,” je prepričan Dobovšek. “V Dobri državi smo predlagali, da ima vlada devet ministrstev, kar je zelo operativno. To omogoča cilje, ki jih je potrebno zastaviti, ki so zelo operativni in na ljudeh, ki so strokovni. V nekem smislu tehnična vlada, ki ima zelo močno podporo v parlamentu. To je potrebno v Sloveniji, sploh v trenutku, ko se kažejo začetki krize v nekaterih drugih državah. Potrebno je speljati ključne zadeve: od zdravstva (konec čakalnih vrst, urediti javna naročila), infrastrukture (ta razpada, tukaj se izgubi veliko denarja), do skrbi za starejše. Urediti je potrebno domove za ostarele in poskrbeti, da mladim ne bo potrebno v tujino. Torej, da jim bo pri nas omogočeno življenje.”

Volitve vse bolj postajajo šov in če imaš šov, potem ga imaš tudi po volitvah
Na vprašanje, če so leto in pol nazaj pričakovali, da je Šarčeva vlada tista, ki bo tega sposobna, je Dobovšek odgovoril, da je vse znano v ekipah. “Ko smo bili na volilnih srečanjih, sem predlagal, da vsi predstavijo ekipe. Kajti skozi ekipe se vidi, kaj bo nekdo speljal. Vse stranke, ki so bile v koaliciji, niso želele predstaviti ekipe in so skrivale. Mogoče sploh niso vedeli, koga bodo imeli, ali pa koga imajo v ekipi.” Poudaril je dejstvo, da ima le resna stranka tudi resno ekipo. Volitve po besedah Dobovška vse bolj postajajo šov in če imaš šov, potem ga imaš tudi po volitvah. “Ne moreš potem pričakovati, da če si takega izvolil, da bo potem resno vladanje.”

Mediji odigrali ključno vlogo pri prejšnjih volitvah
Seveda potrebujemo volitve, ampak mediji, ki so odigrali ključno vlogo na prejšnjih volitvah, morajo postati resni mediji. To pomeni, da morajo vsem strankam omogočiti, da se enakopravno udeležijo volitev. Zato smo v Dobri državi predlagali, da v času volitev velja volilni molk, ne pa da agencije, ki naj bi menile javno mnenje,  poustvarjajo javno mnenje in omogočijo tistemu, ki ga želijo, da bo zmagal na volitvah.”
Povedal je, da so se kot Dobra država pritožili na RTV Slovenija in uspeli s tem, da je morala agencija, ki je delovala in merila za RTV Slovenija, prekiniti pogodbo, kajti ni članica  ESOMAR-ja in ne izpolnjuje teh standardov. “Na našo željo nismo dobili vprašalnika, na kakšen način so se zbirali ti podatki, tako da, se da vedno prilagajati to javno mnenje. Zavzeli smo se, da imajo vse stranke enako možnost pri predstavitvi. Če javna televizija ni sposobna zagotoviti vseh strank, potem ni potrebno, da plačujemo RTV prispevek. Ob takšni televiziji, ga ljudje ne potrebujemo,” je bil jasen Dobovšek in poudaril, da je sedaj jasno, kaj se zgodi, če ljudje trezno ne razmislijo preden gredo na volitve.

Foto: Nova24TV

Šarec kot politični kalimero
Kangler je izpostavil, da je Šarec v odstopni izjavi deloval kot politični kalimero. “Če poznate risanko piščančka, ki je bil zmeraj izgubljen, ki se ni znašel v okolju, vedno so bili vsi drugi vsega krivi in tu je le en dokaz več, da gre za političnega kalimerota. Ko se je ta koalicija delala, so šli vsi zavestno v to koalicijo, čeprav so vedeli in se zavedali, da niso sposobni narediti tega, kar so obljubljali. V ozadju so bili strici, ki so to od njih zahtevali, da Janez Janša ne postane član vlade in da Janša ne bi ponovno dobil priložnosti v predsedovanju Slovenije Evropski uniji.” Povedal je, da je zadovoljen z delom v Državnem svetu, namreč notri sedijo različne stranke. “Vedno, ko gre za veto smo soglasni. Skoraj ni glasu proti, ali pa so štirje. To je odraz, da vlada slabo dela. Ni reform, ni ničesar. Imamo težavo s korupcijo v porastu, človekove pravice se kršijo hujše, kot da smo leta 1945. Kot, da ne bi bili člani Evropske unije,” je bil kritičen Kangler, ki je obenem poudaril, da je odgovornost levega in desnega političnega pola, da aktivni politiki preudarno preučijo, kaj bo drugo leto, ko Slovenija prevzame predsedovanje. “Ta ekipa očitno ni bila sposobna priprav. Mislite, da se ti lahko pripraviš v enem mesecu, v enem letu ali v pol leta? Tu so krepke priprav, ki trajajo leto in pol. Kje smo pa mi? Izpadli bomo še kot večji kalimeroti.” Po njegovem prepričanju se je potrebno odločiti ali bomo imeli tehnično vlado ali pa bomo šli na volitve.

