Molk levih strank o migrantskem nasilništvu v “jedrni” Franciji

Predstavniki vladajočih strank so se o dogajanju v Franciji zavili v molk. (Foto: STA)

V Franciji migranti in njihovi potomci že sedmi dan pustošijo po ulicah. Še v nesrečnem ukrajinskem Hersonu je te dni mirneje kot v obleganih francoskih mestih, kot so Pariz, Lyon, Marseille in drugih. Podivjana drhal nima nobene meje in je že zdavnaj pozabila na izvirni razlog za proteste – policija je ustrelila mladega francoskega Alžirca, ki so ga mediji predstavili kot “fanta, ki je rad igral ragbi”, uradne kartoteke pa pravijo, da je imel 12 nalogov za aretacijo, ustavili pa so ga v dragem mercedesu s tujo registracijo, in nihče točno ne ve, kako se je nezaposleni najstnik znašel v njem. Najstnik je že pokopan in pozabljen. Zdaj gre za ropanje trgovin, uničevanje cerkva, francoskih nacionalnih simbolov, prevračanje avtov in celo napade na dom (med drugim so napadli družino enega od podžupanov Pariza). Kaj si o protestih mislijo, smo vprašali slovenske leve stranke, ki so v preteklosti navdušeno podpirale politiko odprtih vrat, podrtih ograj in ohlapne migrantske politike, zaradi katere palestinski mladenič že posilil 74-letno ženico. 

Vsa slovenska koalicijska levica je namreč pomenljivo tiho, ko Francija doživlja vsak dan nov val “kulturne obogatitve”. Jasno je, da ne protestirajo “Francozi”, kot se spreneveda Petričevo Delo. Morda bi takšna medijska retorika še 15 let nazaj delovala, danes pa vsekakor ne več. Francozi so doma in trepetajo za življenja – tisti najpogumnejši pa po soseski patruljirajo s katanami, saj je pravna država razpadla, policija pa več ne varuje običajnih državljanov. Ljudje na ulicah vsekakor niso Francozi – veliko je čisto pravih migrantov (z ali brez statusa), veliko pa je tudi otrok migrantov iz bivših francoskih kolonij, ki se (kot v vsaki državi, v katero pridejo) nikakor ne morejo asimilirati. Slišimo vzklike: “Alah je velik!”, “Francija je naša!” in “Mohamed je edini prerok!”, medtem ko se ljudje subsaharskih, severnoafriških in bližnjevzhodnih korenin z mitraljezi prevažajo v ukradenih policijskih kombijih, potem ko so brutalno pretepli nemočne francoske policiste.

Gre za eno samo skupino
V Franciji je ogromno migrantov: azijske diaspore je v Franciji okoli 5 milijonov (skoraj 7 % prebivalcev). A ti ne protestirajo. Veliko je prebivalcev bivših držav varšavskega pakta. A ti ne protestirajo. Veliko je prebivalcev z Balkana. Tudi ti ne protestirajo. Najbolj skrbno varovana skrivnost francoskih protestov, ki jo vsi vedo, pa je nihče ne sme povedati na glas, je, da protestirajo izključno muslimani. Ne le tisti iz bivših kolonij, ampak vsi muslimani. Tudi takšni, ki so prišli kot azilanti iz Sirije, Libije, Iraka, Irana itd. Ne gre le za vprašanje kolonialne preteklosti (sicer to, da si mladi muslimani ne želijo najti službe, mladi nefrancoski Azijci in belci pa si jih, ni prav v ničemer povezano s kolonialno preteklostjo).

Slovenska levica se osredotoča izključno na uvoz muslimanskih migrantov
In glej za zlomka, glavni migracijski program naših skrajnih levičarjev –  ki so v preteklosti skrivali migrante v državnem zboru in se z verigami priklenili na afriške nezakonite migrante – je ravno v tem, da se v Slovenijo pripelje čim več muslimanskih migrantov. Ne ukrajinskih – za tiste jim ni mar oz. se jih celo otepajo. Njim so mični izključno migranti, ki kampirajo v Bosni in se vsak dan znova trudijo, da prek Kolpe dosežejo Slovenijo. Ograja se je odstranila zato, ker je bila učinkovita, ne zato, ker naj bi bila neučinkovita.

