[Ekskluzivno] Dolga roka vrhovnega tožilca Jenulla poskrbela, da se bo nasilje nad političnimi nasprotniki le še stopnjevalo: “Ne bojte se napadati teh fašistov!”

Foto: STA/Facebook

Tožilka Alenka Jesenko je zavrgla obtožbo zoper organizatorja protestov Jašo Jenulla in njegove druščine, ki je vztrajno grozila “Smrt janšizmu!”. Tožilka meni, da grožnje niso resne in gre v tem primeru le za kontekst nasprotovanja vladajočemu sistemu, grožnje pa naj ne bi bile dovolj resne, da bi komu v resnici tudi škodovale. Kot kaže so vezi Jaše Jenulla preko njegovega očeta Hinka Jenulla dovolj globoke, da se tovrstna dejanja ne obravnavajo resno. Jenullova druščina pa je odločitev tožilstva že pozdravila po svoje: “Groziti Janši ali janšistom je torej čisto ok, ne bojte se napadati teh fašistov!”

Te dni potekajo v političnem prostoru pomembne diskusije o omejitvi širjenja sovraštva, izključevanja ter napadov na posameznike, še posebej na podlagi političnega oziroma svetovnonazorskega prepričanja. Te so posledica lanskoletne nedokončane burne debate o vlogi tožilstva v slovenski družbi, potem ko se od začetka aktualne vlade dogajajo sistematične grožnje s smrtjo. Na težavo je v odmevnem pismu Janez Janša opozoril generalnega državnega tožilca Draga Šketo, ki dopušča resne grožnje najvišjim predstavnikom sedanje oblasti in njihovim podpornikom. Tudi zadnja kazenska ovadba premierja Janše številnih groženj s smrtjo ni pripeljala do epiloga, saj jo je tožilka Alenka Jesenko zavrgla.

Matevž Sterle, Peter Žitko, Matjaž Zaplotnik, Tadej Hasičević, Igor Bricelj, Gregor Breznikar, Timotej Kajtimar Hacin in Jaša Jenull so bili vpleteni v petkove nezakonite proteste po Ljubljani, kjer so strašili z napisi “Smrt janšizmu!”. Tožilstvo je v zadnji sodbi opredelilo, da Jaša Jenull in njegova druščina niso načrtno škodovali ali grozili predsedniku vlade. Bremenilo jih je izkazovanje groženj z usmrtitvijo predsednika vlade Janeza Janše in njegovih somišljenikov.

Foto: Demokracija

Odločitev, ki lahko pripelje do izjemno nevarnih posledic
Tožilstvo je resnost grožnje s sloganom “Smrt janšizmu, svoboda narodu”  ter “Pojdimo v prihodnost brez fašizma in janšizma, smrt janšizmu in fašizmu” presojalo le na podlagi konteksta vsebine transparentov  in dogajanja v okviru katerega so osumljenci transparente izpostavili javnosti. Ravnanje osumljencev so tako umestili v okvir protestov. Toda, kaj taka odločitev pomeni v praksi? Grozilcem bo dala le še več zaleta, grožnje so bodo nadaljevale in stopnjevale, lahko pride do izjemno nevarnih posledic. To je nakazal tudi eden izmed ovadenih, Hasičević, ki je zaradi odločitve sodišča prepričan, da je parola “smrt Janši” postala dovoljeno zakonito izražanje, pri čemer naj bi jih podpiralo državno tožilstvo. “Groziti Janši ali janšistom je torej čisto ok, ne bojte se napadati teh fašistov!” je zapisal Hasičević in nakazal, da jim je tožilska odločitev le še dodala zagona.

Foto: Facebook

Tožilstvo meni, da gre v primeru groženj, le za “metaforičen izraz”
Janša meni, da so osumljenci grozili s smrtjo njemu in njegovim volivcem. Tožilci, ki so na strani Jenulla so drugačnega mnenja in se sklicujejo na SSKJ, kjer naj bil bil Janšizem opredeljen kot politični sistem, ki ga zastopa Janša. “Besedna zveza “Smrt janšizmu!” torej ne pomeni smrt predlagatelju ali morebiti volivcem politične stranke SDS, temveč poziv k prenehanju politike predlagatelja, oziroma politične stranke SDS,” so zapisali v zapisniku.

Sporni napisi “Smrt janšizmu!” (foto: STA)

Grožnje s smrtjo niso resne?
Tožilstvo je prepričano, da omenjena grožnja ni resna. “Vsaka grožnja še ni resna in s tem kazniva,” pravijo. Menijo, da bi podlaga za obtožnico bila pravnomočna v  primeru, ko oškodovancu objektivno povzroči občutek strahu za življenje ali telesno celovitost. “Za izpolnjenost zakonskih znakov tako ne zadošča subjektivna prestrašenost ali vznemirjenost oškodovanca, temveč mora biti izražena objektivna grožnja resna.” Tožilka je tako prepričana, da gre pri izrečenih grožnjah za provokacije, saj trenuten način vladanja primerjajo s fašizmom, a je vseeno prepričana, da v tem primeru ne gre za grožnjo Janši osebno ali njegovim volivcem.

Člani skupščine so na petkovem protestu javno kamenjali lutko Janeza Janše (Foto: Socialna omrežja)

Kot kaže Jenullu in njegovi druščini ne bo potrebno odgovarjati za svoja dejanja, njegove povezave preko očeta, vrhovnega tožilca Hinka Jenulla, pa so dovolj močne. Če gre v tem primeru res samo za nasprotovanje sistemu, lahko na drugi strani še vedno obstaja možnost resnejših dejanj v ozadju. V Sloveniji se moramo tako navaditi sistema, ko pravosodni mlini delujejo v povsem napačno smer.

Kaj je lahko hujša grožnja od grožnje po likvidaciji?
Ravno včeraj smo objavili še eno podobno tožilsko odločitev, ki nakazuje, da gre za ustaljeno prakso, ki jo usmerja nekdo od zadaj. Notranji minister Aleš Hojs je vložil kazensko ovadbo zaradi groženj uporabnika Facebooka Alojza Breznika, ki mu je napisal, da je “pes ki ga je potrebno likvidirati.” Hojs je bil začuden, da za okrožno državno tožilko Klementino Prejac omenjene besede ne predstavljajo “resne grožnje”.

Sara Rančigaj