fbpx

[Video] Gradbene jame, napol dokončane jame, nedokončane Stožice, avtobusna in železniška postaja: Zoran Janković, Ljubljana je daleč od najlepšega mesta na svetu!

Foto: STA

Ljubljanski župan Zoran Janković je tudi uradno napovedal svojo kandidaturo za četrti zaporedni mandat na mestu župana. Janković rad poudarja, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu. Njeno središče je res uspel, tudi na račun zadolževanja, izpiliti do te mere, da se sveti daleč naokoli, a Ljubljana je mnogo več kot le Tromostovje in Slovenska cesta. Drugi deli Ljubljane so zanj  namreč pogosto drugorazredni.

Pa je to mesto res najlepše na svetu? Evropa ima v primerjavi z Ljubljano marsikaj ponuditi. 12 let, 3 mandati, urejanje središča mesta s pinceto, vse zunaj radija 1 kilometer od centra pa katastrofa. “Župan Janković, Ljubljana niso samo Mestni trg, Slovenska in Gosposvetska cesta,” je Zoranu Jankoviću prejšnji mesec prek enega izmed medijev javno sporočil občan Matej. A tako Janković naskakuje svoj četrti zaporedni mandat: samo s hvaljenjem, koliko je storil za Ljubljano in kako jo je spremenil v najlepše mesto na svetu. Čeprav bi se ob sprehodu tudi kje drugje kot od Mestne hiše v Ljubljani do Tromostovja spotaknil ob lastne napake.

Gradbene jame, nedokončane stavbe
Gradbene jame in napol dokončane stavbe postajajo mestna znamenitost, ki bi jih turistom lahko razkazovali kot evropski unikat. Stanovanjski projekt Tobačna mesto se je ustavil že v prvi fazi, vredni kar 80 milijonov evrov. Veliko stroškov je bilo že z zaščito gradbene jame ob železniški progi, kjer bi morala stati Emonika. Današnja železniška in avtobusna postaja sta lahko v sramoto glavnemu mestu. Na obvoznici stojijo napol dokončane Stožice, v strogem središču mesta pa so propadlo tovarno Rog okupirali samooklicani umetniki, v resnici večinoma drogeraši, migranti  in brezdomci, zaradi katerih je policija primorana posredovati vsak vikend. Prestolnica ima težave tudi z meteorno vodo, prav tako pa ostajajo neuresničene obljube glede ureditve potoka Gradaščica.

Tovarna Rog (Foto: STA)

Foto: STA

Ljubljana daleč od najlepšega mesta na svetu
Da je Ljubljana daleč od najlepšega mesta na svetu, fraze, ki jo naivnim Ljubljančanom že desetletje prodaja njihov župan, dokazuje že hiter skok čez mejo. V Avstriji na Dunaju ni gradbenih lukenj, imajo pa tudi veliko več turistov. Pravijo, da je Dunaj za tako majhno alpsko deželo, kot je Avstrija, preveliko mesto – skupaj s predmestji šteje skoraj 2 milijona ljudi. Vendarle je Dunaj poleti prijetno prazno mesto, ko se človek sprehaja po Dunaju, ima občutek, da se sprehaja po urejeni in moderni evropski prestolnici. Tudi za migrante je vlada Sebastiana Kurza poskrbela in jih namestila v kampih, nadaljnji dotok pa preprečila z zapiranjem svojih mej.

Na svojo krščansko preteklost in tradicijo so izjemno ponosni tudi na Bavarskem. V zadnjih treh letih je deželni minister večkrat poudaril, da se ji ne nameravajo odpovedati, čeprav bi nekateri v Berlinu želeli drugače. Precej bolj urejeno mesto kot Ljubljana je tudi nizozemska prestolnica Amsterdam, sproščeno in živahno mesto, katerega podobo je v treh letih načela migrantska kriza, a je v središču mesta ni čutiti. Čeprav velja Amsterdam za liberalno mesto, so njegovi meščani in župan ponosni na svoje nizozemsko poreklo, nizozemske zastave plapolajo praktično povsod, protestantske cerkve so med največjimi turističnimi atrakcijami. Zoran Janković, čaka te še veliko dela, a vse več je ljudi, ki so prepričani, da si nove priložnosti ljubljanski župan niti ne zasluži.

N. Ž.