[Video] Dobrodošli v Svobodi! Vsa ta primitivna in nasilna dejanja so po novem sprejemljiva

Datum:

Jaša Jenull, raper Zlatko in njuni “povsem apolitični” somišljeniki, med katerimi je kar nekaj takih, ki jim nasilje ni tuje, imajo razlog za veselje. Po brutalnem kadrovskem cunamiju se je vlada Roberta Goloba odločila izpeljati obljubljeno amnestijo prekrškov in glob, izrečenih petkovim protestnikom v času prejšnje vlade. Zmagovalci volitev se namreč zavedajo, da ne bi dosegli takšnega uspeha, če ne bi poleg uslužnih medijev imeli na svoji strani hujskačev, ki so s pomočjo mainstream medijev širili sporočila, kako naj bi živeli v takšnem strahu, kot ga doživljajo tisti v Severni Koreji. 

“Od vlade, ki je napovedovala velikanske spremembe v korist vseh državljanov, nismo pričakovali ukrepov, ki so v korist le peščici privilegirancev. Izkazalo se je, da ti lahko kršijo zakon, pa se jim nič ne bo zgodilo,” je amnestijo za naš medij kritično komentiral odvetnik Damijan Terpin. Kritika je seveda na mestu, saj smo bili navkljub zdravstveni krizi priča boju za oblast. Ker pa pristojne institucije niso reagirale, so si pričeli protestniki domišljati, da jim je dovoljeno vse: uničevanje, tepež, ustrahovanje, hujskanje, napad na novinarje, zapiranje cest, celo avtocest.

Za razliko od Goloba sem jaz čestital kolesarjem po volitvah,” je akter globoke države Gregor Golobič razkril v prvi Tarči po volitvah. S tem je dal vedeti, da se pri globoki državi zavedajo vloge petkovih protestnikov. S svojo izjavo je Golobič tudi nekako nakazal, da ker je za novo vlado “civilna družba” pomembna, si je mogoče obetati, da se ji bo oddolžilo. Kot lahko vidimo, je do tega tudi prišlo.

S tem, ko so se odločili za amnestijo prekrškov in glob kolesarjev, so povsem poteptali pravno državo in navzven podali sporočilo, da je določenim izbrancem dovoljeno vse. Tudi nasilje, če le to vodi k “ciljem globoke države”. Ker očitno marsikdo pozablja, kaj vse se je dogajalo na kolesarski sceni, odkar je izbruhnila epidemija covida, bomo v nadaljevanju spomnili na najbolj nasilne trenutke.

Foto: Twitter

Protesti z balkonov so se na samem začetku v glavnem odvijali na kolesih, nato pa so ti kaj kmalu pričeli preraščati v nasilje. Junija leta 2020 je od pozivanja k nasilju prišlo do spopadov s policisti, ki so čuvali parlament. Pripadniki radikalne levičarske organizacije Antifa, oblečeni v črno z zakritimi obrazi, ki so sprva nosili transparent “Brezmejna solidarnost. Proti represiji, militarizmu in fašizmu”, so se protesta udeležili v večjem številu, vzklikali “Čuvate fašiste!” in napadali policiste. Ker nekateri protestniki s preskakovanjem in podiranjem varovalne ograje niso želeli upoštevati ukazov policije, so bili ti prijeti in pripeljani na policijsko postajo. Med njimi tudi sin vrhovnega tožilca in režiser Jaša Jenull.

Foto: STA

Mesec pozneje so protestniki izdelali posebno lutko, ki je ponazarjala tedanjega predsednika vlade Janeza Janšo, in izvedli izrojen “performans”. V lutko so namreč po vzoru islamskih držav, kjer velja šeriatsko pravo, metali papirnato kamenje, s katerim so ponazarjali kamenjanje. Med dogajanjem je bilo mogoče slišati protestne vzklike “za resnico in solidarnost”, “on se izmika, a se ne more izmakniti”, “samo z vztrajnostjo bomo zmagali”. Jenull pa je bil seveda ponovno glavni vodja in komentator dogajanja.

