V posmeh vsem drugorazrednim državljanom: Jankovićev prijatelj Bojan Albreht v rekordnem času dobil gradbeno dovoljenje

Bojan Albreht, lastnik Zlatarne Celje in bivši mestni svetnik Liste Zorana Jankovića. (Foto: STA)

Bojan Albreht, bivši Jankovićev mestni svetnik in lastnik Zlatarne Celje je v rekordnih 97 dneh dobil vso gradbeno dovoljenje za gradnjo svojega luksuznega hotela Atower na Bavarskem dvoru v Ljubljani. Na drugi strani Ljubljane pa isto ministrstvo – ministrstvo za okolje – še vedno dopušča škandalozno gradnjo kanalizacijskega kanala C0.

V preteklosti so slovenski mediji že poročali o sporni gradnji hotela Atower na Bavarskem dvoru v Ljubljani. V glavni vlogi pa lastnik Zlatarne Celje in bivši Jankovičev mestni svetnik Bojan Albreht. Ker ta za gradnjo ni imel ustreznih dovoljenj, je inšpekcija v preteklosti zaustavila gradnjo luksuznega hotela.

Žal se je še enkrat prikazala dvolična vloga ministrstva za okolje in prostor. Zaradi močnih kapitalskih in političnih dejavnikov ljubljanskega župana Zorana Jankovića je Albreht v rekordnem času dobil celotno gradbeno dovoljenje za gradnjo svojega luksuznega hotela. Veliko podjetnikov za svoje investicije in širjenje proizvodnje čaka po več kot pet ali deset let zaradi nerazumljivih birokratskih postopkov na omenjenem ministrstvu. Lep primer so več kot desetletne težave Joca Pečečnika pri obnovi Plečnikovega stadiona za ljubljanskim Bežigradom. Albreht in ljubljanski župan Zoran Janković pa sta dosegla še eno izmed  pomembnih simbolnih zmag.

Inšpekcija je v lanskem letu zaradi večkratnih kršitev zaprla gradbišče gradnje hotela Atower na Bavarskem dvoru v Ljubljani. (Foto: STA)

Gradbeni stroji delali naprej kljub prepovedi inšpekcije
Bojan Albreht je sicer po prvotnih načrtih želel zgraditi stolpnico z dragimi stanovanji, toda vmes si je premislil ter začel načrtovati svoj sanjski hotel Atower. Sedež v mestnem svetu je zasedal do lokalnih volitev 2018 kot član Liste Zorana Jankoviča. S tem pa je vzpostavil odlične povezave na ljubljanski občinski upravi. Kot je v preteklosti pisal Siol, naj bi inšpekcijski nadzor že maja ugotovil več sumov kršitev. Že takrat je inšpekcija od Zlatarne Celje zaradi neustrezne projektne dokumentacije zahtevala zaustavitev del in ureditev dokumentacije v roku petih mesecev.  Inšpekcija je ukaz o zaustavitvi del izdala že 1. julija 2019. A ne glede na prepoved, so gradbeni stroji brneli še naprej.

Zoran Jankovič na nezakonit način hoče zgraditi kanal C0 na vodovarstvenem območju. (Foto: bralec Nove24TV)

Gradnja kanala C0. Pri tem pa s svojo tišino in neukrepanjem najbolj pomagajo uradniki na ministrstvu za okolje. (Foto: Nova24TV)

Kanal C0 kaže dvolično vlogo ministrstva za okolje in prostor
Ministrstvo za okolje in prostor je še vedno talec poslovnih interesov ljubljanskega župana Zorana Jankoviča. Na eni strani se hitro pomaga dolgoletnemu političnemu in poslovnemu partnerju Zorana Jankoviča pri gradnji hotela v središču Ljubljane. Na drugi strani Ljubljane pa se prav tako zaradi interesov Jankoviča izvaja škandalozna gradnja kanala C0 na zaščitenem območju Natura 2000.

Zoran Janković je s svojim vplivom dosegel še eno pomembno zmago za svoje poslovno omrežje. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Godlja je še toliko hujša, da gradbeni stroji izvajajo gradnjo brez dovoljenj na zemljiščih zasebnih lastnikov, ki se odločno upirajo omenjeni gradnji. V preteklosti so uradniki ministrstva za okolje tudi v javnosti zatrjevali, da bodo prekinili sporno gradnjo. A sedaj je ostalo le pri besedah. Preprosti drugorazredni državljan pa lahko sanja o vplivu, ki ga ima prvorazredni poslovni in politični krog okoli ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Luka Perš

 

 • Franc Šink

  Kmetje so se nekoč znali upreti.Le kaj je sedaj z njimi?