Foto: STA

Spomnimo: poslanka koalicijske levice in podpredsednica državnega zbora Nataša Sukič se je pred časom z verigo in ključavnico priklenila na migranta, ki bi ga policija morala deportirati v skladu z Dublinskim dogovorom. Ni mu bila namreč ugodena prošnja za azil. To se je zgodilo v kontekstu protesta, ki so ga na dan načrtovane deportacije organizirali pred azilnim domom na Viču ob 7. uri zjutraj člani iniciative prosilcev za azil in podpornih organizacij. Od vlade so zahtevali, da se izročitev Hrvaški ne izvede.

Primer Šami
To pa ni bil prvi tak incident. Spomnimo, da so pred leti člani in parlamentarci strank Levica in Socialni demokrati v Državnem zboru pred policijo skrivali migranta Ahmada Šamija, katerega bi policija prav tako morala deportirati – še danes je v državi. Takrat so ga v posmeh pravni državi v državni zbor “skrili” skrajno levi aktivisti, v DZ pa so se nato z njim pogovarjali Milan Brglez, Matjaž Han in Jan Škoberne (vsi SD), Miha Kordiš (Levica) in skrajni levičar Miha Blažič, bolj poznan kot raper N’toko. Ahmad Shamieh oziroma Ahmad Šami je nato “posloval” kar v središču Ljubljane, kjer si je postavil brivnico – zaščita vladajoče politike mu je očitno nudila tudi imuniteto pred spoštovanjem zakonov, ki jih moramo sicer dosledno spoštovati običajni državljani. Večinski mediji so ga kljub temu mučeniško imenovali za “psihološko žrtev birokracije, enega ključnih orožij evropske in slovenske vojne proti beguncem in migrantom”. Nihče pa omenil, da je odrasel moški doma pustil ženo in otroke. Ste kdaj slišali takšno skrb za migrante, ko so v Slovenijo prišli od vojne resnično prizadeti Ukrajinci?

Politiki SD in Levice, ki so povsem poteptali pravne standarde pri nezakonitem zavzemanju za sirskega migranta Ahmada Šamija. (Foto: Twitter)

Podrta ograja kot simbol
Odstranjevanje ograje na meji s Hrvaško je bil svojevrsten simbol. Nekateri so govorili, da se s tem ščiti živali, ki se ujamejo v mreže, nekateri, da ograje niso učinkovite, najbolj pa so bili odkriti v Levici, kjer so med vrsticami priznali, da so ograje učinkovite pri preprečevanju nezakonitih migracij, a oni si jih želijo. In res – zgodilo se je, kar se je moralo zgoditi. Lani se je število nezakonitih prehodov državne meje s Hrvaško povečalo za 64 odstotkov. V Levici bi rekli, da gre vse po planu – postajamo Francija. Vmes je vlada še hvaležno sprejela migrantske kvote Bruslja, s katerimi bi “nemška” Evropska komisija nevarne nemške kriminalce, ki so dobili mednarodno zaščito, “pravično” prerazporedil po drugih državah EU.

Iz strank koalicije na naše vprašanje še niso odgovorili in najbrž tudi ne bodo. Edini odziv, ki ga je javnost v zvezi z dogajanjem v Franciji dobila, je tisti s strani MZZ, kjer so začasno odsvetovali potovanja v Francijo. Očitno se nočejo pogovarjati o empiričnih posledicah tega, kaj se zgodi, če se v državo uvozi skupino migrantov, ki je še posebej neodzivna na asimilacijo v kulturo in državo, kjer živijo. Mar bi bili vsaj toliko iskreni kot nemška Die Linke, ki je v tvitu o protestih v Franciji napisala: 1. Tako se bori proti bogatim. in 2. Tako se organizira protest.

Foto: Twitter

Saj vsi slutimo, da si vsaj v stranki Levica to intimno tudi mislijo, a zaenkrat ne upajo povedati na glas.

Andrej Žitnik