fbpx

Slovenija se je zaradi odpovedi koncerta glasbenika Thompsona v Mariboru znašla pred evropskimi sodniki. Bo ministrica Klampferjeva nosila odgovornost v primeru obsodbe!?

Foto: STA

Skoraj ni nikogar, ki se ne bi spomnil prahu, ki se je maja 2017 dvigoval zaradi napovedi koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Le nekaj dni prej so razprodani koncert odpovedali, ker naj bi ta predstavljal povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo izrabljen za izvrševanje kaznivih dejanj. Kršenje ustavnega načela svobode izražanja in svobode združevanje bo očitno prineslo posledice, saj se je Slovenija znašla pred evropskim sodiščem, najbolj pa je na udaru nekdanja načelnica upravne enote Maribor in sedanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Z obsodbo bo na Slovenijo in njen proračun padla še dodatna črna pika in vse to zaradi ideoloških neumnosti izrojene levice, ki ji ni mar za ustavno zagotovljene temeljne svoboščine.

Ministrstvo za notranje zadeve je 22. maja 2017 izdalo odločbo, s katero je kot drugostopenjski organ dokončno potrdilo upravno prepoved koncerta hrvaškega glasbenika in pritožbo slovenskega organizatorja koncerta zavrnilo kot “neutemeljeno”. S tem je ministrstvo potrdilo odločitev Upravne enote Maribor, ki je prepoved koncerta utemeljila na samo nekaj dni pred koncertom spremenjeni varnostni oceni, s katero je policija predlagala prepoved prvotno dovoljenega  koncerta.

Za prepoved koncerta Thompsona je kljub razprodanosti poskrbela vlada Mira Cerarja, pri tem pa je pomembno vlogo po poročanju Požareporta odigral mariborski Večer, ki velja za trobilo SD. Ob tem pa je vredno omeniti, da je formalno prepoved izrekla in podpisala tedanja načelnica Upravne enote Maribor Ksenija Klampfer, ki je v vladi Marjana Šarca postala ministrica za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, kar kaže na to, da je bila nagrajena.

Ministrica Ksenija Klampfer (Vir: Twitter)

Zadeve v zvezi s koncertom pa še zdaleč niso končane, vsaj za državo in slovenske davkoplačevalce ne. Organizator koncerta v Sloveniji Milan Trol se je zaradi odločitve, ki jo je sprejela Klampferjeva, pritožil na Upravno sodišče v Mariboru, kjer pa postopek že dve leti stoji in se nikamor ne premakne, in to kljub temu, da je v skladu z evropsko konvencijo o človekovih pravicah določeno, da se mora utemeljenost prepovedanih dogodkov reševati nemudoma.

V dveh letih ne “uspejo” sklicati obravnave, na kateri bi zaslišali ministrico Klampferjevo
Da se stvar ne premakne, je na plečih treh sodnic, Vlaste Švagelj GabrovecViolete Tručl in Sonje Kočevar, pri čemer je slednjo zaradi upokojitve zamenjala Nevenka Džebi. Te namreč nikakor ne želijo sklicati javne obravnave, na kateri bi bila zaslišana tudi aktualna ministrica Klampferjeva. Požareport te sodnice označuje za neslavne rekorderke po številu kršitev ustave. Poznan je podatek, da so sodnice upravnega sodišča v roku enega leta kršile ustavo tolikokrat kot vseh preostalih 800 sodnikov skupaj. Ker zadeve na mariborskem upravnem sodišču stojijo, se je Trol obrnil na predsednico sodišča Jasno Šegan, predsednika vrhovnega sodišča Damjana Florjančiča, sodni svet in na ustavno sodišče, kjer je tričlanski senat (Špelca MežnarMatej Accetto in Jadranka Sovdat) sprejel odločitev, da Trola zavrne s pojasnilom, da naj ta še naprej čaka, ker niso pristojni ali pa ne zaznavajo kršitev.

Vir: Požareport

Če bi ob tem marsikdo obupal, pa to ne velja za Trola, ki se je februarja letos s pritožbo obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Ob tem je potrebno pripomniti, da mu zaenkrat dobro kaže glede na to, da so evropski sodniki njegovo pritožbo kot pravočasno in popolno sprejeli v nadaljnjo obravnavo, kar pomeni, da lahko govorimo o pričetku tožbe slovenskega državljana Trola proti Sloveniji.

Grims opozarjal na kršitev ustavnih načel
Spomnimo. Poslanec SDS in nekdanji predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims je ob prepovedi koncerta izrazil prepričanje, da s tem prihaja do grobe kršitve ustavnega načela svobode izražanja in svobode združevanja. “V tem primeru pa je zadeva še bolj očitno ustavno sporna, saj sta spremenjena varnostna ocena policije in z njo prepoved koncerta utemeljeni na ‘svetovno nazorski usmeritvi glasbenika’. Že samo policijsko ocenjevanje – po njihovem sicer ‘splošno znane’ – svetovno nazorske usmeritve posameznika je očitna kršitev temeljnih demokratičnih načel družbe, ki izhajajo iz ustave. Da pa ima takšna utemeljitev lahko težke posledice za glasbenika in organizatorje koncerta ter vse, ki so se hoteli koncerta udeležiti, pa je očitna kršitev ustavnih načel in pravic državljanov ter spominja na povsem druge čase totalitarnih sistemov,” je brez dlake na jeziku zapisal Grims.

Poslanec SDS Brank Grims (Vir: STA)

Po prepričanju Grimsa bi pristajanje na logiko, da temelj varnostne ocene in z njo prepoved posameznega dogodka (gledališke igre, koncerta, športnega srečanja …) lahko predstavlja “svetovna nazorska usmeritev” nastopajočega, pomenilo pristajanje na totalitarni policijski režim kot družbeno ureditev, saj bi potem lahko prepovedali kakršnokoli prireditev, ki ne bi bila po volji vladajoče oblasti. “Torej konec vsake demokracije,” je bil jasen Grims.

Najbolj žalostno je, da bo na koncu poplačilo stroškov odpovedanega koncerta na plečih davkoplačevalcev, saj je pričakovati, da bo prej ali slej z upravnega ali evropskega sodišča priromala sodba, z njo pa tudi račun. Glede na to, da je Klampferjeva tista, ki je formalno prepoved izrekla in podpisala, bi bilo prav, da bi se v tem primeru od nje zahtevala odgovornost in tudi odstop. Gre le za denar slovenskih davkoplačevalcev.

H. M.