  • tomven

   Provizije delajo čudeže.
   Kmetov pa ne štekam. Čarapan jim lomasti po njihovi zemlji, se dela norca iz vseh, oni pa samo gledajo… Kaj pa vile v vampe pa to?
   Matija Gubec pa je izgleda postal Jovan Zgubec…

  • JANEZ GUS

   Komunizem jih je iztrebil.Zadnjega kmeta je uničil merjasec Židan.Začel in dokončal rdečuh.

  • Simon Rožič

   …podkupljeni za drobiž, Jankovič pa z miljončki hahaha! Butci kmetavzarski!

 • dež

  Gradbenega dovoljenja ne izdajata ne MOL ne MOP, ampak Upravna enota. To bi pa novinar moral vedeti, če piše o tej problematiki.
  Zagotovo pa v 97 dneh ni možno dobiti gradbenega dovoljenja za tovrsten objekt. V tem času niti vseh projektnih pogojev in soglasij nanje ni moč pridobiti. Bolj verjetno je, da gre za kakšno dopolnitev, a v prispevku to ni navedeno.

  • bubamara

   Vodje upravnih enot so obveščeni kadar je kakšen projekt pomemben za MOL. Verjemi; še kako se jim tresejo hlače ali krila. Poznam zadeve zelo dobro.

   • dež

    Veš da se nisem oglasil, da bi zagovarjal Jankovića. Me pa jezijo članki, ko novinarji pišejo o stvareh, katerih prej ne preverijo oz. se o njih ne poučijo. Omenjeni so Zoki, MOL, MOP, ne pa UE, ki izdaja gradbena dovoljenja in spada pod Ministrstvo za javno upravo. In to v temi o gradbenem dovoljenju.
    Vsi, ki smo kakorkoli povezani z gradnjo objektov, vemo kako je s temi zadevami. Imam ravno sedaj en primer, ko so projektni pogoji od Direkcije RS za vode prišli po skoraj 3 mesecih, čeprav v Zakonu piše, da imajo 1 mesec časa. Še toliko bo minilo, da dobimo mnenje (soglasje), brez njih, malih bogov, pa ne moremo.

    • bubamara

     To je vse res. Ampak prispevek govori o hitrosti pridobivanja gradbenega dovoljenja, kar je mogoče samo, če nekdo pospeši zadevo. Prvorazredni in drugorazredni državljani.

     • dež

      Ti odgovarjam z malo zamude, ker sem bil odsoten. Kolikor je meni znano, je zadeva sledeča. Bojan Albreht se je odločil zgraditi stolpnico/hotel. V ta namen je kupil zemljišče, naročil PGD+PZI projekt, pridobil gradbeno dovoljenje, zbral potreben denar in začel z gradnjo. Lani poleti/jeseni je dobil na gradbišče gradbeno inšpekcijo, ki je dela ustavila, ker naj ne bi potekala v skladu s projektno dokumentacijo. Obenem je inšpektor(ica) investitorju naložil(a), da v 6 mesecih neskladno zgrajeni del objekta poruši.
      Predpostavljam (ni pa rečeno, da je res tako), da se je investitor na inšpekcijsko odločbo pritožil, ali se z inšpekcijo dogovoril, na kakšen način lahko nepravilnosti odpravi brez rušenja.
      Predvidevam, da se je dogovoril za dopolnitev gradbenega dovoljenja (na kakšen način ne vem, ker mi niti ni znano, katera nepravilnost je botrovala inšpekcijski odločbi). In to je tisto, kar mu je uspelo dobiti v rekordnih 97 dneh, ne pa gradbeno dovoljenje za gradnjo hotela.

 • Oregon

  ja kako pa mislite da to gre pri Zokiju? A se še nismo naučili?

  • macon

   Tolovajriš 10% ali je mogoče povišal tarifo.

