fbpx

Socialist naj bo: Velik zagovornik javnega šolstva Matjaž Nemec maturiral, diplomiral in “magistriral” na zasebnih šolah! Za opravljeno maturo je rabil skoraj deset let dlje od povprečnega dijaka!

Foto: STA

Če se je morda ob nastopu prvega poslanskega mandata Matjaža Nemca iz vrst Židanove SD zdelo, da bo zagovarjal zmernejša stališča, pa se je kaj kmalu izkazalo, da ni zmožen doslednega posnemanja retorike Boruta Pahorja. Potem ko je Nemec v luči prihajajočih evropskih volitev pričel po socialnih omrežjih panično širiti peticijo, s katero njegova stranka poziva k odstopu predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, se je na družabnem omrežju Twitter zapletel v spor s predsednikom največje opozicijske stranke SDS Janezom Janšo. Ob tem pa se je izkazalo, da največji zagovornik javnega šolstva Nemec le ni tako dosleden pri tem, kar zagovarja in kar dela – diplomiral in magistriral (po bolonjskem sistemu) je namreč na mednarodni poslovni šoli v Ljubljani v zasebni lasti. Spomnimo, da je Nemec nasprotoval izenačenju financiranja zasebnih osnovnih šol z javnimi. Pri tem je povsem enak kot večina kaviar levičarjev – ti zagovarjajo javno, uporabljajo zasebno.

Spor med poslancema, ki je razkril resnico o Nemcu, se je vnel, ko je Janša tvit Socialnih demokratov komentiral z besedami: “Neverjetno, niti 25 % članov ni podpisalo te peticije, a MNemec(Magister) besno poziva k podpisu člane ostalih strank.” Komentar je očitno Nemca tako hudo zbodel, da se ni mogel zadržati in je Janši zabrusil, da je njegova izobrazba VII/2, medtem ko je izobrazba Janše VII/1. To pa še ni vse, saj je poleg še zapisal: “Ljubosumen!? Moja magistrska naloga je šla skozi strojno preverjanje, a je tvoja tudi!? Spletna Mladina navaja, da ima tvoja diplomska naloga na 72 straneh navedenih le 5 virov!! A to drži?”

Zasebnega šolstva se v praksi nikakor ne brani
Kaj kmalu se je izkazalo, da se Nemec navzven kiti z magisterijem zasebne šole, čeprav sam na vse pretege zagovarja javno šolstvo. Glede na to, da je Nemec šele pri 27-letih maturiral na ljubljanski zasebni šoli, Centru za dopisno izobraževanje CDI Univerzum, pri 33-letih diplomiral na IBS Mednarodni poslovni šoli Ljubljana v zasebni lasti (naslov diplomskega dela: Etični kodeks in oglaševanje družbe Bolton Adriatic d.o.o.), pri 37-letih pa magistriral na isti šoli (naslov magistrskega dela: Trajnostni razvoj in družbena odgovornost do okolja in gospodarske rasti s poudarkom na Republiki Sloveniji), je mogoče videti, da si je za pridobitev izobrazbe vzel svoj čas in se nikakor ni branil zasebnega šolstva. Seveda ne bi bilo nič narobe, če ne bi ravno sam goreče zagovarjal javnega šolstva. Same vsebine zaključnih nalog nismo raziskovali, saj bo to naslednji preiskovalni projekt.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Nemec za maturo rabil skoraj deset let dlje od povprečnega dijaka
Požareport je že pred časom poročal, kako je Nemec v javnosti lažno razglašal, da je bil v letih 2012-2014, torej v času, ko še sploh diplomiral ni, osebni tajnik Boruta Pahorja. Po sistematizaciji je bil namreč v Pahorjevem kabinetu, ko je ta zasedal mesto predsednika vlade in kasneje, ko je zasedel mesto predsednika republike, zaposlen kot asistent Simone Dimic, dolgoletne šefinje Pahorjevega kabineta. Škandal24 je nedavno poročal, da naj bi Nemcu najbolj razvpito šolsko oviro predstavljala matura, na zasebni šoli naj bi jo končno opravil po približno ducatu neuspelih poskusov.

Ko so ob izbruhu spora tudi drugi uporabniki Twitterja uvideli, kako Nemec eno govori, drugo pa dela, mu je ena izmed uporabnic zabrusila: “Hmm, meni zgleda, da je magister Matjaž Nemec od pisanja magisterija odnesel samo to, da zna v tekstu uporabljati različne fonte. PS. Ne primerja pa tega, da je sam maturiral pri 27-letih, medtem ko je Janša diplomiral pri 25-letih.”

Ogledalo pa je magistru Nemcu nastavil tudi uporabnik Twitterja Tomaž Slokar in ga podučil, da očitno ne ve, da skladno z uredbo o uvedbi in uporabi klasifikacijskega sistema izobraževanja in usposabljanja stopnji VII/I in VII/II ne obstajata. “Obstaja samo stopnja VII, ki je enaka za univerzitetne programe predbolonjske stopnje in magisterija 2. bolonjske stopnje. Toliko o formalnosti. Glede vsebine pa naj njegovi vrstniki povejo …” 

 

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

H. M.