fbpx

Veliki posli “mladih fantov”: Se z Jamnikovim imenovanjem v upravo SID banke pripravlja podlaga za privatizacijo energetike?

Stric iz ozadja iz Modre zavarovalnice Borut Jamnik bi obvladoval gospodarstvo. (Foto: STA)

Predsednik vlade je spomladi, kmalu po volitvah napovedal novo dobo v slovenski politiki. Z njim naj bi prišel čas “ere brez stricev v ozadju”, če parafraziramo naslov enega osrednjih tranzicijskih medijev. Naslovu je seveda manjkalo pojasnilo, strici bodo sedaj, ko jim je volilno telo podelilo skoraj neomejen mandat, vladali kar z ospredja. Tako se je v upravo SID banke zavihtel Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice. Slovenska javnost pa je novico izvedela v petek zvečer, tik pred Božičem. Prikladno in strateško, tako bo namreč manjši medijski odtis, po praznikih pa bodo davkoplačevalci na najnovejši podvig globoke države “kar pozabili.” Vsaj tako upajo. 

Jamnika je za novega člana uprave imenoval nadzorni svet banke. Uprava bo tako po novem štela tri člane. Borut Jamnik se bo, po pridobitvi dovoljenja regulatorja, pridružil predsedniku uprave Damijanu Dolinarju in članici uprave Stanki Šarc Majdič. Nadzorni organ banke ostaja isti, šteje pa šest članov. Predsednik nadzornega sveta je Janez Tomšič, namestnik predsednika je mag. Leo Knez, med člani pa najdemo mag. Marjana Divjaka, Marka Tišmo, Zlatka Vili Honjeca in dr. Igorja Mastena, sicer profesorja na ekonomski fakulteti.

Iz sporočila za javnost, ki so ga poslali iz banke, izhaja, da so nadzorniki Jamnika imenovali za petletno obdobje, pri čemer pa ta trenutek še ni znano, kakšne funkcije in zadolžitve bo kot član uprave opravljal. Funkcije in pristojnosti si bodo razdelili ob nastopu mandata, sporočajo. Borut Jamnik je sicer član skupine “Mladih fantov”, verjetno najvplivnejše skupine ljudi v državi s pomenljivim imenom. Nanaša se namreč na novo generacijo dedičev “tekovin revolucije”, ki so z izvolitvijo Roberta Goloba dobili veter v jadra in začeli od “stare generacije”, ki jo je zaznamoval zadnji predsednik Komunistične partije Slovenije Milan Kučan.

Borut Jamnik (Foto: STA)

Povezava med Golobom in Jamnikom
Znano je, da med Golobom in Jamnikom že nekaj časa vlada nekakšna vzajemna naklonjenost in kot boste prebrali v nadaljevanju, zelo verjetno tudi poslovna povezanost. To je na svoj način potrdil tudi predsednik vlade, ki je javno dejal naslednje: “Če se bo Borut Jamnik želel pridružiti obnovi države, kot si jo je zamislilo Gibanje Svoboda, in bo javno podprl koalicijske načrte, ne bo naletel na zaprta vrata.”

Se pripravlja privatizacija energetike?
O tem, da je imel Jamnik že nekaj časa usmerjen pogled proti SID banki, že več kot dva meseca nazaj, kot tudi o domnevnem dogovoru, ki naj bi ga Jamnik sklenil s predsednikom vlade Golobom. Slednji naj bi se pred časom približal Jamniku, od katerega je hotel predvsem nasvet in pomoč, da mu pomaga pri “privatizaciji državne energetike”, če parafraziramo besede političnega komentatorja Petra Gregorčiča. Jamnik naj bi imel po Golobovem mnenju za to potrebne izkušnje in tudi kapital. Seveda je moral Golob Jamniku nekaj ponuditi tudi v zameno, pri čemer naj bi mu pustil povsem proste roke. Kot smo zapisali 12. 10. v članku Razkriti! To so tovariši, ki kadrujejo po državnih podjetjih in obračajo milijarde!, si je Jamnik zaželel ravno mesta v banki SID. Naše napovedi so se torej uresničile.

“Mladi fantje” prevzemajo vajeti v svoje roke
O (niti ne tako zelo) mladih fantih smo se na Novi24Tv v preteklosti že na debelo razpisali. V skupino danes spadajo predsednik vlade Robert Golob, že omenjeni Borut Jamnik, sledijo pa Matej Narat, Klemen Boštjančič, Tone Rop in Žiga Debeljak. Predvsem okoli slednjega se te dni veliko govori kot o morebitnem nasledniku Roberta Goloba. Slednji je v nekaj mesecih vladavine uspel, po naših virih, stopiti na žulj številnim predstavnikom “stare garde”, ki sedaj pospešeno dela na njegovi menjavi. O tem priča tudi nenavaden medijski preobrat, ki ga je predsednik vlade doživel v zadnjem času, kar lahko preberete tukaj: Dominantni mediji so “odkrili” Golobove posle na GEN-I. Je to začetek konca?. O tem, kako naj bi se ravno Debeljaka pripravljajo kot novega premierja pa tukaj: [Ekskluzivno] V podzemlju poteka zamenjava Roberta Goloba.

Debeljak, Jamnik in Narat naj bi se poznali še iz prvih let združenja mladih poslovnežev po imenu YES, iz leta 2004. Šlo je za ekskluzivni krog nadobudnih elitnih managerjev, ki so kasneje bolj ali manj uspešno krojili usodo slovenskega gospodarstva. Denimo, danes finančnega ministra Boštjančiča so stari uslužbenci Adrie Airways označili kot najslabšega direktorja v zgodovini družbe. Slednjega naj bi sicer v vplivne kroge popeljal Matej Narat, še en iz četice “mladih fantov”.

Gal Kovač