Slovenija se je zaradi odpovedi koncerta glasbenika Thompsona v Mariboru znašla pred evropskimi sodniki. Bo ministrica Klampferjeva nosila odgovornost v primeru obsodbe!?

Foto: STA

Skoraj ni nikogar, ki se ne bi spomnil prahu, ki se je maja 2017 dvigoval zaradi napovedi koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Le nekaj dni prej so razprodani koncert odpovedali, ker naj bi ta predstavljal povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo izrabljen za izvrševanje kaznivih dejanj. Kršenje ustavnega načela svobode izražanja in svobode združevanje bo očitno prineslo posledice, saj se je Slovenija znašla pred evropskim sodiščem, najbolj pa je na udaru nekdanja načelnica upravne enote Maribor in sedanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Z obsodbo bo na Slovenijo in njen proračun padla še dodatna črna pika in vse to zaradi ideoloških neumnosti izrojene levice, ki ji ni mar za ustavno zagotovljene temeljne svoboščine.

Ministrstvo za notranje zadeve je 22. maja 2017 izdalo odločbo, s katero je kot drugostopenjski organ dokončno potrdilo upravno prepoved koncerta hrvaškega glasbenika in pritožbo slovenskega organizatorja koncerta zavrnilo kot “neutemeljeno”. S tem je ministrstvo potrdilo odločitev Upravne enote Maribor, ki je prepoved koncerta utemeljila na samo nekaj dni pred koncertom spremenjeni varnostni oceni, s katero je policija predlagala prepoved prvotno dovoljenega  koncerta.

Za prepoved koncerta Thompsona je kljub razprodanosti poskrbela vlada Mira Cerarja, pri tem pa je pomembno vlogo po poročanju Požareporta odigral mariborski Večer, ki velja za trobilo SD. Ob tem pa je vredno omeniti, da je formalno prepoved izrekla in podpisala tedanja načelnica Upravne enote Maribor Ksenija Klampfer, ki je v vladi Marjana Šarca postala ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, kar kaže na to, da je bila nagrajena.

Ministrica Ksenija Klampfer (Vir: Twitter)

Zadeve v zvezi s koncertom pa še zdaleč niso končane, vsaj za državo in slovenske davkoplačevalce ne. Organizator koncerta v Sloveniji Milan Trol se je zaradi odločitve, ki jo je sprejela Klampferjeva, pritožil na Upravno sodišče v Mariboru, kjer pa postopek že dve leti stoji in se nikamor ne premakne, in to kljub temu, da je v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah določeno, da se mora utemeljenost prepovedanih dogodkov reševati nemudoma.

V dveh letih ne “uspejo” sklicati obravnave, na kateri bi zaslišali ministrico Klampferjevo
Da se stvar ne premakne, je na plečih treh sodnic, Vlaste Švagelj GabrovecViolete Tručl in Sonje Kočevar, pri čemer je slednjo zaradi upokojitve zamenjala Nevenka Džebi. Te namreč nikakor ne želijo sklicati javne obravnave, na kateri bi bila zaslišana tudi aktualna ministrica Klampferjeva. Požareport te sodnice označuje za neslavne rekorderke po številu kršitev ustave. Poznan je podatek, da so sodnice upravnega sodišča v roku enega leta kršile ustavo tolikokrat kot vseh preostalih 800 sodnikov skupaj. Ker zadeve na mariborskem upravnem sodišču stojijo, se je Trol obrnil na predsednico sodišča Jasno Šegan, predsednika vrhovnega sodišča Damjana Florjančiča, sodni svet in na ustavno sodišče, kjer je tričlanski senat (Špelca MežnarMatej Accetto in Jadranka Sovdat) sprejel odločitev, da Trola zavrne s pojasnilom, da naj ta še naprej čaka, ker niso pristojni ali pa ne zaznavajo kršitev.

Vir: Požareport

Če bi ob tem marsikdo obupal, pa to ne velja za Trola, ki se je februarja letos s pritožbo obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Ob tem je potrebno pripomniti, da mu zaenkrat dobro kaže glede na to, da so evropski sodniki njegovo pritožbo kot pravočasno in popolno sprejeli v nadaljnjo obravnavo, kar pomeni, da lahko govorimo o pričetku tožbe slovenskega državljana Trola proti Sloveniji.

