Poslovnež Foruma 21 Janez Škrabec z beloruskim režimom obrnil že več kot 300 milijonov evrov!

Direktor družbe Riko Janez Škrabec in beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. (Foto: STA)

Belorusija se sooča s političnimi nemiri ob zadnjih predsedniških volitvah. Na njih je slavil dolgoletni in eden izmed poslednjih samodržcev na evropskih tleh, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko. Eden najbolj pomembnih slovenskih gospodarstvenikov tranzicijske levice na beloruskih trgih je vplivni slovenski gospodarstvenik ter eden osrednjih gospodarskih likov Kučanovega omrežja, direktor podjetja Riko Janez Škrabec. Zato nas je zanimalo, koliko lahko trenutna politična kriza vpliva na posle podjetja Riko na beloruskih tleh. Škrabec je v zadnjih desetih letih v Belorusiji sklenil za več kot 310 milijonov evrov poslov.

Janezu Škrabcu smo poslali vprašanja, kako komentira zadnje politične dogajanje v Belorusiji in, če bodo zadnji dogodki lahko zamajali njihove posle na beloruskih trgih. Vplivni poslovnež iz krogov tranzicijske levice je s svojim podjetjem v zadnjih desetih letih zelo aktiven na trgih Belorusije in Rusije. Ni pa mu tuje niti poslovanje s sumljivimi iranskimi podjetji. V vseh treh nedemokratičnih režimih mu je pri navezovanju poslovnih vezi pomagala tudi politika, konkretno nekdanji zunanji minister Karl Erjavec.

Kot nam je odgovoril na naša vprašanja, predstavlja Belorusija enega od osrednjih trgov podjetja Riko. V zadnjem času se uveljavljajo predvsem na področju energetike oz. gradnje transformatorskih postaj. “Vsekakor obžalujemo nemire in nezadovoljstva ter politična trenja v Belorusiji. Kot gospodarstvenik pa bi ocene in mnenja o političnem dogajanju prepustil raje političnim analitikom, ki imajo veliko boljši uvid v aktualna stanja, kot ga imam sam,” nam odgovarja Škrabec.

Glede političnih napetosti v Belorusiji nam odgovarja, da so jih izkušnje zadnjega časa utrdile v prepričanju, da politične napetosti zamejujejo in šibijo posredno in neposredno tudi gospodarska stanja in perspektive. Na vprašanje, kakšna je razlika med srečanjem z vplivnimi političnimi voditelji iz Zahodne Evrope ali Lukašenkovo Belorusijo odgovarja, da je srečanje s predsedniki kakršnihkoli držav in njihovih vlad možna zgolj v okviru državnih protokolov in uradnih srečevanj. Stiki z državniki so omejeni zgolj na vljudnostno izmenjavo vtisov in pozdravov. Na vprašanje, kolikokrat se je v življenju srečal z Lukašenkom je Škrabec zaupal, da se je imel priložnost srečati z njim, a kot nam je povedal je šlo za stik protokolarnega značaja, ki zamejuje kakršnekoli poglobljene pogovore, je dejal Škrabec. Toda zgodovina vezi med poslovnežem Foruma 21 in beloruskim režimom pove veliko več kot Škrabec sam.

Janez Škrabec in Milan Kučan. (Foto: Arhiv Nova24tv)

Kljub zanikanju Škrabca o tesnejših stikih z Lukašenkom, je po bilancah sodeč Škrabec zelo odvisen od tujega financiranja svojega poslovnega imperija
Osrednja lastnika družbe Riko d.o.o. sta Janez Škrabec in Jozo Dragan, vsak s polovičnim lastništvom. V preteklosti sta bila preko družbe Riko šestnajstodstotna lastnika družbe Gorenje design Studio, ki je že nekaj časa v likvidaciji. Poleg paradnega podjetja Riko, ima Škrabec še v stoodstotni lasti tudi družbo Modrina, ki ponuja hotelske storitve na območju Kobarida. V svoji celotni lasti ima tudi podjetje Riko Ins, je večinski lastnik podjetja Riko Invest ter skoraj dvajset odstotni lastnik podjetja Riko hiše d.o.o. Nadalje je tudi lastnik Ustanove patra Stanislava Škrabca, bolj poznana kot Škrabčeva domačija po obiskih vplivnih političnih in gospodarskih figur tranzicijske levice. Sedi tudi v nadzornem svetu IEDC- Poslovna šola Bled. Preko družb Riko d.o.o in Riko Invest pa je tudi več kot desetodstotni lastnik omenjene šole.

Po ocenah poslovanja pa ima osrednja Škrabčeva družba Riko d.o.o. oceno srednjega tveganja. Subjekt v svoji celotni zgodovini ni imel blokiranih transakcijskih računov. A v nadaljevanju se skriva zelo zanimiv podatek. Med drugim piše, da delež obveznosti v pasivi bilance kaže na zmerno stopnjo odvisnosti poslovanja od tujih virov financiranja. Subjekt je, ob danem razmerju med terjatvami in prihodki, dokaj izpostavljen kreditnemu tveganju.