 • Pogosto, ko pomislimo na besedo psihopat, pomislimo na motene serijske morilce, za katere upamo, da so zaklenjeni v zaporih za celo življenje. Medtem, ko obstaja mnogo psihopatov, ki ubijajo zaradi razlogov, ki so nam večini nedojemljivi in so zares v zaporu, pa obstaja še večje število teh, ki se prosto sprehajajo v naši družbi in pogosto uporabljajo svojo psihopatsko motnjo v svojo korist na vse možne načine. Pravzaprav obstaja velika verjetnost, da nekatere poznate, lahko so celo vaši znanci.
  Razlaga v “slovarju” je sledeča:
  “Oseba, ki trpi za kronično duševno motnjo z abnormalnim ali nasilnim družbenim obnašanjem.”
  Kot ste najbrž že sami ugotovili, v to široko definicijo sodi veliko več, kot samo serijski morilci. Po podatkih kanadskega psihologa Dr.Robert Hare, svetovno priznanega strokovnjaka za psihopatijo, je okoli 1% zemeljskega prebivalstva psihopatskega in približno 25% moških kaznjencev v zveznih popravnih ustanovah ZDA.
  Pomembno je poudariti, da so v nasprotju z popularnim stereotipom “motenega psihopata”, psihopati zelo dobro zbrani, dobro skrbijo za svoj izgled in so zelo šarmantni (pomislite na Christiana Bale kot Patricka Bateman v Ameriški psiho). Zaradi tega imate najbrž težave z prepoznavanjem, saj so mojstri prevare in so sposobni zaigrati veliko kvalitetnih lastnosti, ki definirajo običajne ljudi. Dr. Hare pa navaja še nekaj drugih značilnosti oziroma lastnosti psihopata, te so: več: https://ambasador21.wordpress.com/2020/02/04/kace-v-oblekah-ali-psihopati-vodijo-svet/
  Blog vsebuje tudi klinični psihotest, ki se uporablja za ugotavljanje, kdo je v ameriških zveznih zaporih psihopat,ter s tem nevaren družbi…..predlagam,da ga rešite….

  • črnogled

   Si zelo natančno opisal ljubljanskega šerifa.10 točk

   • to ni moje avtorsko delo….to je raziskovalno delo kanadskega psihologa Dr.Hare Robert, človek, ki celo življenje v ameriških zveznih zaprih ločuje nevarne psihopate od ostalih zapornikov…..in tam jih je 25%, tako da najbrž, več kot očitno, ve, kako se zadevi streže…

  • Egon83

   Serijski morilec in direktor/tajkun/menedžer imata veliko skupnih točk, razlikujeta se le v eni: v načinu, kako eliminirati žrtev. Morilec največkrat ubija z rokami in kakim orodjem, denimo nožem in ima neposreden stik z žrtvijo, gleda jo v oči in uživa v mučenju, morda mu celo prihaja ter ubija eno po eno žrtev v določenih presledkih. Medtem ko direktor/tajkun/menedžer posredno ubija žrtev oz. žrtve, saj gre v podjetjih za večje skupine ljudi. Kako on ubija? Z odpuščanji, ustrahovanjem, grožnjami, poniževanjem, mobingom, kreiranjem moreče atmosfere itd. Posledica so samomori, bolezni, raki, infarkti, depresije, tesnobe, razpadanje zakonov in družin. Ko bi se ljudje zavedali kako je recimo posledica dolgoletne zlorabe na delovnem mestu lahko tudi težka oblika raka ali razpadel zakon ter lačni otroci, sem prepričan da bi kak takle menedžerček dobil kroglo v glavo. Ampak se mi zdi, da se tega zaveda malo ali nič ljudi.

   • nekaj se nas tega zaveda ampak bi bilo lepo, če bi se to zavedanje kot znanje oziroma stroka razširilon v mainstream oziroma v narodno zavest…..torej da je ena od ključnih vrednot slovenskega naroda znanje in ne ideologija oziroma blodnje o ezoteriki, je ponavadi rezultat tega, da ljudje nimajo znanja……biti razgledan, informiran, zaveden, zavesten, ko je to potrebno pogumen in neustrašen, ter predvsem, da realnost potrdiš z rezultati…..ampak ne v smislu “s tujim kurcem po koprivah”, kot je modus operandi v javnem sektorju, kjer operirajo s tujim denarjem, torej denarjem davkoplačevalcev….ampak v realnosti, v tržnem gospodarstvu, ki ustvarja stabilna delovna mesta ter omogoča akumulat kapitala na račun oskrbovanja trga z določenim izdelkom ali storitvijo, ki poteši katerokoli človekovo potrebo, ki je definirana v maslowi piramidi človekovih potreb…..ljudje, ki vodijo recimo javne investicije z davkoplačevalskim denarjem ne ustvarjajo vrednosti ali pa kapitala ampak samo prerazdeljujejo monetarne emisije davkoplačevalcem v omrežja svojih ovc, katere nato obvladujejo do te mere, da postanejo eksistenčno odvisni oziroma postanejo sužnji teh psihopatov…..in lahko bi še razpravljali in razpravljali….

