V hrvaški oddaji: Janša je kultni politik Srednje Evrope

Janez Janša v oddaji Bujica.

Nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša je bil gost oddaje Bujica na TV Z1. Janša, za katerega je prof. dr. Slobodan Prosperov Novak dejal, da je “kultni politik Srednje Evrope”, nekdanji minister za kulturo Zlatko Hasanbegović pa, da si brez njegove vloge ni mogoče zamisliti nastanka moderne slovenske države, je v Zagrebu sodeloval na mednarodni konferenci o današnjih izzivih sodobnega konservativizma v organizaciji Centra za kulturno prenovo.

“Po padcu komunizma, ki je povzročil večmilijonsko smrt in znatno nadaljnje trpljenje več sto milijonov ljudi, za komunistične voditelje ni bilo Nürnberga“, je dejal Janez Janša in ob tem spomnil: Ceausescuja so ustrelili, a to je verjetno edini primer, pobili so ga njegovi, a zločinov komunizma nihče ni pravilno obsodil in zaradi tega se je to zlo nekako pretihotapilo v moderni čas.” V hrvaški oddaji Bujica je prvak Slovenske demokratske stranke Janša z voditeljem Velimirjem Bujancem spregovoril o številnih temah skupnega pomena za Slovenijo in Hrvaško. Med drugim se je dotaknil vprašanja odnosa do totalitarne preteklosti in tudi do aktualnih političnih izzivov.

Nekdanji predsednik slovenske vlade Janez Janša je v oddaji Bujica posvaril pred vse bolj brezobzirnimi dejanji levice in vplivom starih komunističnih struktur. Glede na to, da je Janša mednarodno priznan kot velika osebnost v slovenskem političnem prostoru, kar je bilo moč videti in slišati v prispevku v začetku oddaje, je voditelj opozoril, da je skoraj vedno tako, da je o pomembnih osebnostih vedno več lepih besed slišati v tujini kot doma. Zahvala za to gre po ​​Janševih besedah razdeljenosti Slovenije na tiste, ki jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija, kar so javno povedali ob osamosvojitvi, in tiste, ki so bili za samostojno in demokratično Slovenijo.

Komunisti nas krivijo za uničenje njihovih sanj, pravi Janša
Pravi, da komunisti osamosvojitelje “krivijo za uničenje njihovih sanj, ker so zmagali”. Opaža, da je bila Jugoslavija tudi sanje mnogih na Hrvaškem. Nikoli ni bila večina, ampak gre za vplivne kroge, poudarja. Na vprašanje voditelja, zakaj v Sloveniji ni prišlo do lustracije, Janša pravi: “Medtem ko smo mi osvobajali Slovenijo, so jo drugi privatizirali. Zavzeli so položaje v medijih, pravosodju in finančnih institucijah. Prevzem oblasti za slovenske komuniste je bil razmeroma enostaven in na teh položajih so še vedno,” poudarja Janša. Meni, da imajo stare sile v Sloveniji večji nadzor kot na Hrvaškem.

Spomnil je, da odkar vodi svojo Slovensko demokratsko stranko (SDS) – torej že tri desetletja, ta vztrajno napreduje razen leta 2014, “ko so nas oropali”, pravi, “ker so me tri tedne prej poslali v zapor in to na podlagi zlagane obtožnice. Uničujejo naše potencialne partnerje, ker nas ne morejo uničiti”, trdi Janša in dodaja “hkrati pa ustanavljajo svoje nove stranke, ki nadomeščajo prej neuspešne. Komunisti v Sloveniji ne poznajo tolerance, so izjemno okrutni do tistih, ki zapustijo sfero njihovega ‘kulturnega marksizma'”.

Če bi bil komunizem kaznovan, bi bil danes v Ukrajini mir
Janša je bil eden prvih, ki je obiskal Kijev po začetku ruske agresije, a trdi, da razmer v Ukrajini ni mogoče primerjati s situacijo v Sloveniji ali na Hrvaškem. Meni, da bi vojno v Ukrajini lahko preprečili, če bi bili komunistični zločini kaznovani. Po nacizmu je bil Nürnberg, po komunizmu z več milijoni pobitih in neštetimi žrtvami pa ni bilo Nürnberga. “Če bi bili v Rusiji komunisti kaznovani, bi bil danes v Ukrajini mir,” je prepričan nekdanji predsednik slovenske vlade. Slovenija je veliko pokopališče Hrvatov, pobitih ob koncu druge svetovne vojne, in za Janšo je naravno, da se pokloni pobitim Hrvatom, še toliko bolj, ker je njegovemu očetu uspelo pobegniti iz Hude jame. “Če ne bi pobegnil, me danes ne bi bilo tukaj,” razkrije. Spomni, da je slovenska leva vlada nedavno odpovedala dan spomina na žrtve komunističnega režima.