Grims opozarjal na kršitev ustavnih načel
Spomnimo. Poslanec SDS in nekdanji predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je ob prepovedi koncerta izrazil prepričanje, da s tem prihaja do grobe kršitve ustavnega načela svobode izražanja in svobode združevanja. “V tem primeru pa je zadeva še bolj očitno ustavno sporna, saj sta spremenjena varnostna ocena policije in z njo prepoved koncerta utemeljeni na ‘svetovno nazorski usmeritvi glasbenika’. Že samo policijsko ocenjevanje – po njihovem sicer ‘splošno znane’ – svetovno nazorske usmeritve posameznika je očitna kršitev temeljnih demokratičnih načel družbe, ki izhajajo iz ustave. Da pa ima takšna utemeljitev lahko težke posledice za glasbenika in organizatorje koncerta ter vse, ki so se hoteli koncerta udeležiti, pa je očitna kršitev ustavnih načel in pravic državljanov ter spominja na povsem druge čase totalitarnih sistemov,” je brez dlake na jeziku zapisal Grims.

Poslanec SDS Brank Grims (Vir: STA)

Po prepričanju Grimsa bi pristajanje na logiko, da temelj varnostne ocene in z njo prepoved posameznega dogodka (gledališke igre, koncerta, športnega srečanja …) lahko predstavlja “svetovna nazorska usmeritev” nastopajočega, pomenilo pristajanje na totalitarni policijski režim kot družbeno ureditev, saj bi potem lahko prepovedali kakršnokoli prireditev, ki ne bi bila po volji vladajoče oblasti. “Torej konec vsake demokracije,” je bil jasen Grims.

Najbolj žalostno je, da bo na koncu poplačilo stroškov odpovedanega koncerta na plečih davkoplačevalcev, saj je pričakovati, da bo prej ali slej z upravnega ali evropskega sodišča priromala sodba, z njo pa tudi račun. Glede na to, da je Klampferjeva tista, ki je formalno prepoved izrekla in podpisala, bi bilo prav, da bi se v tem primeru od nje zahtevala odgovornost in tudi odstop. Gre le za denar slovenskih davkoplačevalcev.

H. M.

 • Janez Kepic-Kern

  A?
  ŠE TO ?
  Situacija z južno mejo – POSTAJA – RES ZASKRBLJUJOČA !
  BRAVO – OK STRANKA – SDS.
  – odlična gospoda ČERNAČ in GRIMS.!
  IN
  – VRLI ŽUPAN ROJC
  IN
  GOSPA IZ BELE KRAJINE !
  Ostali – zlasti
  tisti poslanec – LMŠ – njegovega priimka se mi ne zdi vredno zapomniti,
  pa
  SMC – Jani. M – PA SO IZPADLI – “STRAHOVITO REVNO”.
  Mene in verjetno še mnoge
  so
  SPRAVILI
  V SKRAJNO – SLABO VOLJO.
  Prespimo – to revščino od LMŠ, SMC, LEVICE, SD ITD. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • sunday

  tudi to je slika, ki jo kažemo svetu !!!

 • hle

  Glede na to da so tega ustaškega provokatorja pred tem prepovedali že v kar nekaj državah v naši okolici bi pričakoval da bodo najprej zadeve rešili tam ali pa smo mi zopet zaradi domačih izdajalcev zopet najšibkejši člen v verigi

 • francelj3

  “Ministrica” Klampferjeva? Kdo pa je to? Nikoli slišal.

 • Beli Sneg

  Klamferjeva je še bolj blond. Je bela. To je legitimacija za serpentinška in njegove kadre. Slama v glavi in stolčki po zaslugah.

 • Franc Šink

  Te sodnice vedo da ima Trol prav. zato so upale da tožnik ne bo šel v akcijo.

 • Sonce

  Prepovedali so mu koncert v Avstriji. Le zakaj? Zaradi komunistov, Kučana in Udbe? Ne.
  Konec demokracije? Ne.

  • Stajerka

   …vprašanje s kakšnim argumentom…..

  • stane

   Razumeti moras text pesmi,ne samo Ime izvsjalca. Suditi cemo vam i u Srbiji,je del texta iz pesmi;cavoglave. Ce to ni v redu,potem tudi nasa himna ni v redu,ko ima text;NE VRAG,LE SOSED BO MEJAK.
   TO BI LAHKO BILO ZALJIVO ZA NASE SOSEDE,PROVOKATIVNO,HUJSKASKO. Pa nobenmu od sosedov ta nasa himna ni sporna.
   Eni so napredni,nasi primitivci nesposobni. Primitivcu vedno nekaj ne pase. Vedno nekoga obtozuje.

   • Sonce

    Ne levica, države po EU mu prepovedujejo koncerte.

    • stane

     “Demokraticne”? Napihnjeno!
     Vem za MB.

 • Van Der Waals

  TOKRAT SE STRINJAM Z LEVIČARJI… HRVAŠKA NACIONALISTIČNA GLASBA NIMA KAJ DELAT V SLOVENIJI!!! DRUGAČE PA USAK IMA PRAVICO DO SVOBODE IZRAŽANJA IN KONCERT BI MORAL BITI! LEVIČARJI PA NAJ ODGOVARJAJO!

  • JANEZ GUS

   Takoj za tem,pa je imela koncert srbska Ceca.To je vredu.

