fbpx

Stojan Petrič z državo zaslužil skoraj milijardo evrov! Nove gradbene posle mu lahko omogoči le vlada tranzicijske levice!

Foto: STA

Razkrivamo poslovno mrežo idrijskega tajkuna Stojana Petriča, ki je samo od leta 2003 od slovenskih davkoplačevalcev prejelo skoraj milijardo evrov (994.095.033,96) slovenskega davkoplačevalskega denarja v podjetjih v lastništvu Petriča.

Stojan Petrič sploh ne skriva, da hoče zrušiti sedanjo uspešno vlado. Zadnji neuspehi, da ni bil izbran za gradnjo hotela Brdo in druge cevi karavanškega prostora ter slabi obeti za izbiro gradnje drugega železniškega tira med Koprom in Divačo, povzročajo pri Petriču popolno paniko. Še bolj mu je načrte pokvaril odhod poslovnega znanca Dušana Zorka z mesta direktorja 2TDK. Prav Zorko mu je v preteklosti prodal največjo medijsko časopisno hišo Delo za nekaj več kot sedem milijonov evrov.

Stojan Petrič, varovanec Milana Kučana in član Foruma 21 je v zadnjih letih prevzel eno od osrednjih vlog levega gospodarskega omrežja. Po zlomu velike gradbene zemonske trojice SCT, Primorje in Vegrad je s svojim Kolektorjem zasedel prosto mesto in postal največji slovenski gradbinec v zadnjem desetletju. Samo na račun KOLEKTOR CPG d.o.o je na račun državnih poslov zaslužil rekordnih 535.208.423,33 evrov. Drugi del donosne pogače pa mu je prinesel Kolektor Koling s 232.081.909,97 evrov. Zgolj s tema subjektoma je zaslužil skoraj 800 milijonov evrov.

Gradbeni posli Kolektorju prinesli skoraj 900 milijonov evrov 
Skupno je iz skupine Kolektor Stojan Petrič pospravil v žep že 885.088.318,72 evrov. Vendar ne glede na vse, da je v zadnjih letih veliko investiral v svoje omrežje, ki bi mu omogočalo izgradnjo druge cevi karavanskega predora ali drugega tira, mu tudi njegovi pomagači na posameznih ministrstvih ne morejo pomagati.

Ne glede na to, da se imajo Petričevi za kralje slovenskih gradenj, se ne zavedajo, da živimo v prosto tržnem gospodarstvu, kjer odloča kakovost in najnižja cena. Vendar Kolektor ne razume, da so gradnja predorov in zahtevni posegi za gradnjo drugega tira enostavno preveč zahteven posel za Petričeve fante. Ti brez omembe vrednih referenc in s stalnimi pritiski na Državno revizijsko komisijo in na zaposlene uradnike na Ministrstvu za infrastrukturo, podobno kot v Družbi za avtoceste Republike Slovenije (DARS) mislijo, da lahko kot propadli gradbeni tajkun Ivan Zidar dosežejo vse, kar si želijo.

Zato je popolnoma razumljivo, da je Petrič ponudil finančno in medijsko podporo projektu tranzicijske levice in tehničnemu mandatarju Jožetu P. Damijanu, saj bi ji v primeru prevzema oblasti izstavil račune v obliki dogovorjenih poslov pri infrastrukturnih projektih.

Očitno bo drugo cev predora Karavanke s slovenske strani gradil turški izvajalec. To je Petriča zelo ujezilo, zato je vlagal eno pritožbo za drugo. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Na račun upokojencev v Idriji prejel več kot 22 milijonov evrov od leta 2012!
Drugi del poslovne pogače Petriču predstavljata podjetji FMR in FI d.o.o. Podjetje Fi d.o.o. je zanimivo predvsem zaradi končnega lastninjenja podjetja Etra 33. Podjetje je sto odstotni lasti Petriča, njegova žena Nada pa direktorica podjetja. Z njim je preko Kolektorja zaslužil slabih 7.311.333,87 evrov davkoplačevalskega denarja.

Mreža Petričevega podjetja FMR. (Foto: E-bonitete)

Družba FMR je krovna družba za celotno družbo Kolektor. V njej so se skrili vsi pomembni lastniški deleži, ki obvladujejo Kolektor. Preko novoustanovljene FMR Media je kupil še eno slovensko davkoplačevalsko molzno kravo, časopisno hišo Delo. Po javnih objavljenih podatkih je Delo od slovenskih davkoplačevalcih prejel dobrih 42 milijonov evrov. S tem pa je Petrič dobil močno medijsko orožje, s katerim vpliva na slovensko javno mnenje.

Vendar kot je povedal nekdanji glavni urednik Uroš Urbas, so v Petričevem Delu zaščiteni kot kočevski medvedi Milan Kučan, Gregor Golobič, Aleksander Mervar, Zoran Janković in Petričevi poslovni partnerji, da se o njih negativno poroča. Vendar se ne smemo čuditi, če ideja o KUL koaliciji zrasla na zeljniku Golobiča, ki bi naj po poročanju Požareporta tri mesece prepričeval Damijana za novo žrtveno jagnje pohlepnega omrežja globoke države.

Celotni finančni kompleks FMR-ja pa je s Slovenijo zaslužil več kot sto milijonov evrov (101.695.381,37). Zanimiv podatek je med drugim tudi to, da v lastniško strukturo FMR-a spada tudi služenje na račun upokojencev. V lasti FMR d.o.o. je med drugim Dom upokojencev Idrija. V lasti ga imajo od tretjega februarja 2012. Po javnih podatkih je omenjeni dom upokojencev prejel nekaj nad 38 milijonov evrov državnih sredstev, samo od leta 2012 so prejeli več kot 22 milijonov evrov sredstev (22.261.787,36).

Idrijskega rokomavha ne zanima nič, le služenje na stotine milijonov na račun slovenskih davkoplačevalcev
Stojan Petrič je zelo motiviran, da ima ključne politične odločevalce v svojih rokah. Idrijski državljan Kane se noče sprijazniti, da bi mu lahko sedanja vlada uničila dolgoletno služenje na račun slovenskih davkoplačevalcev. Kljub svoji moči se bodo počasi pričeli sodni postopki v zadevi Etra 33, ne glede na Petričev vpliv.

Zato Petriču priporočamo, da pri njegovih sedemdesetih letih starosti zapusti slovensko gospodarsko in politično prizorišče in uživa v zasluženem pokoju.

Dom upokojencev Idrija je od leta 2012 prejel več kot 22 milijonov sredstev. (Foto: Erar)

Luka Perš