Ustavnemu sodišču v interesu neenakopravno obravnavanje neparlamentarnih strank! Ustavni sodnik Jaklič se edini zavzema za predvolilno soočenje vseh strank

Foto: sta

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti določbe zakona o volilni in referendumski kampanji, ki dopušča, da javni mediji ločijo soočenja parlamentarnih in zunajparlamentarnih strank. Sodnik Klemen Jaklič pa se je zavzel za obvezno zapoved vsaj enega soočenja vseh strank.

“Takšno rokohitrsko razlogovanje večine me ne prepriča, ker Ustavno sodišče predmetne omejitve pravice do enakopravnega sodelovanja v kampanji v preteklosti v resnici nikoli ni celostno vsebinsko obravnavalo. Zato za takšno, po moji oceni preveč rokohitrsko odločitev večine, nisem mogel glasovati” se je kritično opredelil  do odločitve preostalih ustavnih sodnikov v svojem odklonilnem ločenem mnenju ustavni sodnik Klemen Jaklič.

Po poročanju STA sta pobudnika Rastko Plohl in stranka Sloga Janka Vebra izpodbijala 6. člen zakona, ki določa, da morajo izdajatelji tiskanih in elektronskih medijev v neposredni ali posredni večinski javni lasti zagotoviti vsem organizatorjem kampanj enake pogoje pri predstavitvi programov, lahko pa pri tem predvidijo posebne termine ali prostor za stranke, ki so v parlamentu ali občinskih svetih, in tiste, ki niso.

Ne glede na objektivnost je RTV Slovenija bila vedno tihi podpornik levosredinskih strank in "marksistične" ideologije. Za škandal so poskrbeli prav na prvi dan leta 2020, ko so vrteli posnetek silvestrovanja jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita iz leta 1972. (Foto: STA)

RTV Slovenija tudi v prihodnje ne bo pripravila sooćenja vseh strank v času predvolilnih soočenjih. (Foto: STA)

Soočenje vseh strank bi dalo dodano vrednost vsaki demokraciji
Prepričana sta, da ta določba ne zagotavlja enakopravne obravnave vseh organizatorjev, omejuje pasivno volilno pravico kandidata zunajparlamentarne stranke ter celo aktivno volilno pravico volivcev, ko gre za zagotavljanje svobodne izbire kandidatov te stranke. Njunemu razmišljanju je v svojem odklonilnem mnenju sledil tudi  ustavni sodnik Klemen Jaklič. “Že obvezna zapoved vsaj enega ali dveh soočenj parlamentarnih strank z neparlamentarnimi bi bila pomembna dodana vrednost vsaki demokraciji, obenem pa takšna še vedno dokaj mila, a obvezna korekcija določbe v ničemer realno ne more ogroziti omenjenega legitimnega zakonodajalčevega cilja,” je zapisal Jaklič.

Jaklič izrazil, da se je kršila ustavno načelo sorazmernosti
V preteklosti se je že velikokrat problematiziralo neenakopravno zastopanje zunajparlamentarnih strank v predvolilnih soočenjih. Po mnenju Jakliča pa gre za kršitev ustavne načele sorazmernosti. “Ker torej ni razumnega razloga, da v takih primerih od zakonodajalca ne bi zahtevali uporabe za pravice manj obremenjujočega sredstva za zagotovitev legitimnega cilja, to po moji oceni predstavlja precej očitno kršitev ustavnega načela sorazmernosti,” v svojem mnenju zapiše ustavni sodnik Klemen Jaklič.

Ustavni sodnik Klemen Jaklič sprejema nagrado za najboljšega pravnika. (Foto: Twitter)

Celotno odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika Klemna Jakliča si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš

 

 • JANEZ GUS

  Jaklič se res ne zliva z okoljem v katerim deluje.Že s tem,da je naHarwardu delal doktorate in ne v KUMRoVCU je zanj obremenilno.,zato Jaklič pusti rdečo bando v svojem mrezdu,ker oni se pa popolnoma zlivajo z okoljem prijaznim slovenskim rdečim peskovnikom.Res se nam EU in ZDA samo klanja in čudi.