   • AG Eric Holder

    Samo, da ona ne poje o klanju, nasilju… Domobrancev prizadet. :)

    PS: Legenda govori, da vsak dan se stegne eden član SDS. :) #Starost

    • JANEZ GUS

     Ona je pela na liniji,kjer so četniki pobijali civile.Mislim in vem,da ni pela ravno Marijinih pesm.

  • AG Eric Holder

   Se strinjam. :)

   PS: Če pa to dovolijo potem bodo imeli Srbi svojo, Cigani svojo, Rusi svojo, Albanci svojo,… :)
   PS: Ampak SDS bi samo ustaško………. seme zatrovano domobransko. :)

 • Anton

  ma ta mi ni seksi, sam uno makedonko pa bi pa čeprav je trdeča

  sarkazem press

  • Amerikanc

   Ne žali Jojeve, ona je SEVERNA Makedonkata.

  • von Rhein

   Poglej jo iz bližine (sliko) in poslušaj kako govori. Ne reci…saj bo tiho.Vraga bo tiho,te res zavijajo kot volkovi na Šarplanini.

   • stane

    Ne zali volkov!

 • xtc

  Težava je v tem ,da je že US kršilo zakonodajo-seveda z namenom zaščite oblasti-čeprav je zakon jasen.
  Seveda z upravnega sodišča sodbe še dolgo ne bo,ker ščitijo drug drugega,huje pa bo,ko bo vse to razsodilo ESČP in izdalo račune in kazni ter odškodninez obrestmi.
  Dejansko je treba v Slo sprejeti zakon,da v kolikor se zgodi škoda ,ki bremeni državo,morajo pri njenem pokritju sodelovati tisti,ki so jo tudi povzročili,kar pomeni v primeru velikih škod tudi državni organi,sodniki in politiki,ki se jim v takih primerih, pač zaseže osebno premoženje in prepove še kdaj koli delati v službi ,ki je povezana z državo.

  Po sprejemu take zakonodaje boste hitro videli kako bodo sodne napake in še katere druge hitro postale redkost,ker bo vsakdo 3x premislil če se splača kršiti zakon in državi nakopavati stroške.

  • von Rhein

   Ideja o zakonu je dobra.Samo kako pri teh zmuznetih v DZ pripeljati predlog zakona?

   • stane

    Ni mozno,ker sebi ne bodo skakali v trebuh.

  • stane

   To kar pocnejo se rece po njihovo;politicno korektno,tko kot velikokrat ko levica krsi zakonodajo in USTAVO.

 • Drago

  Slovenski “domoljubi” obožujejo ustaškega pevca in zastopajo madžarske interese. Kje je tu tako opevano “domoljubje” ?

  • Amerikanc

   Če trenutna oblast z odprtimi rokami sprejema v Slovenijo neznance iz Arabije in Azije, Balkana, za katere sploh ne ve, če med njimi niso infiltrirani tipčki z “norim islamističnimi idejami”, je res najmanjši problem zastopati interese dobronamernih umetnikov in ponudnike kapitala za izgradnjo drugega tira.

   • Drago

    Ja seveda, migranti so krivi za vaše pajdašenje z ustaši in prilizovanje madžarskemu financerju SDS. Kaj pa, če so krivi Židi?

 • Amerikanc

  Prepoved nastopa liričnega pesnika in pevca Thompsona v MB, je nekaj podobnega kot poskus župana Šarca (pred leti – dogodka se časovno ujemata), da preimenuje kamniško knjižnico poimenovano po pesniku Francu Balantiču, s poimenovanjem po kakšnemu bivšemu revolucionarju. Ali poskus, da v Lj ponovno uvedejo Titovo cesto – poimenovano po zločincu TIteju.

  • Drago

   Besedilo pesmi “liričnega pesnika”:arko Perković Thompson Bojna čavoglave

   M –

   Magazin

   DODAJ ILI ISPRAVI TEKST

   Tekst pjesme – Bojna čavoglaveZa Dom – spremni!

   U Zagori na izvoru rijeke čikole,
   Stala braća da obrane naše domove.

   Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
   Nešete u čavoglave dok smo živi mi!

   Puče tomson, kalašnjikov a i zbrojevko,
   Baci bombu, goni bandu preko izvora!

   Korak naprijed, puška gotov s , siju pjesmu svi,
   Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi.

   čujte srpski dobrovoljci bandu četnici
   Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

   Stići će vas Božja pravda to već svatko zna
   Sudit će vam bojovnici iz čavoglava!

   Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
   Nećete u Čavoglave dok smo živi mi

   Oj Hrvati, braćo mila iz čavoglava,
   Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

   Marko Perković Thompson Bojna čavoglav

   • Amerikanc

    Ja, in v čem vidiš problem, če so Hrvatje in Srbi v “večnom ratu” ? Ali moramo zaradi srbske klike v Sloveniji tudi mi sovražiti Hrvate ?

