fbpx

[Razgaljamo nevladne organizacije] Tako nični so njihovi dosežki, a tako veliko vašega denarja poberejo

Foto: STA

Vsakdo si ne glede spol, starost in politično prepričanje želi, da bi živeli v naprednejši in razvitejši Sloveniji, v kateri bo lahko vsak posameznik uresničil svoje potenciale ter dobro živel. To pa seveda med drugim ni mogoče, če se denar namenja za financiranje nevladnih organizacij s političnimi cilji. Nihče na tem mestu ne trdi, da so nevladne organizacije povsem nepomembne, pomembno pa je, da s svojim delom doprinesejo dobrobiti družbe, ne pa da so le kanal, preko katerega se napajajo tisti, ki so določeni politični opciji blizu. Ker je premier Janez Janša nedavno objavil tvit, kjer je ob nizu nevladnih organizacij, zbranih v civilno iniciativo Glas ljudstva, svoje sledilce povprašal, če kdo pozna kakršenkoli nacionalni dosežek kateregakoli od spodaj navedenih prejemnikov davkoplačevalskega denarja, se je nanj usul kup kritik s strani omenjenih nevladnikov. Čemu je to tako, je s svojimi navedbami sredi januarja letos potrdil predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je pojasnil, da so nevladne organizacije prava opozicija. 

Znano je, da so nevladne organizacije blizu levici, zato ne čudi, da so se te vključile v boj proti aktualni oblasti. Še posebej jim gre v nos premier Janez Janša, ki je v enem izmed svojih nastopov v parlamentu nazorno ponazoril, zakaj smo, kjer smo, ko je govora o oskrbi starejših in stanju slovenskega zdravstva. Od leta 2009 do leta 2019 je bilo iz Proračuna RS za prenovo domov za starejše namenjenih 31.841.020 evrov ob dejstvu, da v tem času ni bilo zgrajenega nobenega doma za starejše. Za vzdrževanje in gradnjo študentskih domov je bilo v tem času namenjenih zgolj 35.672.609 evrov. Hkrati pa je 20 najbolje financiranih tako imenovanih “nevladnih organizacij”, večinoma iz naslova Metelkova 6 v Ljubljani, iz proračuna prejelo kar 70.481.020 evrov.

“Zato nas v LMŠ ni sram povedati, da z brezhrbteničarji in oportunisti, ki so obstoječo vlado postavili, jo ohranjali pri življenju, na tak ali drugačen način, ne moremo sodelovati. Pa naj se imenujejo, kakor želijo. Kdo je bil zadnji dve leti prava opozicija se ve že dolgo. To smo štiri stranke opozicije in nevladne organizacije. Znotraj tega je veliko možnosti za sodelovanje, zato bo tako tudi v bodoče,” je izpostavil Marjan Šarec, ki je končno razkrinkal, da nevladne organizacije le niso neodvisne in apolitične, kot bi to same rade pokazale v javnosti, ko gre za kritiko oblasti v luči njihovega financiranja. Kot smo lahko tudi sami v ponedeljek videli, levica z iniciativo Glas ljudstva še kako sodeluje, saj očitno delijo kar nekaj pogledov na svet, kjer ne gre brez vračanja v preteklost, revanšizma in boja proti napredku.

Del leve iniciative, ki združuje 110 organizacij in civilnodružbenih iniciativ, so med drugim: Inštitut 8. marec,  inštitut Danes je nov dan, Mirovni inštitut, Sindikat Mladi plus, Društvo informacijski center Legebitra, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Protestna Ljudska Skupščina, Greenpeace Slovenija, Zavod Državljan D, Maska Ljubljana, Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenija in številne druge. V nadaljevanju jih bomo pod drobnogled vzeli nekaj in si pogledali, s čim se ukvarjajo in koliko javnih sredstev te od države prejemajo.

Zavod Global
Zavod za globalno učenje in razvoj projektov (Zavod Global) je bil ustanovljen leta 2010. Kot je mogoče prebrati iz njihove uradne strani, naj bi šlo za zavod, ki svoje cilje uresničuje preko izvajanja dejavnosti, ki so razdeljene na dve osrednji področji – globalno učenje in razvoj projektov. “S svojimi dejavnostmi želimo spodbuditi proces učenja in delovanja, ki poudarja soodvisnost in posameznikovo vpetost v globalno dogajanje. Naš namen je spodbujati posameznike in skupnosti za angažiranje pri razreševanju skupnih izzivov človeštva,” navajajo in poudarjajo, da organizacijam in posameznikom nudijo strokovno pomoč pri oblikovanju idej v projekte in iskanju finančnih sredstev za te.

Omenjeni zavod je v času pred epidemijo izvedel projekt na temo “Kulturna dediščina – bogata pot za vstop na trg dela”, nato pa se je v okviru drugega projekta ukvarjal z vlogo spolov, izvedena pa je bila tudi serija pogovor pod imenom Skuhna Talk na temo podnebnih sprememb, rasizma, enakopravnosti spolov ter religije. Iz intervjuja z direktorjem zavoda Maxom Zimanijem za RTVS je bilo mogoče razbrati, da je med novejšimi pomembnimi projekti projekt Intercap, “ki obravnava migracije, varnost in razvoj ter njihovo prepletenost”.

