fbpx

Umazane igre Marka Ilešiča in Erika Kerševana: Sporno izbiranje sodnika EU pristalo v rokah KPK

Marko Ilešič na različne načine skupaj s predsednikom Sodnega sveta Erikom Kerševanom režirata čudno izbiro dveh kandidatov za sodnika Sodišča EU v Luksemburgu. (Foto: STA)

Marko Ilešič na različne načine skupaj s predsednikom Sodnega sveta Erikom Kerševanom režirata čudno izbiro dveh kandidatov za sodnika Sodišča EU v Luksemburgu. (Foto: STA)

Farsa v izbiranju sodnika za Sodišče EU se nadaljuje. O spornem izbiranju kandidatov za omenjeni dve mesti smo v preteklosti že pisali. Takat je kot prva favoritka veljala Nina Savin Bossiere, ki je popolnoma brez referenc. Cinizem, ki si ga privoščijo slovenski člani Sodnega sveta, je še toliko večji, ker glavna favoritka nima niti doktorata niti opravljenega sodnega izpita. Glavna favorita pa sta poleg Savinnove še prof. dr. Jure Vidmar in izr.prof. dr. Klemen Podobnik.

Sedaj pa je v naše uredništvo prišlo pismo, ki opisuje sporne poteze Sodnega sveta pod vodstvom dr. Erika Kerševana. “Glede na vse navedeno, zlasti pa glede na problematiko objektivnega videza nepristranskosti – stiki predsednika Sodnega sveta s sodnikom Ilešičem, ki se je v postopek vpletal z dopisi in kontakti, in resna korupcijska tveganja, ki iz tega izhajajo, bi se moral celotni postopek razveljaviti in ponoviti, saj predsednik republike sledi mnenju Sodnega sveta. Prav tako bi moral predsednik Sodnega sveta glede na svoje ravnanje nemudoma odstopiti, saj tvega ugled in ustavno vlogo te institucije.” o vplivanju sodnika EU Marka Ilešiča in sporni vlogi Erika Kerševana.

Ker se v Sloveniji popolnoma nič ne zgodi brez naključij, sta dva pravnika srečala na letalu iz Dunaja v Luksemburg Erika Kerševana. Omenjena pravnika sta šla na arbitražno obravnavo in sta pričakovala, da se je bo udeležil tudi Kerševan. A Kerševan je imel popolnoma druge načrte, saj ga je na letališču s službenim vozilom Sodišča EU pričakala soproga sodnika Ilešiča. Skupaj sta šla kosilo, kjer ju je pričakal sodnik Ilešič. S tem se je razkrila sporna vloga Kerševana, ki bi moral kot najvišji predstavnik sodnega sveta zagotavljati enakovredne možnosti vsem kandidatom.

Erik Kerševan in Marko Ilešič. Ali jima bo uspelo na prestižno sodniško funkcijo nastaviti popolnoma neznano in neizkušeno Nino Savin Bossiere. (vir STA)

Erik Kerševan in Marko Ilešič. Ali jima bo uspelo na prestižno sodniško funkcijo nastaviti popolnoma neznano in neizkušeno Nino Savin Bossiere. (vir STA)

Marko Ilešič poskušal vplivati na enega izmed kandidatov
V svojem pismu vir tudi izpostavlja vlogo sodnika Marka Ilešiča, kateremu je v celoti podrejen predsednik Sodnega sveta Erik Kerševan. “V zadevnem postopku je namreč sodnik Ilešič kot zunanji dejavnik, ki s postopkom nima nič, poskušal vplivati na postopek z dopisom zoper enega izmed kandidatov, naslovljenega na predsednika republike in predsednika Sodnega sveta dr. Kerševana,”  je napisal vir.

Kandidata prijavila zadevo tudi na KPK
Glede nepravilnostih v postopku sta se kandidata za sodnika sodišča EU podala prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije. Med drugim v pismu podrobno opišeta vse napake v postopkih, ki jih je naredil Sodni svet pod vodstvom Kerševana.

Sporni član Sodnega sveta, Emil Zakonjšek. (Foto: STA)

V omenjeni prijavi obeh kandidatov se izpostavi še vloga člana sodnega sveta, mag. Emila Zakonjška, ki je v celoti sledil pismu Marka Ilešiča ter tudi postavljal večino vprašanj kandidatom na zaslišanju pred Sodnim svetom. “Glede na vse navedeno prosiva, da se preverijo korupcijska tveganja in konflikt interesov, zlasti glede vloge sodnika Ilešiča v zadevnih postopkih in članov Sodnega sveta, s posebnim poudarkom na predsedniku Sodnega sveta in članu mag. Emilu Zakonjšek,” izpostavljata oba razočarana kandidatka nad čudnimi igrami Sodnega sveta pod vodstvom Erika Kerševana.

 

Prijava spornih postopkov na KPK. V tem delu besedila lahko opazite, kako so na Sodnem svetu pomagali kandidatki Nini Savin.

Zapisnik seje Sodnega sveta, kjer lahko vidite, da so izbrali omenjeno trojico, ki jo omenjamo v članku.

Luka Perš