 • montyamp

  Balkanizacija nekoč normalne dežele , se s strpno politiko več ustaviti ne da .
  Polovica ljudi bojkotira volitve , ker v slovenski politiki rotira 2000-3000 enih in istih frisov , ki se ukvarjajo samo še sami s seboj in kdo bo dobil več kliničnih idiotov na svojo stran .
  Javna uprava je polna udbovsko gošarske patologije , zato scenarij druge Švice odpade .

  • zelo verjetno jih bo tole precej streznilo :) oziroma vrglo v kruto realnost….brez mehurčka… https://ambasador21.wordpress.com/2020/01/24/kitajska-postavila-tretje-mesto-v-karanteno-wuhan-virus-se-je-razsiril-v-singapur/

  • Vili

   Tega pa sedaj ne razumem. Jaz razumem pod blakanizacijo to, da bi čakali na gradbeno dovoljenje npr 3 leta. :D Mal ste zmedeni ker ne veste kaj bi sploh radi :D

   • JANEZ GUS

    Tov Vili,ti pa danes prvič čuješ za balkanizacijo države.

   • montyamp

    Bljakanizacija , dobra fora .

  • sodnikisozločinci

   Ni panike, ima pa javna uprava zato pripravljen scenarij druge Ruande.

  • Vera

   Popravljam : Prav je ” državna uprava “,ker pod JU spada mnogo različnih poklicev in dejavnosti.

   • montyamp

    Spoštovana ” Vera ” , vsak ki je plačan z davkoplačevalskim denarjem , je zame JU , da ne napišem glih YU .
    Vsak , ki prejme cent za hlapčevanje murglosrbski mafiji , naj bo sodnik , policaj ,tovariš družbenopolitični delavec-učitelj , ………. , je v mojih očeh prostitut , ker si pač mislim da me izkorišča .
    Države pa nismo z=bali pošteni državljani ampak udbovska prostitucija .

 • Marko

  Šta,šta,šta……lako čemo mi….ima naš čovjek………

 • Andrej

  Če bi “desna stran” vsaj toliko skupaj držala kot “leva”, bi se pri nas že zdavnaj cedila med in mleko. Tako pa še vedno velja: kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.

  • Lustrator

   Hja, nisem čisto prepričan. Tudi, če bi demokratična stran bila složna, smo še vedno nekje na 1/3 – na drugi strani pa srhljiva dvotretjinska večina komijev praktično od prvega dne naše samostojne republike. Je pa res, da bi enotna demokratična stran imela morda za posledico, da bi se samo razmerje sčasoma spremenilo. A nam demokratom poleg sloge manjka še ena, morda še pomembnejša značilnost: odločnost, družbena aktivnost, pripravljenost se odzvati klicu domovine kadarkoli okoličine to terjajo od nas. Se razume – ne zgolj po forumih in družbenih omrežjih, ampak na ulici. Dokler se nas na zborovanjih in protestih v teh odločilnih časih zbira po en promil, namesto vsaj 10%, ne bo nič bolje tudi če si podamo roke skrščanskimi socialisti.

   • Andrej

    Tudi butast Slovenec ceni enotnost in bo to na volitvah tudi upošteval. Verjemi, enotna demokracija rodi rezultate.

    • Lustrator

     Vsekakor lahko izboljša možnosti za skupni uspeh, ne pa kaj dosti več od tega. “lahko” pravim zato, ker je pri komijih ravno nasprotno – več strančic kot imajo v parlamentu, bolj kot so navidez “skregani”, večji skupni delež potice glasov dobijo. Razumi kdor more.

   • macon

    Levo bando drži skupaj samo kraja in kriminal ter zaveze mafijske molčečnosti.

 • bubamara

  Zoki care; reci sine, koliko para treba za tih 97 dana ? Mislim, tebi sine.

 • Van Der Waals

  DA BO V LJUBLJANI ŠE VEČ TURISTOV!!! BLAHH!!!! NAJ BOLŠ DA CELO LJUBLJANO SPREMENIMO ZA TURISTE1!!