Vir: FB Zavod Global

Javno dostopni podatki iz Erarja kažejo, da je zavod največ javnih sredstev prejel od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v skupnem znesku 296.227,50 evra. Sledili so Ministrstvo za kulturo z dodeljenimi sredstvi v višini 166.336,21 evra, Ministrstvo za izobraževanje, znanosti in šport s sredstvi v višini 105.312,47 evra in Študentska organizacija Univerze v Ljubljani  s sredstvi v višini 43.791,34 evra.

Vir: Erar

Kot lahko vidimo iz zgornjega grafa, se je največ javnih sredstev na račun zavoda, steklo v času, ko sta bili na oblasti vlada Alenke Bratušek in vlada Mira Cerarja.

Društvo Smetumet
Kulturno ekološko društvo Smetumet so.p. s sedežem na Pokopališki ulici 13 v Ljubljani je nevladna organizacija, ki je s svojim delovanjem pričela leta 2007. Prebrati je mogoče. da njeno delovanje temelji na podlagi etičnih in ekoloških načel, namen pa predstavlja osveščanje čim bolj širokega kroga populacije preko prakse. Ukvarjajo se z oblikovanjem in proizvodnjo lastne linije recikliranih izdelkov (nakit, svetila, torbe itd.). Poleg izdelave osebnih in poslovnih daril pa izvajajo delavnice “za globalno učenje z odpadnimi in naravnimi materiali”, ki so namenjene otrokom, mladini in odraslim. Kot je mogoče sklepati po objavah na Facebook profilu društva, so glede zakonodajnega referenduma o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah zastopali stališče levega pola, ki je glasoval proti.

Foto: Printscreen

Maribor 2012-Evropska prestolnica kulture 8 (95.560,00 evrov), Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje (82.649,17 evra), Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (69.469,76 evra), Mestna občina Ljubljane (62.436,79 evra) in Ministrstvo za javno upravo (60.000,00 evrov) so med največjimi financerji društva, ki ima sicer status socialnega podjetja. Največ javnih sredstev se je na račun društva steklo v času vlade Marjana Šarca.

Vir: Erar

Transparency International Slovenia
Med zbranimi v okviru iniciative Glas ljudstva je tudi Transparency International Slovenia – Društvo Integriteta, ki predstavlja podaljšano roko operativca pri vseh političnih aferah Draga Kosa – ta je bil namreč celo med ustanovitelji. Ko je prejšnji mesec mednarodna organizacija Transparency International, ki se bori proti kopičenju denarja, sklepanju poslov pod mizo in korupciji, objavila podatek, da je Slovenija v indeksu zaznave korupcije za leto 2021 nekoliko nazadovala, smo opozorili, da je naša podružnica Transparency International Slovenia tista, ki je zaslužna za takšno uvrstitev Slovenije na lestvici. Gre namreč za združenje predvsem pripadnikov prvorazredne rdeče elite.

Drago Kos. (Foto: STA)

Požareport je sicer pred leti razkril, da je bil prvi mož KPK Robert Šumi sekretar društva Integriteta, torej predhodnice Transparency International Slovenia. To je Šumi za naš portal potrdil, zanikal pa je, da bi se s Kosom poznal zasebno. Kot pravi ga je v dosedanjem življenju na različnih dogodkih srečal zgolj nekajkrat. Začasni predsednik društva je Samo Bardutzky, docent za ustavno pravo na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, ki je v preteklosti že pokazal, kaj si misli o aktualni vladi. Spomnimo. Ta se je skupaj s pravnikoma Bojanom Bugaričem in Sašem Zagorcem pridružili Blažu Zgagi, ostalim novinarjem ter slovenskim politikom v Evropskem parlamentu pri tuljenju v skupni tranzicijski rog. S svojim hujskaško naravnanim prispevkom z naslovom “Slovenian Constitutional Hardball” so namreč namigovali, kako naj bi vlada rušila slovenski ustavni red.

Dostopni podatki na Ebonitete za obdobje od leta 2017 do leta 2020 razkrivajo, da so bili celoletni prihodki najvišji leta 2019, ko so ti znašali 187.927 evra, najnižji pa leta 2020, ko so znašali 143.168 evra. Največ javnih sredstev so po podatkih Erarja dobili s strani Ministrstva za upravo v vrednosti 19.585,28 evra. Očitno je slovensko izpostavo Transparency International Slovenia zelo zmotil nedavni očitek premierja Janše. V odzivu na Facebooku so namreč zapisali naslednje: “Najbolj žalostno je, da smo nevladniki že navajeni na takšne odzive. Takšen ’modus operandi’, ki zagotovo ni dober za splošno družbeno klimo, vidimo kot del političnega boja z izmišljanjem nekih navideznih sovražnikov.”

