fbpx

Smo med državami z najnižjo stopnjo nasilja nad ženskami, v času Janševe vlade narejen korak naprej na področju boja proti spolnemu nasilju

Foto: Vlada RS

V luči mednarodnega dneva boja proti nasilju nad ženskami je potrebno poudariti, da nasilje nad ženskami ostaja še naprej razširjeno in se začne že v mladosti, razkrivajo podatki letošnje raziskave Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus poudarja, da nasilje nad ženskami povzroča škodo milijonom žensk in njihovim družinam, stanje pa se je še poslabšalo v času pandemije covida-19. “Toda za razliko od covida-19 nasilja nad ženskami ni mogoče ustaviti s cepivom,” je opozoril. Podatki o nasilju nad ženskami iz leta 2019 oziroma zadnji dostopni kažejo, da smo med boljšimi na svetu, kot tudi v Evropski uniji, je z zadovoljstvom sporočil premier Janez Janša in opozoril, da je potrebno zavedanje, da je mogoče še veliko postoriti.

Medtem ko je v Turčiji, Kolumbiji, Kostariki, ZDA in Novi Zelandiji stanje še posebej zaskrbljujoče, se Slovenija uvršča v skupino držav z najnižjo stopnjo nasilja nad ženskami, kjer so Kanada, Čile, Švica, Avstrija in Poljska. Tudi nedavna raziskava Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) nas uvršča v skupino držav z najnižjo stopnjo nasilja nad ženskami in kaže, da smo vidno nad povprečjem držav OECD. Še posebej pozitivno pa je, da je bil letos na področju boja proti spolnemu nasilju s spremembami in dopolnitvami kazenskega zakonika storjen še korak naprej na področju boja proti spolnemu nasilju.

V času Janševe vlade je bil narejen korak naprej na področju boja proti spolnemu nasilju
Na ministrstvu za pravosodje opozarjajo, da nasilje nad ženskami posega na različna področja življenja in pušča globoke posledice, zato je nujno, da se na problematiko vseskozi glasno opozarja in se ves čas vlaga napore za izboljšanje stanja. Da je prišlo do koraka naprej v boju proti spolnemu nasilju, so po besedah ministrstva, ki ga vodi minister Marjan Dikaučič, največ prispevale nevladne organizacije. Vlada oziroma ministrstvo pa je v zakonodajnem postopku sodelovalo pri izboljšavah sprejetih odločitev z dopolnili.

Vir: OECD

“S spremembami in dopolnitvami kazenskega zakonika, uzakonjenimi letos spomladi, je bil namreč sprejet model afirmativnega soglasja oziroma model ja pomeni ja v zvezi s kaznivimi dejanji proti spolni nedotakljivosti. To pomeni, da se vsaka oseba sama odloči, ali je pripravljena na in si želi spolni odnos. Če ni privolila aktivno in svobodno (z besedami ali dejanji), je tak spolni odnos posilstvo,” so izpostavili in po poročanju STA dodali, da je s tem Slovenija postala 13. evropska država z uzakonjenim modelom soglasja. To pa po oceni ministrstva predstavlja veliko zmago na področju boja proti nasilju nad ženskami.

Po besedah ministrstva s  takimi spremembami jasno sporočamo, da je edino pravilno dejstvo oziroma stališče, da je telo vsake ženske, tudi z vidika spolnosti, popolnoma nedotakljivo brez njenega predhodno vidno izraženega svobodnega soglasja oziroma privolitve. Poudarjajo, da se zavzemajo za zakonodajo in prakso, ki ženskam omogoča čim večjo zaščito pred spolnim in drugim nasiljem. Po njihovem prepričanju je nujno, da se zavzema za prakso in zakonodajo, ki ženskam omogoča večjo zaščito pred spolnim nasiljem in drugimi oblikami nasilja. “Pomembno je, da ustvarjamo okolje, v katerem bomo lahko preprečili nasilje nad ženskami tako preko zakonodajnih ukrepov, kot tudi preko obveščanja javnosti ter usposabljanja vseh deležnikov za prepoznavanje nasilja,” poudarjajo.

Foto: iStock

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa sporoča, da je nujno zavedanje, da je za izvajanje nasilja odgovorna oseba, ki povzroča nasilje, ne glede na to, kaj reče žrtev. “Nasilje ni osebna težava posameznice in ni stvar zasebnih ali družinskih odnosov, ampak je nedopustno in kaznivo dejanje, ki ga ne smemo le nemo opazovati,” je opozoril Svetina in ljudi pozval, naj se odzovejo, ko zaznajo ali opazijo nasilno vedenje in ga prijavijo. “Če tako vedenje obsodimo in sankcioniramo, ga s tem zmanjšujemo in ustavljamo. Če pa ga toleriramo, minimaliziramo ali spregledamo, pa nasilnežem dajemo dodatno moč.”

Z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sporočajo, da imajo ničelno toleranco do vseh vrst nasilja nad ženskami in dekleti. Eno ključnih sporočil slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju enakih možnosti žensk in moških je, da so vse oblike nasilja, vključno s spletnim, nesprejemljive. Slovenija ostaja zavezana doseganju najvišjih standardov na področju enakosti spolov in boja proti nasilju nad ženskami in dekleti,” sporoča minister Janez Cigler Kralj.

Nina Žoher