 • Vili

  Čudno a v večini primerov je OBIČAJEN standard da s egradbeno dovoljenje dobi v treh mesecih. V nekaterih državah v tujini še hitreje…

 • JANEZ GUS

  Včeraj sem gledal oddajo KODA na javni rdeči greznici rtvs.Mislil sem,da sem zamenjal kanal na RTS.Trije čefurji so razpravljali o legalizaciji črnih gradenj v Sloveniji.Pa to je ZA KOZLAT,ZA VSRAT…….Ta čefurska svojat pri nas odloča,kaj se bo rušilo in kaj ne.Zakaj se ljubljanski tolovaj smeji na vsa usta.Prašič Matič je bil celo poslanec,kaj je že zahteval…….srbsko manjšino.

 • JANEZ GUS

  Kako je že rekel….v naši vukojebini ni važno kaj znaš,ampak,koga poznaš.Vse to me spominja na balkan,.Vse to pa so nam pridobili rdečuhi s tekovinam revolucije in Stanovnikovega sopotnika isto zločinca Bavcona.

 • Vince Blake

  Kam smo prišli. Gradbeno dovoljenje v REKORDNIH 97 dneh?
  Kitajci so bolnico postavili v 10-tih dneh.

  Ne gre zdaj za to, kdo je dobil to gradbeno dovoljenje, kakšne so politične in prijateljske povezave dobitnika dovoljenje, itd. Gre za to, da se nam zdi čisto normalno, da je 97 dni za pridobitev gradbenega dovoljenja hitro in celo rekordno. Jebeš tako državo.

  • dež

   Najprej bi bilo potrebno razčistiti o čem se sploh pogovarjamo. Ali o celotnem postopku za pridobitev GrD ali samo o zadnjem koraku, vlogi na UE, za izdajo GrD. Zadnji korak je lahko časovno zelo različen, odvisno od vrste objekta. Količina papirjev za zgraditi stanovanjsko hišo, 40 km plinovoda ali 20 km avtoceste je neprimerljiva.

   • Vince Blake

    Verjetno nisem bil dovolj jasen pri svoji poanti. Moja poanta je, da imamo tako zbirokratizirano državo in tako dolge postopke, da traja celo večnost za en žig in se nam 97 dni zdi rekordno hitro. V kitajskem primeru bi pri nas umrlo 10.000 ljudi preden bi se sploh zmenili kdo bo izvajalec del. Ne govorim zdaj to samo za tale primer.

 • mginko

  Take posle opravljajo podmladki stare udbomafije. Da se vse to dogaja, je kriv sam drugorazredni narod.
  Pa naj ta mafija dela to še naprej, vi pa nehajte jamrat – mislim na 800.000 nevolivcev-nedržavljanov, ki z bojkotom volitev omogoča taka dela omenjeni mafiji.

  • hajduk

   Mafija tega ne more, tako učinkovita je lahko samo država.

   • mginko

    Žalostno da še nisi ugotovil, da države nimamo — je ukradena od te iste mafije.
    Imamo samo teritorij, ki se mu reče Slovenija, nsa katerem operira mafija z vsemi atributi državnih organov. Seveda je to možno samo pri zaspanem drugorazrednem narodu, ki v velikem številu ne gre (bojkotira) volitve.

 • hajduk

  Zoki dela, zato pa lahko postavlja tako visoke standarde.
  Me res zanima kam so šli vsi tisti odpisani milijoni, verjetno jih je vložil v sindikalne izlete javnih uslužbencev, nekaj pa je primaknil še za policijski orkester in imajo zdaj vsi nekaj od tega. Nov hotel pa le imamo.

  Bolj zanimivo se mi zdi kako lahko postaneš lastnik najbolj znane državne zlatarne, eni politični direktorji so po osamosvojitvi postali lastniki državnih podjetij, brez svojega vloćenega kapitala, drugim so dali pa pravi lonček kuhaj, saj cene zlata vedno edino rastejo, skupaj z inflacijo. Lahko si mislim kako bi sam delal v zlatarstvu, kadar bi kupovali drago zlato, bi izgubo krila država, ko bi cena spet zanihala navzdol, pa lahko še državni zlatarji pristavijo svoj piskrček. V takih špilih vedno največ meljejo tisti, ki so prvi zraven, zlato dela denar, nikoli obratno.

 • Novakec1

  N-tič; treba je izvolit vlado ki bo imela za prednostno nalogo spisati novo Ustavo in zakonodajo pa da se red naredi v tej vukojebini