fbpx

Gradbeni inšpektor razkriva: Pod vodstvom Dragana Matića morali preverjati nepremičnine njegovih političnih tekmecev, tudi članov SMC!

Dragan Matić (Foto: STA)

V naše uredništvo je prispela anonimka gradbenega inšpektorja, ki razkriva nepravilnosti na Inšpektoratu za okolje in prostor, ki ga vodi kot vršilec dolžnosti bivši član SMC Dragan Matić. Med drugim se mu očita politično zastraševanje svojih bivših poslanskih kolegov ter obračunavanje s sosedi in sokrajani, to pa je le nekaj navedb, ki bremeni njegovo delo. Matić se je odzval na navedbe v anonimki. Spodaj si lahko preberete odgovor.

“Pišem vam kot dolgoletni gradbeni inšpektor. Počutimo se kot mafijski izterjevalci pod vodstvom Dragana Matića. Pošilja nas nad svoje politične tekmece, zadnje čase tudi nad člane svoje stranke, v kateri je viden razkol. Tako smo prioritetno morali preverjati nepremičnine Gregorja Židana, Dušana Verbiča in Gregorja Periča,” je le nekaj šokantnih dejstev, ki razkrivajo nepravilnosti na Inšpektoratu za okolje in prostor pod vodstvom Dragana Matića.

Anonimka gradbenega inšpektorja razkriva še druge nepravilnosti. Za svoje ambicije ga izkorišča njegova žena, ki je direktorica Zdravstvenega doma v Medvodah, saj morajo inšpektorji preverjati gradbene načrte tamkajšnjih občinskih stavb. Matić bi naj šel celo tako daleč, da je preko inšpektorjev ustrahoval svoje sosede in sokrajane.


Je bil poslanec SMC Gregor Perič žrtev maščevalnosti svojega bivšega strankarskega kolega Dragana Matića, kot razkriva anonimka gradbenega inšpektorja? (Foto: STA)

Med drugim se dogaja na Matićevem inšpektoratu tudi mobing, tam pa se sprehaja tudi bivša piarovka SMC Petra Ložar
Razočarani anonimni gradbeni inšpektor pa med drugim tudi razkriva, da se pod Matićevim vodstvom dogaja tudi mobing nad zaposlenimi. Po prostorih inšpektoriata pa se sprehaja tudi bivša piarovka SMC Petra Ložar kljub temu, da tam sploh ni zaposlena. “Dnevno se dogaja mobing nad zaposlenimi, enako se je po informacijah zaposlenih dogajalo že prej na zgodovinskem arhivu. Prosim, ukrenite nekaj,” je obupano zapisal anonimni gradbeni inšpektor.

V anonimki je tudi izpostavljeno, da bi se naj Dragan Matić posluževal mobinga nad zaposlenimi. (Foto: STA)

Matić je svojo dvoličnost pokazal v primeru sporne gradnje Jankovićevega kanala C0
Če je bil Dragan Matić iz SMC še pred dobrim letom dni, ko je sodeloval v kampanji za mesto ljubljanskega župana, močno zaskrbljen zaradi gradnje kanalizacije čez vir pitne vode v Ljubljani in je govoril o spremembi prakse, pa se je zdaj zavil v molk in pasivnost, in to kljub temu, da je zasedel mesto glavnega okoljskega inšpektorja. Na zadnji seji, ko se je obravnavala problematika pitne vode v Ljubljani, pa je kar vstal in zapustil sejo mestnega sveta.

Dragan Matić se je pred lokalnimi volitvami leta 2018 boril proti sporni gradnji Kanala C0, sedaj pa je eden od branikov spornega projekta Zorana Jankovića. (Foto: STA)

Med drugim je pred lokalnimi volitvami leta 2018 na svojem Facebook profilu zapisal sledečo izjavo: “Danes smo se s kolegi srečali s krajani in lastniki zemljišč, kjer se izvaja projekt C0, ki povezuje tri občine – Ljubljano, Vodice in Medvode. Mestna oblast brez soglasij lastnikov posega v prostor in dnevno spreminja traso za odpadne kanalizacijske vode. Trasa poteka na območju podtalnice in popolnoma brez nadzora. Nemočni lastniki prekopanih njiv in vrtov pa so pač postavljeni pred dejstvo. To prakso bomo odločno spremenili,” je zapisal Matić 27. oktobra 2018. S svojim delovanjem je še enkrat dokazal, da je čistokrvni tranzicijski levičar. Govori eno, dela pa nekaj popolnoma drugega.

V. d. glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za okolje in prostor izjavlja, da nič od navedenega ne drži. Postopki za ugotavljanje mobinga potekajo po ustaljenem procesu, saj so anonimne obtožbe, ki jih povzemate prispele na MOP, ki jih je posredoval pooblaščencem za mobing na IRSOP. Ti bodo vse navedeno preverili.

Včeraj smo vam poslali odgovor v. d. glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za okolje in prostor, ki izjavlja, da nič od navedenega ne drži in povedali, da bomo vse trditve, ki se nanašajo na delovanje organa še preverili.

Pri svetovalcih za pomoč in informiranje s področja varstva pred spolnim in drugim nadlegovanjem ali trpinčenjem (imamo tri), smo preverili prijave mobinga. Po njihovih podatkih, od javnih uslužbencev Inšpektorata RS za okolje in prostor, v zadnji polovici leta, niso prejeli niti ene prijave mobinga.

V evidenci inšpekcijskih postopkov smo preverili, ali so bili zoper poslance SMC, omenjene v anonimki, uvedeni IP in ugotovili, da te osebe niso predmet nobene inšpekcijske zadeve.

Vodenje inšpekcijskih postopkov v zadevi Eco Resort, je do sredine letošnjega januarja preveril Varuh človekovih pravic in ni ugotovil kršitev. Vsi postopki se od takrat dalje nadaljujejo v skladu z Gradbenim zakonom, Zakonom o inšpekcijskem nadzorom in Zakonom o upravnem postopku. V evidenci gradbenih zadev se ne nahaja inšpekcijski postopek na ime Matjaž Zorman.

V evidenci gradbenih zadev se ne nahaja inšpekcijski postopek, uveden v letu 2019 ali 2020, v katerem bi bila zavezanka Občina Medvode.

Po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru, so inšpektorji pri opravljanju inšpekcijskega nadzora, popolnoma samostojni. Samostojno se odločajo, katera zakonsko dopustna dejanja in katere dokaze bodo izvedli v postopkih. Če je na voljo več možnih ukrepov se ob upoštevanju načela sorazmernosti samostojno odločijo za ustrezen ukrep glede na ugotovljeno dejansko stanje. Prav tako samostojno izrekajo ukrepe v okviru materialnih določbah. Za presojanje, zakaj se je inšpektor odločil tako in ali je to pravilno oziroma nepravilno, ali prepozno, sta pristojna drugostopenjski organ (Ministrstva za okolje in prostor) oziroma pristojno sodišče.

In še zadnje, vse stranke, ki vstopajo v prostore inšpektorata, se evidentirajo. Fizične osebe, ki je navedena v anonimki, ni med njimi.

S spoštovanjem,

Inšpektorat RS za okolje in prostor

Odgovor na navedbe Petre Ložar:

Luka Perš