fbpx

Si je nekdanji oficir JLA Milko Petek omislil voznika, da ga vozi v službo v Maribor in nazaj domov, čeprav naj bi imel doma parkirano službeno vozilo?

Foto: Slovenska vojska

Še zelo sveža je afera, v katero se je vpletel sedaj že nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček. Poleg mobinga in šikaniranja zaposlenih na ministrstvu so mu očitali tudi uporabo službenega vozila v zasebne namene, s čimer je zlorabil položaj. Prešiček je namreč službeni avtomobil uporabil za prevažanje glasbenih inštrumentov z ministrstva na glasbeni konservatorij, kjer delno poučuje. Očitno pa to ne predstavlja osamljenega primera, eden izmed anonimnih virov nam je namreč razkril, da naj bi tudi Slovenska vojska oziroma Generalštab Slovenske vojske uporabljal službena vozila oziroma voznike za zasebne zadeve. Načelnica Generalštaba generalmajorka Alenka Ermenc se je s poveljnikom že pogovorila in od njega zahtevala ravnanje, skladno s sklepom o pravici do stalne osebne uporabe službenega vozila, so nam sporočili z Generalštaba Slovenske vojske.

Po naših informacijah naj bi si nekdanji oficir JLA, brigadir Milko Petek omislil voznika, da ga vozi v službo v Maribor in nazaj domov, čeprav naj bi imel doma parkirano službeno vozilo za osebno uporabo, ki je last ministrstva.

Petek predstavljal osebno izbiro Katičeve
Nekdanja ministrica za obrambo Andreja Katič je Lipičevega pomočnika brigadirja Petka postavila  za poveljnika sil Slovenske vojske na združeni operativni ravni, in to kljub temu, da ta po mnenju poznavalcev v vojski nima potrebnih praktičnih izkušenj, saj ni nikoli poveljeval nobeni enoti in se ga je zato bolj prijel vzdevek “pisarniški častnik”.

V povezavi s tem je potrebno spomniti na dogajanje pred dobrim letom dni, ko so mediji razkrili negativno oceno pripadnikov 74. polka 72. brigade in pri dodanih enotah Slovenske vojske. Osemsto pripadnikov je bilo po navedbah ocenjevalcev Nata nesposobnih za resno delovanje. Ni pa bila samo slaba izurjenost tista, ki je predstavljala problem, temveč tudi neprimerna nova oprema, ki je povzročila, da je več vojakov utrpelo ozebline, potem ko je Katičeva zagotovila denar za škornje, ki so začeli razpadati že po dveh tednih uporabe, saj niso bili primerni za delo v zimskih razmerah.

Andreja Katič (Foto: STA)

Petek ni sprejel strokovne odgovornosti
Poslanec SDS in nekdanji predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je v odzivu na razrešitev tedanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in imenovanje Ostermanovega namestnika Alana Gederja poudaril, da bi tedaj morala odstopiti tudi brigadirja Franc Koračin in Milko Petek. Zamenjava načelnika generalštaba je namreč pomenila, da je bila sprejeta objektivna odgovornost za strokovno napako, ne pa tudi strokovna odgovornost. Po njegovih besedah bi z vidika strokovne odgovornosti morala svoj položaj zapustiti brigadir Franc Koračin, poveljnik 72. brigade Slovenske vojske, ki ni opravila preverjanja, in poveljnik poveljstva sil brigadir Milko Petek“Onadva sta najbolj odgovorna, da se je na preverjanju zgodilo, kar se je. Prvi, ker je na testu padla njegova brigada, in drugi, ker je pregledal postroj, preden je šla enota na teren oziroma preden so šli opravljat izpit, in je vojake hvalil in bodril, ob čemer je zagotovo vedel, kakšno je realno stanje,” je poudaril Mahnič.

Brigadir Petek seveda odgovornosti ni prevzel in je deloval na položaju poveljnika sil Slovenske vojske vse do 21. decembra lani, ko je v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki prišlo do slovesne primopredaje dolžnosti brigadirju Mihi Škerbincu. Petek se je ob tej priložnosti svojim dosedanjim sodelavcem zahvalil in poudaril, da jim je v 18 mesecih uspelo vzpostaviti odličen vojaški kolektiv, ki je sposoben hitrega in strokovnega odzivanja. Seveda pa Petku ni bilo potrebno dolgo čakati, da se vnovič zavihti na visok položaj, saj je postal poveljnik Centra vojaških šol.

Foto: Slovenska vojska

Vidimo lahko, da je nekdanja obrambna ministrica Katičeva postavljala kadre, ki so pripadni SD. S kadrovanjem po svoji liniji neprimernih kandidatov, kot so na primer brigadir Milan Petek, ki je bil osebna izbira ministrice, ali brigadir Franc Koračin, ki je trikrat padel na izpitu znanja angleščine, ali pa brigadir David Humar, za katerega je znano, katero stran je izbral v vojni za Slovenijo, je prispevala k vmešavanju politike v vojsko in s tem posledično k neuspešnosti Slovenske vojske. Glede na to, da so obtožbe glede brigadirja Milka Petka resne, smo na Generalštab Slovenske vojske poslali vprašanje o tem. To so nam odgovorili: “Brigadir Petek je kot poveljnik CVŠ skladno s Sklepom o pravici do stalne osebne uporabe službenih avtomobilov upravičenec do stalne uporabe službenega vozila, tako za službene kot privatne namene. Do uporabe so v SV upravičeni častniki na položaju poveljnika brigade in častniki na njim enakih ali višjih položajih. V službenem času pa poveljnike operativne in taktične ravni na različne delovne obveznosti vozijo vozniki SV s službenimi vozili (ne z vozili na osebni uporabi). Prihod na delo in z dela poveljniki opravijo sami z vozilom na osebni uporabi. Načelnica Generalštaba generalmajorka Alenka Ermenc se je s poveljnikom že pogovorila in od njega zahtevala ravnanje, skladno s sklepom o pravici do stalne osebne uporabe službenega vozila.”

Foto: Printscreen

Generalštab slovenske vojske odgovarja: “Brigadir Petek je kot poveljnik CVŠ skladno s Sklepom o pravici do stalne osebne uporabe službenih avtomobilov upravičenec do stalne uporabe službenega vozila, tako za službene kot privatne namene. Do uporabe so v SV upravičeni častniki na položaju poveljnika brigade in častniki na njim enakih ali višjih položajih. V službenem času pa poveljnike operativne in taktične ravni na različne delovne obveznosti vozijo vozniki SV s službenimi vozili (ne z vozili na osebni uporabi). Prihod na delo in z dela poveljniki opravijo sami z vozilom na osebni uporabi.

Načelnica Generalštaba generalmajorka Alenka Ermenc se je s poveljnikom že pogovorila in od njega zahtevala ravnanje, skladno s sklepom o pravici do stalne osebne uporabe službenega vozila.”

H. M.

Komentarji so onemogočeni.