fbpx

Spoznajte tajkuna Petana, ki naj bi smetarskemu kolegu Odlazku priskrbel zmontiran zvočni posnetek!

Bojan Petan. (Foto: STA)

V zrežirani aferi Vizjak je sicer v ospredju medijsko-smetarski tajkun Martin Odlazek, medtem ko je še en tajkun Bojan Petan, ki naj bi sporno gradivo priskrbel, po krivici ostal v senci. Portal Požareport razkriva nekaj Petanovih zanimivih podrobnosti in povezav. 

Spomnimo na to, kar smo že poročali: “Odlazkov imperij se bori proti vladi, ki želi prekiniti mafijsko delovanje,” je minister za okolje in prostor Andrej Vizjak komentiral kar 14 let stare posnetke, ki so jih objavili tudi mediji pod lastništvom medijskega in smetarskega tajkuna Martina Odlazka (mimogrede: v svojih rokah protizakonito kopiči na desetine medijev). Dodal je še, da ne gre za avtentičen posnetek, temveč za lepljenko izjav, ki je odjeknila ravno v času, ko želijo z zakonom prekiniti mafijsko delovanje na področju ravnanja z odpadki. Poročali smo že, da naj bi se tajkun Odlazek na Vizjaka spravil zaradi zakona ZVO-2, ki naj bi usodno posegel v njegove poslovne interese na področju zbiranja in predelovanja odpadkov.

To naj bi menda postajal njegov osrednji posel. Poleg tega smo še poročali, da je posnetek, ki naj bi inkriminiral Vizjaka, POP TV-jevemu novinarju Mirku Vorkapiću dostavil prav novinar Odlazkovega portala Necenzurirano Primož Cirman. Od vrhunskega tonskega mojstra Mitja Krapša pa smo pridobili dokaze, da gre za izvrstno montažo. Med drugim nam je Krapša povedal:  “Posnetek je profesionalen. To ni posnetek telefona, diktafona ali kakšne naprave za splošno rabo iz leta 2007 ali pa je bil že posnetek profesionalno očiščen in drugače obdelan. Po proximity efektu (več basa ima bližnji sogovornik, bolj tanek glas ima oddaljen sogovornik) je bila snemalna naprava blizu g. Bojana Petana, saj se razločno sliši odlaganje roke na mizo in pri tem zažvenketanje žlice na keramičnem krožniku. 

Na Petanovem Dnevniku so prispevek o zrežirani aferi Vizjak naposled sramežljivo le objavili, in sicer brez podpisa avtorja. (Foto: posnetek zaslona)

Torej je snemalna naprava morala biti na mizi v neposredni bližini krožnika. V prvem delu posnetka se v ozadju slišijo ptički, v drugem delu se na glasu g. Petana sliši prostor, kot da je v notranjosti. To je v naravi neizvedljivo. Na osnovi tega posnetka je moj zaključek, da gre za vrhunsko montažo in/ali pa poseg v posnetek.”” V celotni aferi smo se doslej bolj ukvarjali s tajkunom Odlazkom, zato je čas, da nekaj vrstic posvetimo tudi njegovemu “pozabljenemu” tovarišu Petanu, o katerem je portal Požareport nazadnje navedel nekaj osupljivih zanimivosti, zlasti zato, ker naj bi šlo za osebo, ki je (dele) posnetka Odlazku tudi priskrbela.

Petan je Golobičev človek in tovariš spornega Veselinoviča, nekdanjega direktorja STA
V prispevku raziskovalnega novinarja Bojana Požarja je navedeno, da Petan ni kdorkoli. Mediji ga namreč označujejo zgolj kot “podjetnika in bivšega člana LDS-a”. Dejstvo je tudi, da si ga novinarji osrednjih medijev bojijo karkoli vprašati, kar je posebej izpostavil tudi visoki državni funkcionar in predstavnik NSi-ja Janez Pogorelec. Petan sicer skriva ključe do umetno zrežirane afere Vizjak. Poročanju o Petanu pa se izogibajo celo na Dnevniku, kjer je sam direktor (in lažno predstavljajo). Najprej o zmontirani aferi sploh niso želeli poročati, zatem pa objavili članek brez podpisa.

Prvi mož Dnevnika Bojan Petan (Foto: sta)

Petan je sicer eden najslavnejših tranzicijskih tajkunov na Sončni strani Alp, zlasti pa prvi človek časnika Dnevnik. Svojo tajkunsko kariero in imperij po imenu DZS je pretkano gradil ob izrecni podpori postkomunistov, konkretno strica iz ozadja Gregorja Golobiča. Govori se celo, da je Petan Golobičev človek. Ob tem pa gre navesti še zanimivost, da je Imperij pod vodstvom Petana do sedaj nudil zaposlitev kar dvema bivšima direktorjema Sove. In dejansko naj bi Golobič občasno deloval kar iz pisarne tajkuna Petana. Ob tem se omenja primer izpred let, ko je deloval še kot generalni sekretar LDS-a, je bil v Petanovi pisarni, v družbi samega Petana in Bojana Veselinoviča (ki je sicer deloval na STA, Radiu Slovenija in na Dnevniku).

Golobič je kar iz Petanove pisarne, po telefonu narekoval prispevek Repovžu, trenutnemu uredniku Mladine
In tam naj bi bil še eden nekdanjih večjih lastnikov medijev – Leo Oblak. Golobič naj bi tedaj kar preko telefona narekoval prispevek o Vzajemni tedanjemu novinarju Dela Gregorju Repovžu, ki danes deluje kot novinar ultralevičarskega tednika Mladina. To sicer pove tudi nekaj o “neodvisnem” tranzicijskem novinarstvu. Vsakomur je ob tem jasno, da je pogovor z ministrom Vizjakom skrivaj posnel ravno Petan. In če je posnetek napravil prav slednji, potem brez njegove privolitve ni mogel pristati v rokah nekoga drugega. Del skrivnega dogovora (še pred objavo na POP TV) pa je bilo jamstvo, da Petan v medijskem smislu (pa tudi sicer) prejme popolno imuniteto oziroma nedotakljivost.

Tajkun Bojan Petan v družbi svojega tovariša Danila Türka (Foto: sta)

Pred časom pa smo že poročali, da je Petanu njegov politični zaveznik Golobič omogočal, da je brez zakonsko določene ponudbe in prodaje ter brez javnega razpisa prišel do večinskega deleža v časopisni družbi. V času, ko je družba DZS v lasti Petana odkupila delnice Dnevnika v lasti državnih skladov, je bil Petan predsednik LDS-a v občini Brežice. Poleg tega sta bila Petan in Golobič kapitalsko povezana v družbi Margento storitve, kjer je imela DZS 40-odstotni delež, 60 odstotkov pa družba Margento, ki je bila v lasti Ultre. Spomnimo še, da Golobič velja za Kučanovega človeka.

Domen Mezeg