Vir: Facebook Transparency International Slovenia

Center za slovensko književnost
Zavod za literarno in založniško dejavnost, ki je nastal na podlagi prizadevanj za nov člen v promociji slovenske književnosti v tujini (med promoviranimi avtorji je seveda tudi Svetlana Makarovič, ki se je večkrat pojavila na protivladnih protestih), je znan pod imenom Center za slovensko književnost, s sedežem na Metelkovi 6 v Ljubljani. Center za slovensko književnost, katerega direktor je Branimir Mozetič, po podatkih, ki so dostopni na njihovi uradni strani, “skrbi za prevajanje slovenske literature in skrbi za vzbuja zanimanje zanjo pri tujih založnikih ter jo predstavlja javnosti v drugih nacionalnih okoljih.” Sredstva za delovanje se zagotavljajo tako iz domačih kot tudi tujih virov, je mogoče prebrati. Kot razkriva Erar, so največ javnih sredstev prejeli z naslova Javne agencije za knjigo Republike Slovenije (v obdobju od leta 2009 do danes), in sicer v znesku 607.448,04 evra. Ministrstvo za kulturo je centru skupno nakazalo 368.534,80 evra v obdobju od leta 2003 do konca 2009.

Vir: Printscreen Center za slovensko književnost

Centru za slovensko književnost je bilo s strani Ministrstva za kulturo naloženo, da se morajo izseliti iz Metelkove 6. Ministrstvo je bilo uspešno v tožbi zoper Center za slovensko književnost, ki naj bi prostore zapustil do konca marca. Ker pa se s tem nevladniki nikakor ne strinjajo, so že najavili, da se bodo pritožili na višje sodišče, poroča STA. Nedvomno se tako ni čuditi, da so se pridružili iniciativi Glas ljudstva.

Inštitut Danes je nov dan
Na ponedeljkovi prireditvi iniciative Glas ljudstva je bilo mogoče ugledati tudi znanega nevladnika Filipa Dobranića, ki je z zadovoljstvom povedal, da je večina levih strank, ki so se odzvale, zatrdila, da je naklonjena odstranitvi žice na meji, krajšanju delovnega časa in ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Dobranić prihaja iz inštituta Danes je nov dan, kjer zase pravijo, da naj bi negovali kritično misel in postavljali druga vprašanja. “Hekamo nov dan. Skrbimo za varen, vključujoč in sodoben splet. In svet. Verjamemo v skupnost. Naše merilo je veselje do življenja,”  pravijo. Sedež imajo Parmovi 20 v Ljubljani. Ker so njihovi projekti pa so povsem levičarsko orientirani, je očitno, da so podobni seriji ustanov, ki večinoma prebivajo na Metelkovi ulici v Ljubljani.

Če si pogledamo podatke, dostopne iz Erarja, lahko vidimo, da je inštitut največ javnih sredstev prejel s strani Ministrstva za javno upravo v znesku  22.304,40 evra. Ebonitete razkrivajo, da je imel inštitut naslednje celoletne prihodke: leta 2017 162.416 evrov, leta 2018 214.375 evrov, leta 2019 201.469 evrov in leta 2020 319.800 evrov. Direktorica inštituta je Maja Cimerman, ki je v pogovoru za Dnevnik povedala, da so lani v sodelovanju s Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij, Društvom Open in Amnesty International Slovenija soustanovili takoimenovano Pravno mrežo za varstvo demokracije. Kot je zatrdila Cimermanova naj bi opažali grobe zlorabe prava, grožnje uslužbencem in visoke globe za udejstvovanje. “Namen mreže je zmanjšati razlike med posamezniki in državo v smislu razpoložljivih pravnih in finančnih sredstev. Trenutno ima država, pa tudi nekateri posamezniki in podjetja, nepredstavljivo večja finančna in pravna sredstva v primerjavi s posamezniki, ki se borijo za človekove pravice in demokratične vrednote,” je ob tem izjavila.

Maja Cimerman (Foto: STA)

Med lastniki v subjektu so sta med drugim zapisana profesorica na FDV Karmen Šterk iz katedre za kulturologijo in Dobranić, ki se je že večkrat pojavil v vlogi gosta pogovornih in informativnih oddaj, kjer je ta med drugim svaril pred nevarnostjo desnega ekstremizma, ki se nam obeta z morebitno vlado pod vodstvom SDS. Njihova nenaklonjenost aktualni oblasti seveda ni od včeraj, saj so se sami v času vlade Marjana Šarca pridružili gonji proti Demokraciji in Nova24TV z izvajanjem pritiskov na oglaševalce.  “Če svoje blagovne znamke ne želite več povezovati s sovražno politiko, vas prosimo, da nam do konca tedna pošljete kratek dopis z zavezo o prekinitvi oglaševanja. Dopis bomo objavili in vas odstranili s seznama Botrov sovraštva.” Korenček in palica?,” so navajali. Toliko o tem, kdo je tisti, ki je sovražen.

Ker je organizacij in civilnodružbenih iniciativ, ki se združujejo v levo iniciativo, preko 100, bomo ostale predstavili v nadaljevanju. Konec koncev imajo državljanke in državljani vso pravico, da izvejo, kam se steka njihov denar.

Sara Kovač