Dvojna sramota: V Kočevju ob praznovanju 50. obletnice TO Socialistične republike Slovenije in zraven odkrili še kip jugo-komunističnega generala!

Razkritje spomenika jugo-komunističnemu generalu Ožboltu v Kočevju ob prisotnosti župana Vladimirja Prebiliča in Ožboltove hčere Tince Ožbolt.

V Kočevju so nedavno ob proslavi 50. obletnice TO Socialistične republike Slovenije odkrili kip jugo-komunističnega generala. Namen prireditve je bil vsekakor ideološko naravnan, saj se skuša narediti enačaj in nasledstveno črto od jugo-komunistične TO SRS do TO RS.

Nedavno smo poročali, kako so ob proslavi 75. obletnice Kočevskega zbora v Kočevju odkrili še zadnji kip, ki so ga postavili jugo-komunističnemu generalu Jožetu Ožboltu, čigar brat Dragutin Drago Ožbolt je bil leta 1991 odgovoren za razorožitev Teritorialne obrambe Republike Slovenije. A niso čakali dolgo, komaj 10 dni pozneje so proslavljali še 50. obletnico jugo-komunistične TO SRS.

Spomenik so postavili v park, ki se nahaja v neposredni bližini kočevske gimnazije, kar je po mnenju predsednika društva MORiS Toneta Krkoviča očiten znak, da gre za poskus vsiljevanja idej jugo-komunizma. Namreč, jugo-komunistična tvorba TO Socialistične republike Slovenije je prenehala obstajati, ko je generalpodpolkovnik Ožbolt podpisal razorožitev TO SRS. Teritorialna obramba Republike Slovenije, ki se je formirala zatem, je nastala neodvisno od TO SRS, saj so se določeni segmenti uprli ukazu o razorožitvi.

Gre za sprevračanje zgodovinskih dejstev
Ob tem ravno tako velja poudariti ideološko osnovano izbiro dneva za razkritje spomenika, saj se je na določeni “občinski praznik” Kočevja, ki traja od 1. do 3. oktobra, odvijal tako imenovani “Zbor odposlancev slovenskega naroda”, kar pa je samo še ena od številnih komunističnih laži. Namreč, na kratko imenovani Kočevski zbor je bil kasneje preimenovan v Zbor odposlancev slovenskega naroda, čeprav v resnici ni šlo za odposlance slovenskega naroda, temveč za predstavnike komunistične partije, katerih srečanja se je udeležil tudi Titov tesni sodelavec Milovan Đilas. Pozneje, ko je Đilas prišel v spor s komunistično partijo, so ga brisali iz vseh spisov, zaradi česar je prišlo tudi do prilagoditve imena dogodka.

Milovan Đilas in diktator Josip Broz Tito (Foto: Radio Liberty)

V Parku narodnih herojev v Kočevju, ki stoji v neposredni bližini kočevske gimnazije, so tako postavili spomenik generalu sovražne vojske JNA, ki je napadla Slovenijo. Ob tem pa so v občinskem glasilu novico pospremili še s fotografijo, na kateri so jasno vidne zastave sovražne vojske. Res lahko rečemo, da je sramotno, da v Sloveniji 27 let po osamosvojitvi nekateri še vedno častijo sovražno vojsko JLA in jugo-komunistično državo.

Vabili tudi preko SMS-ov
Krkovič je ob tem povedal, da so na sam dogodek v Kočevju organizatorji vabili celo s sporočili SMS. “Vabim vas, da se udeležite osrednje občinske proslave ob 50-letnici TO, ki bo v soboto, 10. 11. 2018, s pričetkom ob 17. uri v Šeškovem domu. Zaželena udeležba v uniformah. Obvestite tudi prijatelje, tako da bo dvorana bolj polna. Slavnostni govornik bo dr. Tomaž Čas, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev SEVER. Vljudno vabljeni, Anton Vovko,” je bilo zapisano.

To je še posebej sramotno glede na to, da je TO SRS v Kočevju “brezpogojno predala celotno orožje JLA in o tem tudi ni obvestila takrat pristojnih občinskih inštitucij”, je povedal Krkovič.

Ivan Šokić