Premalo pozornosti se namenja dogajanju znotraj LMŠ
Dobovšek je prepričan, da je prihodnost Slovenije v prekinitvi delitve na leve in desne. “Le s preseganjem teh delitev je mogoče doseči, da Slovenija gre v prvo ligo evropskih držav. Menim, da smo v danem trenutku, kjer smo bili po prejšnjih volitvah. Tisti, ki so se nekako zaklinjali, da ne bodo šli z Janšo, so po tem poskusu izkoristili to karto in so na tem začetku. Izgubili smo skoraj dve leti in sedaj so v dogovarjanju, ki bi se moglo dogoditi pred dvema letoma. Sedaj se bo videlo, kakšne so resne pozicije, kaj si kdo misli.” Po prepričanju Dobovška se premalo pozornosti namenja temu kar se dogaja znotraj LMŠ. “Mogoče bo pa ta stranka razpadla ali pa bo prišlo do prehajanja. Sej ne vemo točno kakšne cilje so imeli. Glavni cilj je bil: ne bomo šli z Janšo. Niso predstavili ne ekipe, ne ničesar drugega.” Prepričan je, da se lahko v tem mesecu marsikaj zgodi.

Tako Dejan Židan kot Matjaž Han sta po besedah Kanglerja priznala, da so bili samo privesek Šarca. “Sedaj na Twitterju vidim, da med seboj obračunavajo Nemec in LMŠ, kjer jim vse očita. Očitno sploh ni bilo odnosov. Če bi jih imeli, do tega ne bi prišlo. Še en dokaz več, da so naredili vse, da Janša ne bi prišel na oblast. S tem so naredili škodo državi Sloveniji. Tako kot Dobovšek menim, da se Slovenci ne bi smeli več deliti na leve in desne. Nič ne bo narobe, če bosta tako levica, kot koalicija sedaj v vladi. Gre le za državo in državljane. Kot predsednik Nove ljudske stranke sem s predsednikom Slovenske ljudske stranke podpisal dogovor, da  greva skupaj ali na redne ali predčasne volitve. Važno je, da delamo v interesu Slovenije.” 

Foto: Nova24TV

Dobovšek je izpostavil, da v polni demokraciji velja, da tisti ki zmaga, naj bi tudi sestavil vlado. “Pri nas je bil ta fenomen, da so vsi šli proti temu in so se na tem gradili volitve in na tem so “jahali” mediji. Sedaj smo šele v normalni situaciji, ko ima tisti, ki je zmagal volitve, priliko sestaviti vlado. Pogleda se kaj kdo želi, kakšne program imajo in predvsem kakšne ekipe sploh imajo. Videli smo, kakšne ekipe imajo ti trenutni v koaliciji.” Med drugim je kritično izpostavil nedelovanje vlade in dejal, da je smešno hvalisanje okrog sprejetja proračuna, ker ga konec koncev vse vlade morajo sprejeti. Kangler pa je dodal, da je ta vlada nedvomno naredila najmanj za občine. “Ta vlada je še bolj bremenila občine, namesto, da bi jih razbremenila.”  

“Če bodo volitve takšne kot so bile prejšnje in bodo mediji tisti, ki bodo imeli glavno vlogo pri določanju kdo bo zmagal in bodo to podpirale mnenjske agencije, potem je boljše da se v tem času pripravi zakonodajo, ki bo omogočila pravo polno demokracijo. Če pa tega ni možno, gremo na volitve podobno kot prej. Če neparlamentarne stranke ne bodo dobile časa, da se predstavijo v glavnih medijih, potem je boljše, da se vzpostavi neka vlada. Mislim, da so možnosti za to,” je poudaril Dobovšek in dodal, da je glavni, ki bi moral sestavljati to vlado tisti, ki je dobil največ glasov. Dobovšek je prepričan, da so volivci tisti, ki imajo moč, da oni odločajo, da je potrebno iti na volitve, in oni so tisti, ki se odločijo, kako bodo živeli. “Nato s tem morajo živeti.” Glede vnovičnih volitev v kratkem je Kangler prepričan, da se nič ne bo spremenilo v primerjavi z letom 2018. “Na parlamentarnih strankah je, da preučijo možnosti. V očeh pa naj imajo predsedovanje Evropski uniji,” je izpostavil Kangler.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Oblast bi za 100% višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...

Balerina donirala 50 dolarjev – grozi ji dvajset let ruske ječe!

Zaradi donacije petdesetih dolarjev so pred dnevi v Rusiji...

RTV podprla Milosavljevića, namesto da bi podprla svoje novinarje

RTV Slovenija se je v sporu Marka Milosavljevića in...