Protestnikom ni bilo niti odkrito pozivanje k smrti. Na protestu proti “sovraštvu” je znani titoist Ludvik Tomšič pozival k takojšnjemu umoru nekdanjega premierja z besedami “Ubi Janšo”.

Spoštljivost obnašanja so protestniki še posebej pokazali ob dnevu državnosti, kjer so si priredili svojo antiproslavo. Dogajanje je bilo na trenutke naravnost vulgarno – priča smo bili namreč razkazovanju spolnih organov, čaščenju totalitarnih simbolov in prepevanju pesmi v tujih jezikih. Vse skupaj so s svojo udeležbo podprli pripadniki skrajne Levice in LMŠ vključno z Marjanom Šarcem.

Učitelj Gregor Markič je na dan proslave pred dnevom državnosti na Prešernovem trgu vsej javnosti pokazal svoje intimne predele. (Foto: družbena omrežja)
Foto: Polona Avanzo

Navijači poražene jugoarmade so šli s primitivizmom tako daleč, da so žvižgali častni gardi in pripadnike zmerjali z izdajalci.

Raper Zlatko se je spravil nad našega snemalca
Zlatan Čordić je na enem izmed protestov napadel snemalca Nova24TV in mu ukradel kamero. Snemalec je bil povsem v šoku zaradi nasilnega raperja. Očitno je bilo, da je šlo za naklepno dejanje, saj naj bi ga drhal, ki ima sama sebe za protestnike, obkolila, ga napadla, raper Zlatko pa mu je ukradel kamero.

Foto: posnetek zaslona/Twitter
Foto: STA

Čordićev rojak Anis Ličina, ki se lahko pohvali z zajetno kartoteko, je policiste, ki so skrbeli za javni red in mir, žalil ter jih podil iz Ljubljane na podeželje. Kakor se je izrazil Ličina: “To je naše mesto, pejte nazaj v vaše vasice v pizdo materno.”

Foto: Facebook/Twitter

Ljubljana izgledala kot vojno območje
Novembrski protest iz leta 2020 je še posebej izstopal, saj je prestolnica izgledala kot vojno območje. “Nasilje je eskaliralo. Pripadniki Antife so napadli policiste, ki so popisali protestnika, ki je provociral v srbskem jeziku. Enega policista so brcnili v hrbet,” je novinar Luka Svetina poročal iz tedanjega protesta. Huligani so na protestu metali pirotehnične izdelke, granitne kocke ter druge predmete, za seboj pa so puščali uničeno lastnino. In pa najhuje – poškodovane ljudi, med njimi tudi policiste. Skrajneži so s pirotehničnimi sredstvi napadli policiste na konjih, ki so opravljali le svoje delo, napadeni pa so bili tudi predstavniki medijev.

Pred protestniki pa ni bila med epidemijo varna niti zdravstvena stroka. Konec novembra 2020 se je namreč raper Zlatko spravil na direktorja NIJZ dr. Milana Kreka. Incident se je pričel na Masarykovi ulici 16 v Ljubljani, ko se je Krek odpravljal s sestanka na MIZŠ – ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Pred poslopjem omenjenega ministrstva sta na direktorja NIJZ  čakala Čordić in njegov skrivnostni spremljevalec. “Prosil bi vas, da me nehate nadlegovati,” je Krek pozval raperja s Fužin, ki sta ga skupaj s pajdašem na ulici obkrožila in od njega želela izsiliti odgovore na nekatera vprašanja. Pri tem sta ga tudi obkladala z besedami: “Glejte te lažnive oči”, “vas je kaj sram”…

Raper Zlatan Čordić – Zlatko je na ulici nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka.

Predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc je nedvomno v negativni luči stopila v ospredje avgusta lani, ko se je na Kredarici skupaj s svojimi protestniškimi somišljeniki histerično spravila na nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo in ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Čeprav sami niso bili izzvani na nekakšen način, so povsem po nepotrebnem izvedli neokusen “performans”.  Povrhu pa so z lepljenjem nalepk še onesnažili naravo.

