Tako je RTV polit-novinarka Eugenija Carl žolčno obračunala s svojim sodelavcem in avtorjem proslave ob dnevu državnosti Igorjem Pirkovičem!

Eugenija Carl ob podelitvi Slovenka leta 2013. (Foto: Arhiv Nova24tv)

“Naši režiserke in režiserji so sposobni sodobnih režijskih prijemov, naši scenaristi ne izbirajo nastopajočih s strankarskih simpatizerskih list in imajo vedno v mislih sladkorne bolnike. Noše in harmonike zaklenemo v omare petkovih večerov na enki. Tudi ne krademo kadrov s Shutterstocka. Fušajoči ne prestanejo sita glasbenih urednikov. Naši “lučkarji” in odrska svetlobna turoba? No way! Grafiki pa bi, stavim, šli v stavko, če bi jim kdo predlagal vizualno estetiko iz 80-let in celostno podobo preneseno z jumbotov ene stranke,” sporoča Slovenka leta in neodvisna novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl svojemu sodelavcu in avtorju proslave za dan državnosti Igorju Pirkoviču. “Če sta Evgenija in Mojca srečni, da se ukvarjata z mano, pa naj bosta. Trenutno sem zaposlen z odgovarjanjem na stotine prijaznih sporočil glede proslave, zaradi česar so mnogi spet dobili upanje v normalno Slovenijo,” se je na kritiko Carlove na naše vprašanje odzval Pirkovič.

Avtor letošnje proslave ob dnevu državnosti Igor Pirkovič je prejel veliko čestitk za njeno vsebino. A med njimi ne bo čestitke njegove kolegice Eugenije Carl. Družbeno politična delavka tudi tokrat ni mogla biti tiho in je na svojem Facebook profilu zlila vso “gnojnico” na avtorja proslave in sedanjo vlado. V svoji kritiki pa kritizirala režijo prireditve, izbiro glasbe in grafike. “Mi smo samo kable povlekli do reportažnega, da ste jo vi lahko gledali,” je cinično komentirala Carlova. Na žolčni komentar službene kolegice se je javno odzval Pirkovič, “še dobro, da ni leto 1945, ker bi nas ta…”

Strokovnjakinja za delo in lik bivšega koprskega župana Borisa Popoviča tudi tokrat ni varčevala z besedami. Lahko smo zelo veseli, da Carlova ob novinarski obrti obvlada še povezovanje kablov za reportažni avtomobil javne televizije. V zapisu Carlove lahko opazimo, da je slavna medijska delavka preživljala prave muke ob gledanju proslave. Kot kaže je ljubiteljica bolj alternativne-trendovske moderne umetnosti, ki je bila glavna nit preteklih državniških proslav.

V imenu obrambe lika, dela in časti moje hiše, vljudno prosim, da sinočnje proslave ne povezujete z RTV-jem. Mi smo samo…

Gepostet von Eugenija Carl am Donnerstag, 25. Juni 2020

Letošnja proslava poudarila domoljubne vrednote Slovenije
Mnenja glede preteklih proslav ob državnih praznikih so se kresala že velikokrat. Tudi v prihodnosti se bodo. A za takšno težavo obstaja zelo enostavna rešitev. Na svojem daljincu za televizijski sprejemnik preklopiš na drug program ali ugasneš. Kot kaže bi si Carlova veliko raje ogledala antiproslavo, ki je potekala na Prešernovem trgu nekaj ur prej in s totalitarci prepevala pesem Bella Ciao.

Žal ji avtor proslave Igor Pirkovič ni izpolnil te želje in njenih pričakovanj. Začetek letošnje proslave ob dnevu državnosti so oznanile salve topov, sledil pa je govor predsednika republike Boruta Pahorja, ki je odražal spravljivost, opaziti pa je bilo tudi Pahorjev čut za situacijo. Sledil je kulturen program z domoljubno tematiko, ki ga je pripravil bivši urednik oddaje Tednik.

Letos smo lahko slišali različne glasbene žanre z domoljubno tematiko. Od vokalnih izvedb, ariji, popevk do narodnozabavne Slovenija, od kod lepote tvoje. Med drugimi so nastopili Ana Soklič, Oto Pestner, Gašperji, vokalna skupina Bassless, policijski orkester in številni drugi. Včerajšnja državna proslava je po mnenju nekaterih, eden izmed korakov vrnitve v normalnost. “Po skoraj desetletju totalitarnih simbolov in enačenju komunistične revolucije s slovensko samostojnostjo sem končno dočakal proslavo, po kateri lahko rečem le… vrnitev v normalnost,” je zapisal sodelavec Ministrstva za kulturo Mitja Iršič, ki je še dodal: “Normalnost začneš ceniti komaj, ko jo izgubiš.” 

RTV mudžahedinke družno udarile
Eugenija Carl je le še ena izmed “samostojnih, objektivnih in neodvisnih” novinark javne televizijske hiše, ki ideološko ne prenesejo drugače mislečih. V živo je svoj šov izvedla novinarka RTV Slovenija Špela Kožar, ko je problematizirala vlogo varnosti in policije. Podobno je težave soustvarjala na svojih socialnih omrežjih urednica Tednika Jelena Aščič, ko je objavila sliko iz antiproslave in policiste, ki so varovali varovano območje. Mojca Pašek Šetinc pa je med drugim problematizirala delo svojega novinarskega kolega Pirkoviča, ter mu očitala kršitev novinarske etike. Zanimivo debato hujskanja proti Pirkoviču je začel neodvisni strokovnjak za medije in profesor na FDV Marko Milosavljevič. Svojega trenutka pa ni zamudil tudi provokator Domen Savič.

Del debate pod javno objavljeno novico Eugenije Carl na Facebooku, v kateri so izvajali gonjo proti novinarju RTV Slovenija Igorju Pirkoviču.

Vsega tega problematiziranja glede varnosti ne bi bilo, če bi organizatorji  “antiproslave” prijavili dogodek. Žal je, zaradi njihove umetniške vzvišenosti in nedotakljivosti, policija morala kot ob petkovih protestih pripraviti varnostni načrt. Tega ne razumejo nekatere novinarke na javni televiziji, ki slikajo venomer črnogledo situacijo okrog policije ter jo namensko prikazujejo v negativni luči.

Carlova in preostala četica pa tiho podpira delovanje kolesarskih protestnikov, kar so tudi že večkrat javno izrazile. Ob tem jih ne moti, da se ne ve, kdo so organizatorji in zakaj niso nikoli prijavljeni. A same bodo raje skrile resnico ter posnele še en hujskaški prispevek o diktaturi in avtoritarnosti največje vladne stranke in vlade. Eugenija Carl je s svojo objavo tudi pokazala, koliko ceni delo svojega sodelavca. Raje kot da z njim javno obračuna, bi ga povabila na kavo in mu povedala svoje mnenje iz oči v oči. A za neodvisno, objektivno in samostojno novinarko RTV Slovenije je žal to prezahtevno dejanje.

Luka Perš