fbpx

Kdo je Seit Demiri, ki v oddajah 24ur komentira vladne ukrepe?

Foto: Printscreen

V zadnjem času je v informativnih oddajah 24 ur mogoče videti, kako mladi podjetnik Seit Demiri komentira ukrepe, ki jih sprejema vlada v luči zajezitve širjenja novega koronavirusa. Demiri, ki ima v Kopru trgovino s športno prehrano, se je med drugim odzval na sprejetje proti korona paketa in poudaril, da ne razume, čemu vlada deluje tako birokratsko, saj je po njegovem povsem jasno, katere dejavnosti so v težavah. Vladi je celo podal predlog. Na tem mestu pa se vseeno pojavlja vprašanje, kako to, da so za komentiranje od vseh podjetnikov v državi izbrali nekoga, ki je bil v preteklosti vpleten v mahinacije s študentskim denarjem Kluba izolskih študentov in dijakov.

Seit Demiri, ki je aktualni vladi predlagal, da vsem tistim dejavnostim, katerim je z odredbo prepovedala delo, plača prispevke in nadomestilo, se v medijih pojavlja v zvezi z zgodbo iz leta 2018, ko so se Slovenske novice razpisale o tem, kako iz kluba študentov izginjajo tisoči evrov.

Po poročanju Slovenskih novic so izolski policisti junija 2018 prijeli prijavo o domnevnih nepravilnostih v Klubu izolskih študentov in dijakov (KIŠD), kateremu je tedaj predsedoval Blaž Slavec. Kljub temu, da Slavec statusa študenta sploh ni več imel, je še naprej zasedal mesto predsednika kluba, čeprav je v skladu z notranjim statutom nujno, da ima predsednik veljaven status študenta. Slovenske novice navajajo, da sta Slavcu pri vodenja kluba pomagala še dva neštudenta in sicer Petra Enright Pašić in Demiri. Demiri je to počel neformalno, saj naj bi se po besedah Slavca na to res spoznal.

Foto: Facebook

Slavec je sicer javno priznal, da se zaveda, da se je znašel v prekršku v zvezi s statutom KIŠD, ampak se je odločil, da delo nadaljuje na podlagi pisne prošnje, da pred razpisom volitev uredi določene stvari. Dodal je, da se po zakonu lahko volitve za mesto predsednika razpišejo vsaki dve leti. Pri tem pa je seveda pozabil omeniti, da sta se ti dve leti iztekli že decembra 2017. Pojasnil je, da bodo nove volitve le 11. avgusta 2018.

Kupovalo se je vrednostne bone v Hervisu, Big Bangu, dnevno sobo in celo zamrzovalno omaro
Sodeč po dokumentih, ki so jih uspele pridobiti Slovenske novice, je KIŠD od Študentske organizacije Slovenije v obdobju od decembra 2015 pa do julija 2018 pridobil kar 60.329,85 evra. Denar, ki se je prilil na račun kluba, se je dvigoval na bankah in bankomatih. Kupovalo se je celo vrednostne bone pri Hervisu in Big Bangu po več sto evrov. Iz inventarnega elaborata pa je bilo razvidno, da se je kupovalo tudi dnevno sobo, Iphone, igralno konzolo, zamrzovalno omaro, tiskalnike itd. Glede na to, da marsikateremu študentu ni bilo jasno, kje so te stvari, so o tem povprašali Slavca, ki je nakupe sicer potrdil in obljubil, da bo predložil dokazno gradivo o lokaciji nakupljenega.

Ker pa dokazov ni bilo na spregled, se je novinarska ekipa odpravila do sedeža KIŠD na Cankarjevem drevoredu 50 v Izoli, da bi se prepričala, kje so računalnik, napihljiv šotor in ostale druge nakupljene stvari. Ob obisku so si lahko ogledali stole, okroglo mizo, pisalno mizo s tremi stoli, pisarniški omari, multifunkcijsko napravo za kopiranje in tiskanje, prenosni tiskalnik, zaslon in računalnik, sledu o drugih nakupljenih izdelkih pa ni bilo.

Foto: iStock

Ko se je o tem povprašalo Slavca, je ta pojasnil, da naj bi nekatere izmed stvari prodali naprej, nekatere dali v uporabo ali odplačilo študentom, ki naj bi jih mesečno odplačevali. Boni iz trgovin pa naj bi bili razdeljeni tekom nagradnih iger. Prav tako je povedal, da naj bi bil denar porabljen za odplačilo dolgov, ki so nastali v času, ko še ni bil predsednik. Po besedah Slavca naj bi bil denar porabljen zakonito, za stroške delovanja kluba in organizacijo dogodkov. Pri čemer pa je bilo spet zanimivo, da dogodki v letu 2017 sploh niso bili organizirani samostojno, ampak v sodelovanju s Klubom študentov občine Piran. Slavec se ni posebej izjasnil glede dvigov gotovine na bankomatih in banki v obdobju od 9. januarja 2016 do 23. oktobra 2017 v znesku 14.770 evrov, namreč na račun KIŠD je bil vrnjen le znesek v višini 4000 evrov. Glede na našteto tako ne čudi, da se je vse skupaj znašlo pred organom pregona. Po neuradnih, a zanesljivih podatkih pa naj bi manjkala tudi dokumentacija o volitvah,  izvoljenih članih, da ni potrdil o porabi denarja, zlorabljali pa naj bi celo imena članov za vodenje projektov, ki zanje sploh niso vedele.

Foto: Facebook

Zapletel se je v incident glede službenega vozila, ki ga ne bi smel voziti
Demiri, ki ga lahko zadnje čase pogosto ugledamo kot komentatorja na POP TV, se je pred tem znašel v aferi v zvezi s službenim avtomobilom Študentske organizacije na Primorskem (ŠOUP). Konec februarja 2018 je namreč zaradi neprilagojene hitrosti trčil v ograjo pred izvozom za Postojno v smeri iz Kopra in naredil totalko na službenem vozilu, ki ga sploh ne bi smel upravljati. Svet24 je razkril, da je takrat namreč bil na potnem nalogu podpisan Nassima Djabe. Namesto, da bi Demiri, ki je tedaj zasedal mesto strokovnega sodelavca za področje študijskih in obštudijskih dejavnosti pri ŠOUP, o totalki obvestil študentsko organizacijo, je kar mesec dni prikrival, da je imel prometno nesrečo. Djabe je študente prepričeval, da avto ni na razpolago, ker naj bi bil na servisu zaradi njegove starosti. Naposled so študenti laž razkrinkali in o prevari spregovorili javno.

Če bi človek pričakoval, da bodo sledile resne sankcije, se je uštel, namreč iz ŠOUP so sporočili, da so sicer zaradi nesreče 23. marca 2018 sprožili disciplinski postopek zaradi kršitve člena pogodbe o zaposlitvi, pravilnika o uporabi službenega vozila ŠOUP in predpisov zakona o varnosti in zdravju pri delu, a se je nato vse skupaj končalo le z opominom. Demiri tako ni izgubil službe, naloženo mu je bilo le poplačilo dela stroškov. Medtem pa so na ŠOUP kupili novo vozilo.

Hana Murn