    • Drago

     Obregnil sem se se ob tvojo trditev, da je Thompson “lirični pesnik”. Kot je razvidno iz priloženega, je navaden hujskač. Če pa ljubite bolj ustaše kot četnike je to vaš problem…

     • AG Eric Holder

      Oni so namesto svojega naroda v 2 svetovni vojni izbrali okupatorja – Naciste. :)

      PS: To vam vse pove. :)

   • Steve Paris

    Fantastic lirics by a poet fighting for the freedom of his people!

 • Ryuk

  Zaradi tega bo namesto Thompsona eno zašpilala “naša” klampfa.
  https://de.wiktionary.org/wiki/Klampfe

  • JANEZ GUS

   Zbor Pino Tomažič.Bandjera rosa,ki ni nič manj zločinska.

 • Janez Pavel Kanc

  Napaka je bila v tem, da je bilo najprej izdano dovoljenje za izvedbo koncerta, potem pa so ga prepovedali.
  “Pametni” uradniki bi morali že v začetku prepovedati koncert.
  Tudi v Nemčiji so Thompsonu rekli ne.

  Za tožbo na evropskem sodišču pa stoji organizator, ki je imel izgubo, in nobena ideologija, kot pleteniči SDS.
  Pa še to, vstopnice niso bile razprodane (preverjena informacija).

  • AG Eric Holder

   To njih ne zanima. :)

   PS: Ta članek je zato, da netijo sovraštvo. Ampak se ne zavedajo, da so v manjšini. :)

   • JANEZ GUS

    Sovraštvo netiš samo ti.Pa še pluse si sam stiskaš.,zato jih imaš toliko ,kot comentov.

    • AG Eric Holder

     Poglej razmerje med komentarji in všečki, neizobraženi pedofil. :)

     PS: V manjšini ste. Kako bi te rad spoznal………da ti……… :)

     • JANEZ GUS

      Oprosti,nekdo se je zmotil .26 plusov imaš več.Zahvali se kakšnemu trapastemu rdečuhu.Pa zopet si si ga vsekal ti znanstvenik.

     • AG Eric Holder

      Veš, kako bedno in patetično je, da to tebi smeta, upokojenec? :)

      PS: Jebem li ti mrtvu majku na grob. :)
      PS: Oprosti! :)

     • JANEZ GUS

      Čefurko,si tudi ti eden od prebrisanih ali ubrisanih.Državljanstvo bomo naknadno preverjali.,do takrat pa le kenjaj.

     • AG Eric Holder

      Več je čefurjev, kot vas domobrancev. :)

      PS: Jebem ti čerku u usta. :)

     • JANEZ GUS

      Pa kako ti jebeš,kat te boli kurac.Imam tudi Sultana,pa kozo.Kdaj pridejo oni na vrsto.Rdečkoti imate radi štirinošce.

     • AG Eric Holder

      Watch your back, old man. :)

      PS: Hahahahhaha. :)

     • JANEZ GUS

      Pozabil si si stisnit plus.

  • Sonce

   V več evropskih državah so mu rekli ne.
   In ne zaradi Kučana in Udbe.

 • AG Eric Holder

  Jebem li vam mater, kaj imate vi s temi ustaši? :)

  PS: Nočem se vračati v preteklost…….. Ampak Tito, zakaj nisi poklal to domobransko golazen do konca? :)

  • stane

   To niso domobranci. To so komunisti,ki so pobijali tudi svoje pripadnike. V ustasih vidijo konkurenco. Saj ves kaj komunisti delajo s konkurenti.

  • Kroate

   Ti majmun si fenomen.Kako ti uspeva kljub prisilnemu jopicu pisati na pc-ju.

 • skorpijon93

  bravo hrvati nacionalisti ! dolgo boste živeli , slovenci učite se !

  • stane

   Bravo Hrvati!!!!!!! Slovenski vrh se ne zna uciti,ker je poln samega sebe,osaben,vzvisen,ohol,ki zivi v preteklosti,ne v sedanjosti. FUUJ SLO VLADNIKI!!!!

 • RightClick

  Ne bo mu uspelo zaradi ustaškega pridiha na Thompsonovih koncertih.

  • stane

   Za dom,je pozdrav domoljubnosti,ki ga lahko uporablja vsakdo.
   Je boljsi pozdrav;? “.Alahu akbar”.
   Razmisljaj.

   • RightClick

    A mogoče pozdravljajo z Alahu akbar? Ne. Pozdravljajo z dvignjeno desnico. Nekje v hrvaški zgodovini se je zgodil NDH in pozdrav za dom. Ti ne veš kaj je zgodovina, kako je HR prišla do meje, kaj je bilo prej in kaj potem, oziroma si trol.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!