Teden kasneje je Jarčeva, ki je nedavno na Kredarici prezentirala svoj kulturni nivo, na Trgu republike ponovila svoj kričeči govor in povedala: “Ta vlada ni bila izvoljena, nastala je na prevari poslancev, ki jim gre le za privilegije in stolčke. Zahtevamo predčasne volitve zdaj!” Protestniki so se nato še odpravili do sedežev političnih strank, kjer so jim nalepili javne pozive, naj se tudi z dejanji izjasnijo glede podpore “neonacističnim” gibanjem. Hodili so od vrat do vrat, s čimer je njihovo početje močno spominjalo na neke druge čase. Konkretneje na prizore, ko so nacisti po ulicah z rumeno zvezdo označevali stavbe.

V državni zbor izstrelili raketo
Na lanskoletnih septembrskih protestih je bilo mogoče videti, kako so “miroljubni” protestniki izstrelili raketo v državni zbor, pljunili snemalca Nove24TV, ni pa šlo niti brez metanja granitnih kock. Policija je bila primorana uporabiti solzivec in vodni top. Posamezne skupine izgrednikov pa so se še dolgo po razpustitvi shoda spopadale s policijo.

Raper Zlatan Čordić – Zlatko (Foto: Nova24TV)
Foto: Nova24TV

Protestniki ohromili promet v času, ko se velika večina iz službe odpravlja proti domu
Ko si je raper Zlatko zaželel pozornosti, je to iskal tudi tako, da se je v okviru protesta odpravil proti stavbi javne RTV, kjer je tolkel po šipah. Med govorci na protestih predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića pa so nastopali tudi takšni anticepilci, ki so grozili z vojaškimi sodišči. “Od danes naprej vsak zdravnik, ki bo še cepil enega slovenskega državljana – vam jaz obljubljam, bo v kratkem času klican na vojaško sodišče,” je bilo namreč mogoče slišati. Protestniki pa so se povrhu še odločili, da  zablokirajo severno obvoznico v Ljubljani, zaradi česar je bila policija primorana uporabiti vodni top.

https://twitter.com/DarkoMrso/status/1443251540186304513?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1443251540186304513%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnova24tv.si%2Fslovenija%2Fvideo-protestniki-grozili-novinarjem-na-veliko-popivajo-blokirali-so-tudi-promet-in-nadlegujejo-voznike%2F

Lotili so se tudi posod za smeti
Oktobra lani so protestniki so med “pohodom” po Ljubljani za seboj puščali sledi v obliki razbitih posod za smeti, ki so jih puščali sredi ulic. Prav tako so proti policiji metali pirotehnična sredstva, kamne, steklenice in druge predmete. Tudi tokrat so ovirali in napadli novinarje. V istem mesecu je pred ministrstvom za kulturo nastal manjši konflikt s policijo, ki je protestnikom prepovedala hoditi po cesti. Jaša Jenull, najvidnejši obraz neprijavljenih protivladnih shodov, je bil sicer nad to odločitvijo policije ogorčen in je po megafonu zbrano množico hujskal, da je hoja po cesti in posledična blokada ljubljanskega prometa njihova “ustavna pravica”.

Foto: Top News

Več kot očitno je, da je šlo obnašanje protestnikov prek vseh meja zdravega okusa in bi bilo edino prav, da ti za odklonska dejanja odgovarjajo. Ne pa, da se jih preprosto pomilosti in se jim s tem poda signal, da jim je dovoljeno prav vse. Očitno pa vladajočih to ne gane, ker v resnici z zmago Svobode nismo več enaki pred zakonom. Prvorazredni namreč plešejo po povsem drugačnem taktu kot drugorazredni. “Svoboda” pa taka!

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca prevažala kar 36 ilegalcev

Novomeški in brežiški policisti so prijeli tihotapca ljudi s...

Ameriška veleposlanica obiskala Brežice

V sredo, 21. 2. 2024, je Občino Brežice in...

Tudi kokoši imajo lahko svojo vilo

Podjetje Run Tiger je pod blagovno znamko Run Chicken...

[Foto] Je anketo Ninamedie o Judih sestavil sam Joseph Goebbels?

V javnosti so se pojavila opozorila o zadnji spletni...