Ne glede na diplomatski odgovor Škrabca glede političnih razmer v Belorusiji lahko sklepamo, da je Belorusija kot eden izmed pomembnih virov financiranja poslovnega imperija lastnika Škrabčeve domačije, kar poslovneža postavlja v neugoden položaj. Škrabec nikoli ni skrival, da je v svoji dolgoletni poslovni praksi vedno lažje deloval na vzhodnih kot na zahodnih trgih.

Nekdanji zunanji minister Karl Erjavec je aktivno pomagal Škrabcu v poslovnem sodelovanju z Belorusijo, Iranom in Rusijo. Govori se, da je v zameno imela koristi tudi stranka DeSUS, ko jo je še vodil Erjavec. (Foto: STA)

Škrabec v zadnjih desetih letih z Lukašenkovim režimom podpisal posle v vrednosti več kot 310 milijonov evrov
Svojih dobrih odnosov s političnim režimom Škrabec ni nikoli skrival. Leta 2016 je postal častni konzul Republike Belorusije. Leta 2019 je ob stoti obletnici beloruske diplomatske službe prejel jubilejno medaljo Lukašenkove Belorusije. Nagrado pa je dobil, ker je bil med zaslužnimi za pomemben prispevek k razvoju in izboljšanju zunanje politike in zunanje gospodarske dejavnosti Republike Belorusije ter zastopanje in zaščito pravic in interesov Belorusije, njenih državljanov in pravnih oseb v tujini piše v obrazložitvi.

Glede na prejeti odgovor, da obžaluje nemire v Belorusiji lahko sklepamo, da je tesno povezan s ključnimi ljudmi iz sveta gospodarstva in financ v Belorusiji. O povezavi med Lukašenkovim režimom in družbo Riko tudi priča podatek, da za Škrabca predstavlja Belorusija ena izmed osrednjih trgov. Leta 2017 je Škrabec podpisal pogodbo z generalnim direktorjem Minskenergo Pavlom Vladimirovičev Drozdom v vrednosti 38,5 milijona evrov za obnovo največje beloruske transformatorske postaje.

Pri poslu pa sta sodelovala še Sipro Inženiring in Iskratel. Vstop na beloruski trg je Riko začel leta 2011, ko je podpisal prvo pogodbo za obnavljanje transformatorskih postaj. Posel je bil vreden za izgradnjo štirih transformatorskih vreden 95 milijonov evrov. Leta 2013 je za Škrabca sledila še ena nagrada s strani beloruskih gospodarskih krogov. Zaradi zadovoljstva režima Aleksandra Lukašenka je leta 2013 podpisal pogodbo z krovnim beloruskim podjetjem za energetiko GPO Belenergo. Tudi tokrat je podpisal pogodbo o gradnji šestih transformatorskih postaj v vrednosti 126 milijonov evrov. Pri projektu pa sta sodelovala Kolektor Etra in Sipro.

Leta 2011 je bil Škrabec zopet prepričljiv pri beloruskih oblasteh. Z direktorjem sevniškega podjetja Stilles Aleksandrom Polovičem sta s Škrabcem podpisala aneks k pogodbi za opremo hotela Kempinski v Minsku, glavnem mestu Belorusije. Sevniško podjetje je po zaslugi Škrabca dobilo deset milijonov evrov vreden posel.

Beloruske oblasti so Škrabca aktivirale za izgradnjo hotela Kempinski za potrebe svetovnega prvenstva v hokeju, ki je leta 2014 potekalo na beloruskih tleh. Vrednost projekta pa je bila ocenjena na 150 milijonov evrov, od tega bi naj bila vrednost Škrabčevih poslov ocenjena na 57 milijonov evrov. Med drugim Škrabec vstopa na novo področje služenja evrov v Belorusiji. V marcu je Riko podpisal pogodbo za rekonstrukcijo elektro-napajalne postaje 110 kV / 27,5 kV Minsk-Severnyj, ki bo oskrbovala napajanje električnih vlakov za beloruske železnice.

Janez Škrabec je povabil Aleksandra Lukašenka na smučanje na Krvavec. Lukašenko se je med obiskom v Sloveniji med drugim srečal tudi z Milanom Kučanom. (Foto: Twitter)

Zaprisežen levičar, ki se odlično znajde na trgih Belorusije, Rusije in v poslovnih druženjih z iranskim kapitalom
Le v teh poslih, ki smo jih izpostavili je družba Riko v zadnjih desetih letih naredila za več kot 310 milijonov evrov prometa. Ne glede na to, da nam v svojih odgovorih ni priznal, da je tesno povezan s samim Lukašenkom, je Škrabec leta 2004 z beloruskim diktatorjem smučal na Krvavcu. Takrat se je Lukašenko srečal tudi z Milanom Kučanom. Kot je priznal v portretu za Dnevnik, se ima za levičarja, medtem ko mu je kot poslovni vzor predstavljajo udbovsko podjetje Smelt, ki je služilo predvsem interesom globoke države, zaradi spornih mahinacij pa je klavrno propadlo. Za najboljšega prijatelja pa je Škrabec razglasil Jožefa Školča.

Luka Perš