 • ROMAN Naprudnik

  Obstaja utemeljen strah,da bi izven parlamentarne stranke prišle na soočenje z konkretnim programom in bi verjetno povozili marsikatero parlamentarno,ki večino nastopajo samo z lepimi besedami,brez vsebine!

  • Stric iz ozadja

   Ali pa Ladislav Troha in Egidij Kozjek, ki bi iskala svojih pet minut slave.

   • Andrej

    Ja, če imaš nesposobne voditelje soočenj. In jih imamo.

 • Stric iz ozadja

  In v kaksnem smislu bi bilo soocenje 30 strank naenkrat bolj kvalitetno od soocenja 19 strank naenkrat? Ze pri referendumskih soocenjih, kjer je treba povabiti vse organizatorje je stvar vcasih negledljiva zaradi ljudi, ki iscejo svojih pet minut slave.

 • Stric iz ozadja

  Na zadnjih parlamentarnih volitvah je potekalo soocenje s strankami (ce se prav spomnim celo dvakrat), ki so nastopale v vseh volilnih okrajih (19 strank), kar je zame popolnoma dovolj. Kaksno korist ima volilec od soocenja se s strankami za katere morda sploh ne more glasovati?

 • est

  Stranka, ki nastopa na volitvah mora imeti vsaj 100.000 članov. Garantirano ne bo v studiu potrebnih več kot 5 stolov.

 • črnaovca

  V soočenjih naj bo čim manj strnak da lahko tiste predstavijo program, za čim več se zavzemajo tisti ki nimajo povedati kaj pametnega in v množični udeležbi niti ni treba

 • RATATA

  Na ustavnem sodišču osamosvojene socjalistične mafijske Republike Slovenije so krvavo potrebne klimatske spremembe, saj večinska pregreta struktura res potrebuje ohladitev.
  Prav nič se ne sramuje odločati ali neodločati pristransko za koristi kužnih in gabljivih prikoritenih izkoriščevalskih grabežljivcev, ki so ugrabili državo in molzejo slovenski folk ter nad njim omogočajo celo izvajanje genocida!
  Spletkarjenje s kolobarjenjem na funkcijah je usmerjeno predvsem ohranjanju stanja in statusa deležnikom, ki so si pogačo osamosvojeno SRS razdelili po fevdih in ta Funšterc razcufali ter naredili Šmorn – iz finferja pa drobiž.
  In to ustavno sodišče, kot da ne bere časopisov…. samo čakajo in z ovinkarjenjem iščejo primerne izgovore za nateg folka. Beg od odgovornosti je domena pokvarjenih!

 • Andrej

  Ne pričakujte od CKZKS bunkerja nemogoče, nima smisla.
  Nova24TV lahko prireja soočanja kakor hoče. Pa naj povabi vse. Se bo precej povečala gledanost. Samo, nekaj nasvetov upoštevajte.
  Vsak naj ima mikrofon, ki se ga izklopi, ko nima besede.
  Voditelj mora biti za to usposobljen.
  Zastavljati je potrebno prava vprašanja.
  Naj drug drugemu zastavljajo vprašanja.
  Kogar ne bo, naj njegovo mesto ostane prazno z njegovim imenom in naj mu vseeno zastavljajo vprašanja.

 • xtc

  Mislim ,da bi v štartu morale začeti nastopati vse stranke,nato pa se z pravilnimi rezultat,anket po oddaji po tri poslavljajo s soočenj,one,ki imajo najmanj podpore-približno podobno kot je v ZDA pri demokratih,kjer v vsakem krogu izpade eden ali dva kandidata in nakoncu ostanejo strankez največ podpore in tiste ,ki so v parlamentu.

 • Blaž Babič