“Po padcu komunizma, ki je povzročil večmilijonsko smrt in znatno nadaljnje trpljenje več sto milijonov ljudi, za komunistične voditelje ni bilo Nürnberga”, je dejal Janša in spomnil: “Ceausescuja so ustrelili, a to je verjetno edini primer, pobili so ga njegovi, a za zločinov komunizma nihče ni pravilno obsodil in zaradi tega se je to zlo nekako pretihotapilo v moderni čas.”

Meni, da je glavni razlog za prepoved komemoracije v Pliberku ta, da sodobna evropska levica, tudi avstrijska, odkrito opravičuje zločine komunistov. Voditelj je poudaril, da je Janša nasprotoval tudi poskusu prepovedi koncerta Marka Perkovića Thompsona v Sloveniji. Dejal je, da bi sam rad šel na ta koncert, poskus prepovedi pa označil za veliko sramoto za Slovenijo. Odločbo o prepovedi koncerta v Mariboru je izdala prav današnja ministrica v Golobovi vladi Sanja Ajanović Hovnik. “Prepoved tega koncerta je velika sramota za slovenski pravni red,” je nadaljeval nekdanji premier in predsednik najmočnejše slovenske stranke: “Dejstvo je, da nekatera besedila Thompsonovih pesmi, ki ne govorijo najbolje o času komunizma, niso priljubljena v Sloveniji, pri slovenski levici … Gre samo za to, ne pa za to, kar se mu očita, nekakšno namišljeno povezavo z ustaštvom. Preprosto, je pesnik, umetnik, pevec in priljubljena medijska osebnost, ki ima enak odnos do vseh totalitarizmov. In če imaš enak odnos do vseh totalitarizmov, potem si v Sloveniji že “na robu fašizma”. “Če imaš do vseh totalitarizmov enak odnos, potem si fašist,” je sklenil Janša. 

Evropa je razočarala
Ob pogledu na konferenco o današnjih izzivih konservativnosti meni, da je vzhodni in srednji del Evropske unije vrednotno pred zahodnim delom, a je na robu izumrtja. Meni, da Evropo ogrožajo spolna ideologija, razni projekti pod krinko človekovih pravic in uničenje družine. “Evropa je razočarala,” trdi Janša in kot primer navaja poročilo Evropske komisije, v katerem trdi, da je Slovenija napredovala pri neodvisnosti pravosodja in medijev, hkrati pa v Sloveniji institucije prevzemajo članice istega političnega okolja. “Evropska unija je del problema, ne rešitve,” je prepričan. O priseljenskih in migrantskih kvotah, ki jih je nedavno sprejela Evropska unija, poudarja, da se določene sile v Evropi borijo za nove volivce, ker izgubljajo stare.

Janša: slovenski komunisti ne poznajo strpnosti
“Nesprejemljivo je, da se ogromno trpljenje, ki ga predstavlja Pliberk, da se to strašno trpljenje poskuša zapakirati pod nekakšne ideološke etikete,” je Janša komentiral prepoved komemoracije hrvaškim žrtvam na Pliberškem polju. “To je velika sramota za demokratično Avstrijo!” Janševa družina se je za las izognila strašni usodi več sto tisoč žrtev Titovih povojnih čistk: “Do tistih dogodkov imam specifičen osebni odnos in popolnoma jasen odnos, ker je moj oče pobegnil iz jame pri Macesnovi gorici. Če se ne bi rešil iz jame pri Macesnovi gorici, me danes ne bi bilo”, je dejal in dodal, da “pozna veliko družin in veliko ljudi, ki so po vojni v teh pobojih izgubili še več, in zato je moja vlada uvedla nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, sedanja leva vlada pa ga je odpravila prav na ta dan,” pravi Janša z opombo, da “slovenski komunisti ne poznajo strpnosti”.

Celotno oddajo si oglejte na spodnjem posnetku:

Ana Horvat