fbpx

[Video] Mineva deset let odkar so predsedniki podmladkov pomladnih strank protestirali proti Jankovićevemu ropanju občinske blagajne – zaradi resnice pa bili deležni medijskega in sodnega pogroma!

Boštjan Furlan, Klement Perko in Jernej Vrtovec pri županu Jankoviću. (Foto: Matic Štojs)

Protestiram proti balkanskemu kavboju, ki ropa občinsko blagajno,” je nekdanji predsednik Slovenske demokratske mladine Klement Perko pred desetimi leti povedal v oči ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Skupaj s predsednikoma podmladkov NSi in SLS so Jankoviću izročili tudi igro monopoli in mu predlagali, naj se raje igra z njim kot z resničnim premoženjem Ljubljančanov. Deset let kasneje se je izkazalo, da so imeli še kako prav, v tem času pa so doživljali napade medijev in bitke s pokvarjenimi sodnimi mlini na strani pokvarjenega Jankovića.

Te dni mineva deset let, odkar je skupina takratnih vodij in članov podmladkov pomladnih strank obiskala ljubljanskega župana Zorana Jankovića in mu podarila namizno igro monopoli z namenom, naj se ne igra z denarjem Ljubljančanov in Ljubljančank. Že takrat je bilo namreč znano, kam vodi Jankovićeva politika vodenja občine, danes, ko je ta prezadolžena, kot tudi njegova družinska podjetja, je očitno, da so imeli mladi fantje še kako prav.

Toda kmalu po tistem se je zgodil nad njimi pravi medijski, nato pa še sodni pogrom, saj je bil Boštjan Furlan na prvi stopnji stopnji celo obsojen, celo večnost pa je trajalo, da je prišlo do razveljavitve in dosežene pravice na višjem sodišču. V strahu pred posledicami se je sicer Jankoviću neupravičeno opravičil Klement Perko, od dogodka se je zaradi medijske gonje distanciral tudi takratni predsednik mlade Slovenije Jernej Vrtovec.

“Božiček nam je namignil, da vam letos verjetno ne bo prinesel ničesar, saj ste celo leto lagali in zapravljali premoženje prebivalcev najlepšega mesta na svetu,” je takrat dejal Furlan in mu skupaj z ostalimi člani podmladkov izročil igro monopoli. Ta izjava je bila povod, da je ljubljanski šerif sprožil tožbo proti mlademu Furlanu.

Kalvarija na sodišču
Vseeno so osrednji slovenski mediji Furlanu obešali, da je Jankovića oklical za “balkanskega kavboja”, kar pa so bile besede enega od preostalih dveh vodij podmladkov SLS in NSi. Furlan Jankoviću ni rekel, da je “balkanski kavboj” in to tudi ni bil predmet sodnega procesa.

Janković je pozneje na okrožnem sodišču celo lažno pričal, da ga je Furlan označil za kradljivca, čeprav tudi tega Furlan nikoli ni izrekel. Najbolj neverjetno pri vsem skupaj pa je, kako sta tako okrožno kot višje sodišče tolmačili svojo odločitev, da je Furlan kriv. Obe sodišči sta namreč menili, da je treba Zorana Jankovića kot župana prestolnice posebej zaščititi pred kritikami.

Sodišča pogrnila na zelo preprostem primeru
Primer je zaradi ekscesnosti obravnavala tudi oddaja Drugorazredni, o Furlanovem primeru pa je spregovoril profesor ustavnega in evropskega prava dr. Matej Avbelj z Evropske pravne fakultete. Avbelj je opozoril, da so slovenska sodišča na nižjih stopnjah pogrnila na zelo preprostem primeru, ko sta se v besedni obračun zapletla posameznik in znana osebnost. Slovenska sodišča so to nesorazmerje moči povsem spregledala ter posameznika obsodila za govor, ki ni bil zakonsko sporen.

Avbelj je takrat izrazil zaskrbljenost zaradi nepoznavanja prakse slovenskega ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice na področju svobode govora in dodal: “Za razvpite politike je lahko javna kritika torej še posebej ostra!”

In medtem ko je bil Boštjan Furlan leta 2014 na vrhovnem sodišču vendarle oproščen, se Zoranu Jankoviću še vedno ne zgodi popolnoma nič. Tudi v najbolj občutljivih zadevah, kot je spolno izsiljevanje farmacevtke, slovenska sodišča ne opravljajo svoje naloge. Zaplete se že pri tožilstvu, včasih celo s tako banalnimi izgovori, češ da je treba vse prisluškovalne dokaze (ki so še posebno obremenilni za ljubljanskega župana) izločiti, saj tožilka obtožnice ni vložila pravočasno.

Ivan Šokić