V SD so nehote prislužili tožbo svojemu šefu Kučanu

Foto: STA

Volitve se bližajo, stranka SD pa za kampanjo seveda potrebuje denar – po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa bi jim prav prišlo tudi njegovih deset tisočakov, za kolikor ga tožijo, ker se lani septembra ni javno opravičil za svoje besede. Spomnimo, minister je v oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da so na proteste vabili tudi poslanci stranke SD. Poslanca Marko Koprivc in Matjaž Nemec sta želela opravičilo, ki pa ga nista dobila, zato sta proti Hojsu vložila tožbo. Minister je takrat napovedal, da bo tožbi SD sledila njegova tožba proti Milanu Kučanu, ki je dejal, da je Hojs organiziral nasilne proteste 5. novembra. Zanimivo, te Hojsove izjave so nekdanjega predsednika spodbudile, da se je takoj naslednji dan udeležil kolesarskih protestov. Zanimivo pa je tudi to, da Nataša Pirc Musar zastopa stranko, ki jo je zrušila s položaja generalne direktorice RTVS. 

Lani septembra sta poslanca SD Marko Koprivc in Matjaž Nemec dala notranjemu ministru Alešu Hojsu 48 ur časa, da se javno opraviči za svoje besede – minister je namreč dejal, da so Socialni demokrati pozivali k protestom. Če se minister ne bo opravičil, sta mu zagrozila s tožbo. Ob vsem tem je seveda treba spomniti, da so se poslanci stranke SD protestov tudi udeleževali, zato je ta tožba še toliko bolj absurdna. Hojs je takrat napovedal, da bo sam, takoj naslednji dan, vložil tožbo proti bivšemu predsedniku republike Milanu Kučanu. Kot razlog za tožbo proti Kučanu je navedel besede nekdanjega predsednika, da je Hojs organiziral nasilne proteste 5. novembra. “Podobno, kakor bodo oni mene tožili, bom jaz njega, in naj sodišče potem razsodi, kdo je kaj organiziral. Sam sem rekel, da so Socialni demokrati pozivali k tem protestom in sodelovali pri njih, gospod Milan Kučan pa je eksplicitno rekel, da sem jaz organiziral protest 5. novembra,” je za N1 poudaril Hojs. Kučan pa se je na to odzval, češ da nič hudega, če bo Hojs vložil tožbo ter spomnil, da je minister v imenu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) proti njemu že pred leti  podal kazensko ovadbo – VSO je takrat ocenil, da je Kučan zagrešil veleizdajo in sabotažo, ker ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe.

“Neplačani računi so pred začetkom volilne kampanje nerodna zadeva. ⁦Stranka SD bi jih želeli poplačati tudi z mojim prispevkom v višini 10 tisoč evrov. Odvetnica ⁦Nataša Pirc Musar je zato, ker ni postala šef ⁦RTV Slovenija, dobila več deset tisoč evrov. Prvorazredni zmorejo,” je danes zapisal Hojs in priložil tožbo socialnih demokratov, ki jih zastopa Dejan Levanič in Odvetniška družba Pirc Musar & Lemut Strle. Spomnimo. V preteklosti se je veliko pisalo o finančnih težavah stranke SD. Siol je predlani razkril finančne podatke parlamentarnih strank v letu 2019, kjer stranki SD ni ušlo neslavno prvo mesto v kategoriji zadolženosti. Po njihovem poročanju nasledniki politike bivšega režima izkoriščajo zakon, ki podjetjem že nekaj let strogo prepoveduje kakršna koli darila za financiranje kampanj in določa kazni za stranke in podjetja, ki bi to prepoved prekršila. Če pa stranka že desetletje ni plačala storitve ali blaga, je to prisilno darilo podjetja za financiranje volilne kampanje.

 

Musarjevo je zrušila stranka SD, sedaj jo zagovarja
Nataša Pirc Musar
je aprila leta 2014 najprej dobila, že čez mesec dni pa izgubila položaj generalne direktorice RTV Slovenija. Zaradi izgube dohodka in duševnih bolečin je od javnega zavoda pričakovala 215 tisoč evrov odškodnine:  “Z zahtevkom nisem pretiravala,” je dejala po poročanju Dnevnika. “Če sledimo razlagi pravne stroke, da z odpravo tega sklepa imenovanje za generalno direktorico ni pravno veljavno nastopilo in nima pravnih učinkov, se postavlja vprašanje utemeljenosti odškodninskega zahtevka kot takšnega in zato njegove višine ne morem komentirati,” pa je o zahtevku Musarjeve takrat dejal predsednik programskega sveta RTV Slovenija Miran Zupanič. Vse skupaj se je na koncu izšlo s poravnavo – Musarjeva je dobila 70 tisoč evrov bruto, kar se ji je sicer zdela velika krivica. “Bolj od moje zgodbe je pomembno nekaj drugega. RTV SLO je bila, in to se še vedno pozna, pod vplivom Socialnih demokratov,” je pred časom pojasnila Musarjeva in dodala, da nje takrat ni zrušila SDS, ampak SD. Visoki predstavniki te stranke so govorili, da Nataša Pirc Musar ne posluša in da jo je zato treba zrušiti – kar so tudi storili, je odvetnica opisala dogajanje za Delo. No, dejstvo da so jo Socialni demokrati zrušili, je očitno prav nič ne ovira pri tem, da jih sedaj zagovarja. “Pecunia non olet“, so vedeli že stari Rimljani, kar bi se po naše reklo, da denar pač ne smrdi.

Sara Bertoncelj