V ozadju podreditve Policije, RTV in Ustavnega sodišča je afera GEN-I

Predsedniku vlade je uspelo uzurpirati RTV. (Foto: Montaža/Demokracija/Shutterstock)

Vse od začetka nastopa vlade Roberta Goloba spremljamo načrten desant na domala vse družbene podsisteme. Pod krinko “depolitizacije” in odstranjevanja dediščine Janševe reformne vlade so bili predmet intenzivnih političnih vplivov Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Ustavno sodišče in RTV. Stična točka štirih javnih ustanov je premierjeva balkanska afera GEN-I.   

Recept za utišanje zloglasne balkanske afere je preprost, razbrati pa ga je tudi iz vladinega načina delovanja. Imenovanje pravih kadrov na notranjem ministrstvu in Policiji lahko v prvi vrsti prepreči potrebne preiskave. Imenovanje pravih kadrov na javni RTV lahko prepreči poročanje pogumnih in upornih novinarjev.

Nenavadni balkanski posli predsednika vlade so prišli v javnost še preden so mu volivci podelili mandat 24. aprila lansko leto. V medijih se je pojavil sila obremenjujoči posnetek iz leta 2009, na katerem se Nihad Spahalić, t.i. Golobov človek, pogovarja s Safetom Oručevićem. Slednji je nekdanji poslanec in župan Mostarja. Med gospodoma je tekla debata o deljenju provizij in lastniških deležev pri gradnji hidroelektrarn na Neretvi. Golobu je bilo ponujenih 15 odstotkov, ali je na koncu sprejel si lahko bralci po ogledu spodnjega posnetka ustvarite svoje mnenje. Več lahko preberete – TUKAJ.

Tik pred volitvami je v javnost prišla še ena nenavadna “podrobnost”. Bodoči predsednik vlade naj bi šele s strani Finančne uprave izvedel o bančnem računu v Romuniji odprtem na njegovo ime, na banki Raiffeisen. Golob se je na afero odzval, rekoč, da so mu ukradli identiteto. Da bi se lahko nekdo izdajal za Roberta Goloba in v njegovem imenu na banki odprl bančni račun je skorajda nemogoče. Ugotovitev istovetnosti komitenta je namreč temeljna naloga bančnega uslužbenca. Obremenjujoča je bila tudi naslednja podrobnost: ravno, zapiranje bančnega računa, ki je bil odprt na ime Roberta Goloba je sovpadalo z zaprtjem podružnice GEN-I v Romuniji. Vse skupaj pa je bil šele uvod v Golobovo balkansko afero. Več – TUKAJ.

Dramaturški vrh! 
Kar je sledilo, je presenetilo še največje nejeverne Tomaže. V naslednjih mesecih so v javnost začele prihajati podrobnosti delovanja GEN-I, v času, ko jo je vodil trenutni predsednik vlade. Afera je vpletla kosovskega ambasadorja v Zagrebu Martina Berishaja, obtožbe o financiranju kampanje kosovskega premierja Albina Kurtija, preko izplačevanja provizij za posredovanje pri poslih GEN-I.

Foto: Demokracija

Denar naj bi se za Berishajeve usluge stekal iz GEN-I v Sloveniji, preko srbske podružnice GEN-I v Beogradu, na bančni račun podjetja MB Consulting, registriranega v Črni gori, kjer je Berishaj edini lastnik in zaposleni. Berishaj je podjetje registriral 12. decembra 2016, že na začetku pa so se na bančnem računu začeli pojavljati presenetljivi prihodki. Še pred koncem leta je podjetje izkazalo okoli 100 tisoč evrov prihodkov. Leta 2017 je bilo prihodkov že približno milijon evrov. Po poročanju slovenskih medijev je bilo tedaj preko pol milijona evrov slovenskega izvora. Do danes naj bi se na njegov račun steklo, s strani hčerinskih družb GEN-I steklo približno 1,5 milijona evrov.

Mediji, predvsem tisti, ki so zvesti tranzicijski levici (24ur, Siol, Odlazkova hobotnica), o zgodbi niso poročali, z izjemo odzivov predsednika vlade in kosovskega veleposlanika, ki sta vse obtožbe o nezakonitih poslih sistematično zanikala. Predsednik vlade je tudi sistematično diskreditiral vse medije, ki so o njegovi aferi poročali. To sistematično počne še danes. Medijski molk je bil dokončno prebit s Tarčo. Po predvajanju oddaje se je oglasil nekdanji vodja kriminalistov, Dušan Mohorko: “Če do danes nisem bil povsem prepričan, ali je v ozadju nakazil Gen-I kriminal, sedaj to vem zagotovo glede na današnjo Tarčo in Helblovimi izjavami”. Več – TUKAJ.

Pohod po inštitucijah
Glede na do sedaj dosegljive informacije ne čudi, da je Golob takoj po prevzemu začel s pohodom po inštitucijah. Za notranjo ministrico je imenoval Tatjano Bobnar, v. d. generalnega direktorja Policije je postal Boštjan Lindav. Oba sta se odlikovala s kritiko Janševe vlade nato pa z nastopom vlade Roberta Goloba prejela nagrado za delo, imenovanje na najvišje možne pozicije. Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada je ponovno postal Darko Muženič, direktor uprave kriminalistične policije je postal David Antolovič. Oba stara znanca naših bralcev, instrumentalna v boj zoper pomladne sile. Medeni tedni niso trajali dolgo. Še pred koncem prejšnjega leta je v javni izbruhnila afera, avtorja pa sta bila ravno Bobnarjeva in Lindav, ki sta predsednika vlade obtožila hudih političnih pritiskov na Policijo, predvsem v smeri kadrovanja. Pritiske sta tudi natančno popisala.

V medijih in politiki so se vse bolj začele pojavljati insinuacije, da je resnični razlog za Golobov kadrovski cunami, preprečevanje poglabljanja preiskav njegovih poslov v njegovi prejšnji službi. 

Predsednik vlade Robert Golob in predsednik Ustavnega sodišča Matej Accetto. Vir: STA

Oblast nad pravo
Državni zbor je 14. julija lansko leto po nujnem postopku sprejela novelo Zakona o RTV. Nujni postopek je rezerviran za naravne katastrofe in čas vojne. Namen zakona je bila uzurpacija javnega medija, tako da je s spremembo organov upravljanja javnega medija nezakonito skrajšala zakonito podeljene mandate vodstvu, ki je bilo imenovano v času Janševe vlade. Sledil je referendum, na katerem je bila novela zakona sprejeta, nato pa je sledila pobuda za presojo ustavnosti zakona. Ustavno sodišče je novelo zadržalo v njenih ključnih delih, nato pa po hudih domnevnih političnih pritiskih zadržanje odpravilo in odprlo vrata za t.i. “depolitizacijo”. Za besedo se skriva ponovna politična politizacija, kar je potrdil tudi sam predsednik vlade v enem od javnih intervjujev. Več – TUKAJ. Ustavno sodišče o zadevi vsebinsko še ni presojalo. Zakon je evidentno ustavno sporen, Ustavno sodišče pa se je med vrsticami odločilo, da o zadevi ne more odločiti. Zadeva bo sedaj romala na Evropsko sodišče za človekove pravice. Več – TUKAJ.

Danes je RTV podrejen. V začetku tedna je bil v Uradnem listu objavljen sklep o konstituiranju novih vodstvenih organov RTV v sedmih dneh. Temu bo pomenilo kadrovsko rezanje glav direktorjev in urednikov. Predvidevamo, da bo balkanska afera GEN-I izginila iz RTV.

Gal Kovač